25 landskap totalt – från Lappland i norr till Skåne i söder.
25 landskap totalt – från Lappland i norr till Skåne i söder. Foto: TT

Vilket är Sveriges äldsta landskap?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 2!

Vilket är Sveriges äldsta landskap?

Geografi- och historienörden

Svar: Man vet faktiskt inte ­vilket landskap som funnits längst. Det man vet är att ­Västergötland, Östergötland och Uppland är några av de äldsta. Men de är så gamla att det saknas texter från den ­tiden som kan berätta hur de kom till.

Många landskap är äldre än Sverige som stat. De växte fram under 1000-talet och 1100-talet, det vill säga ­vikingatid och tidig medeltid. På den tiden fungerade landskapen som små riken med egna kungar och lagar. När Sverige formades under medeltiden avskaffades alla kungar utom en, som skulle styra hela landet. Landskapen fick vara kvar, men nu gällde samma lag för alla.

I dag har landskapen på många sätt ersatts av län och regioner. Trots det lever de kvar som geografiska områden. Det är nog mer ­vanligt att man säger vilket landskap man kommer ifrån än vilket län eller region.

Källa: Lars-Ove Westerberg, universitetslektor i naturgeografi vid Stockholms universitet

Frodo fäller en tår i filmen Sagan om ringen
Frodo fäller en tår i filmen Sagan om ringen

Varför gråter man? Jag vill inte ha svaret ”För att man är ledsen.”

Kattdjurs-experten Linnéa

Svar: Forskarna vet faktiskt inte varför människan gråter. Men en trolig förklaring är att det handlar om kommunikation. Precis som talet är viktigt för att göra sig förstådd är också ögonen det. Till exempel vill många ha ögonkontakt med den vi pratar med. Och någon som flackar med blicken kan misstänkas dölja något. Med tårar visar vi om vi är ledsna, ofarliga eller till och med glada. Det blir en tydlig signal som berättar vad vi känner ­eller hur vi mår. Men att gråta är först och främst ett sätt för ögonen att tvätta sig. Tårarna sköljer rent om vi skulle få in grus eller smuts. På samma som för många djur. Fast de gråter inte när de blir ledsna. Att människor gör det är unikt. Och något vi troligtvis började med för att bli bättre på kommunikation.

Källa: Johan Frostegård, professor i medicin vid Karolinska institutet

FRÅGA VAD DU VILL

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.


Läs mer Svar på Allt i tidningen KP!