Foto: Renata Lund

Vinnande omslag

400 fantastiska omslag skickades in till KP:s stora halloween-tävling. Stort tack, alla duktiga konstnärer!

1:a pris

Foto: Renata Lund

Renata Lund,11, Landvetter

Grattis, Renata! Din bild är på omslaget av det här numret. Hur kom du på vad du skulle göra?

– Jag tog ganska mycket inspiration från träden utanför mitt fönster. Jag har ett stort fönster med granar, tallar, aspar och ekar utanför. Jag såg olika figurer i dem. Först tänkte jag göra förstorade insekter i träden, men det var för svårt. Då valde jag att rita ögon i stället. Sedan ville jag göra häftiga mönster.

Vad är det för träd och för flicka?

– Det är ett skumt träd. Flickan är lite nyfiken och kaxig och vet inte om hon är rädd eller inte. Omslaget ska vara lite mystiskt, man vet inte riktigt.

Vilken teknik har du använt?

– Jag använde markers och svarta detaljpennor. Jag skissade först med blyerts. Men vissa av mönstren gjorde jag direkt, det blev för jobbigt att skissa allt.

Övriga vinnare

Foto: Emil Leffler

Emil Leffler, 12, Uppsala

”Jag kommer ihåg att jag vaknade extra tidigt någon morgon, hade lite tråkigt och bestämde mig för att teckna. Jag ville också öva lite på digital konst, vilket tar mer tid för mig. Det var perfekt för en tidig morgon.”

Foto: Lova Setterby

Lova Setterby, 14, Lerum

”Min bild föreställer två barn som ska jaga spöken. Men det går inte så bra, så i stället blir det spökena som jagar dem. Jag tycker mest om att måla med akvarell, så därför var det självklart att det var det jag skulle använda.”

Foto: Freja Waubert de Piseau

Freja Waubert de Puiseau, 12, Karlshamn

”Jag ville göra något som inte var för läskigt, men ändå lite onaturligt. Jag ritade hela bilden digitalt. Jag fick inspiration av ett foto av en fjäril som pappa och min syrra tog, sedan bara fortsatte jag därifrån! En rolig sak är att hon har hög krage och halsduk för att dölja sin skruvhals.”

Foto: Henrik Ögren

Henrik Ögren,12, Luleå

”Jag tog fram min Ipad och började skissa. Jag ville göra en häxa, men jag hade idétorka och tog fram min mobil för att leta inspiration på Pinterest.  Detta blev resultatet.”

Foto: Vera Nyström

Vera Nyström, 11, Linköping

”Jag blev inspirerad av Rödluvan och av dödsätare från Harry Potter. Jag la bara ihop de två karaktärerna och lite av min egen fantasi.”

Foto: Joni Lundgren

Joni Lundgren, 8, Stockholm

”Jag ville att det skulle bli så läskigt som möjligt. Jag gjorde svagt med röda linjer i ögonen och pyttesmå pupiller för att det ser lite läskigare ut. Han har hål i tänderna för han har älskat godis ända sedan han var liten. Han är verkligen inte snäll.”

Foto: Sally Lanner

Sally Lannér, 12, Stockholm:

”Jag gillar egentligen inte halloween, men tycker väldigt mycket om att rita. Det var roligt att ha som ett slags varulvstema, med en förvandling från dag till natt. På dagen en snäll hund och på natten en blodig varg.”

Foto: Mynte Pihlman

Mynte Pihlman, 11, Skövde

”Jag tänkte att det skulle vara någon slags växt med, för jag tycker om att måla växter. Jag började med att måla växten och snigeln. Sedan la jag till de andra sakerna i bakgrunden. Men det var svårt att måla marken, eftersom mina bruna pennor knappt fungerade.”

Foto: Emil Mannberg

Emil Mannberg, 14, Stockholm

”Min bild föreställer en korp på halloween, eventuellt på en kyrkogård. Halloween är min favorit-högtid. För att det skulle bli ett bra omslag försökte jag hålla bilden någorlunda ren – och inte rita in för mycket detaljer. Jag har en digital ritplatta med penna, så jag ritade bilden digitalt med hjälp av Photoshop.

Foto: Acke Albrektson

Acke Albrektson, 10, Malmö

”För att det skulle bli det ultimata KP-omslaget är KP-figurerna med. Bilden skulle vara lite läskig, men ändå lite rolig. Jag har använt mig av en collage-teknik som innebär att jag har klippt ut pappersbitar och byggt ihop dem till en bild.”

Foto: Klara Edlund

Klara Edlund,13, Schweiz

”Först målade jag himlen. Norrsken inspirerade mig till färgerna. Sedan började jag skissa pumpor i olika former, men jag blev inte nöjd. Då blev det de här spökena. Kanske är det K och P som gömmer sig under två av dem, vem vet?”

Foto: Alva Baker

Alva Baker, 13, Vallentuna

”Min teckning visar allt som händer runt omkring när det är halloween. Alla spöken, godis, pumpor och magiska saker. Jag började rita en flicka, och sedan så kom inspirationen till allt annat medan jag höll på.”

Foto: Mira Eneqvist Krikorev

Mira Eneqvist Krikorev, 9, Ljugarn

”Bilden handlar om P som skrämmer K. K tror att P är en zombie.P försöker se läskig ut och K springer skrikandes ifrån P.”

Foto: Michelle Elcar

Michelle Elcar, 13, Nyköping

”Jag blev inspirerad av en anime som jag kollade på. Bilden illustrerar vad som skulle kunna hända i Miss Kobayashi’s dragon maid. Det är en häxa och en demon.”

Foto: Eleah Olsson

Eleah Olsson, 11, Åland

”Ibland när jag ska lägga mig kan jag inte sova för att jag har sett något läskigt under dagen. Det tänkte jag på när jag ritade den här bilden. Jag ritade bara skuggor för att det skulle bli extra ­läskigt.”

Foto: Jori Berntzon

Jori Berntzon, 9, Stockholm

”Jag har ritat många enhörningar förut, och då tänkte jag att jag kunde rita en läskig enhörning.”

Foto: Sara Berg

Sara Berg, 13, Bjärred

”När jag målade ville jag få in så mycket halloween-tema och så mycket detaljer som möjligt. Det är en mörk höstkväll där två lite rädda barn är ute och går.”

Foto: Klara Lietz

Klara Lietz, 13, Stockholm

”Jag gillar att blanda olika tekniker. Eftersom det var halloween-tema så ville jag göra det lite läskigt. Så det fick bli en pumpa och några ”demoner” som flyger omkring.”

Foto: Svante Löfhede

Svante Löfhede, 11, Lerum

”Jag ville jag blanda KP och halloween-­temat bra, och kom på att jag skulle använda figurerna K och P. Jag försökte också blanda olika ritstilar. Sedan gjorde jag ­bakgrunden digitalt. Jag blev nöjd!”

Fler fantastiska bidrag på Instagram