Younes demonstrerar för miljön under manifestationerna i Algeriet.
Younes demonstrerar för miljön under manifestationerna i Algeriet. Foto: Maria Ezzitouni

Younes hashtag gör världen #grönare

Hashtag trashtag. Younes Drici Tani i Algeriet i Nordafrika är killen som satte igång den virala utmaningen #Trashtag. Han hittar en plats med en massa skräp, tar en bild, städar upp och tar en ny bild!

I början av mars la Younes Drici Tani upp en före- och efter-bild på sin miljösida på Facebook. Då hade han ingen aning om hur stort det skulle bli. Det tog bara några dagar för utmaningen att sprida sig över hela världen. Han kunde aldrig drömma om att hans idé inte bara skulle städa upp runt om i Algeriet, utan över hela världen.

Younes före- och efter-bild som startade #trashtag.
Younes före- och efter-bild som startade #trashtag. Foto: Younes Drici Tani

Utmaningen tog fart när en amerikansk kille, Byron Romàn, såg den på en sydamerikansk väns sida. Han översatte texten från spanska och delade den med orden; ”Här är en ny utmaning för alla er som är uttråkade”.
På bara några dagar delades den 323 000 gånger och spreds från Nepal till Taiwan, från Ryssland till Thailand, från England till Kalifornien och på den vägen är det. Tv-kanaler och tidningar över hela världen har rapporterat om kampanjen.

Younes har den senaste månaden fått foton av människor som rensar upp stränder, skogar och vägdiken. Han är glad att han kunnat bidra till en grönare planet.

– Det är förstås jättekul att allt det här började med mina två bilder. Men utmaningen handlar inte bara om att ta en bild och lägga upp den på sociala medier. Det handlar också om att vi alla gör det lilla vi kan för en bättre miljö.

Han har blivit kändis i Algeriet och hans Facebook-sida har nu över 50 000 följare. Unga algerier ser honom som en förebild och som en möjlig framtida miljöminister. Han tar själv det hela med ro. Han tycker att han får sin belöning av naturen varje gång han städar upp ett område och sedan kommer tillbaka och ser att allting växer och blir grönt.

– Jag försöker oftast hitta en plats som ligger gömd, där människor inte städar upp och naturen lider utan att någon bryr sig, förklarar han.

Younes lär barn och unga om miljöfrågor.
Younes lär barn och unga om miljöfrågor. Foto: Maria Ezzitouni

Younes har nyligen slutat på universitetet. Nu jobbar han med barn- och ungdomsgrupper och tillsammans lär de sig om naturen, plockar upp skräp och gör fint i områden där de bor. Han besöker också grundskolor där han undervisar om miljöfrågor. Hans eget engagemang började för några år sedan.

– Jag tänkte mycket på framtiden och om hur det ska sluta om vi fortsätter att kasta plast och annat skräp i naturen.

Han oroade sig mycket och rädslan gjorde honom till miljöaktivist. För Younes handlar det inte om en övergående trend utan om ett sätt att leva och ta ansvar. Han tror att vi runt om i hela världen måste ta svåra men nödvändiga beslut.

– Det är viktigt att vi alla hjälps åt att göra det vi kan. Det hjälper inte att bara prata, varje liten sak gör skillnad säger han.

I Algeriet, där Younes bor har människor demonstrerat för ett mer demokratiskt samhälle sedan i februari. Younes har själv varit med.

– Men jag tror att jag är den enda som alltid passar på att demonstrera för miljön, säger han.

Demonstrationerna som hålls på fredagar (fredag och lördag är helgdagarna i Algeriet) har blivit kända för att vara fredliga och för att hundratusentals människor deltagit. Men också för att de har avslutats med att demonstranterna själva städar upp efter sig.

Algeriet är till ytan det största landet i Afrika och där bor cirka 42 miljoner människor. Landet har 1 600 kilometer strand längs Medelhavet och snötäckta berg på vintern. Delar av världens största öken, Sahara, täcker tre fjärdedelar av landets yta.

– Hela Algeriet förtjänar att ses, säger Younes bestämt.

Landet har ännu inte kommit lika långt som till exempel Sverige när det gäller miljöfrågor som återvinning och källsortering. Det beror bland annat på problem med inbördeskrig och naturkatastrofer.

Men Younes känner att Algeriet utvecklas mer och mer och hoppas att landet kan vara med och nå de globala klimat- och miljö-målen som världens länder enats om.
Han tycker att unga har lättare för att ta åt sig nya sätt att tänka och arbeta.

– De ger mig mod och hopp att fortsätta kämpa! säger han.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!