Vilken våffelfest!
Den 25 mars är det våffeldagen. Varför inte fira med en annorlunda buffé? Här är recepten som garanterat gör succé.
Grundrecept
Du behöver:
60 gram smör
1 ägg
1 deciliter mjölk
2 deciliter vetemjöl
En nypa salt
0,5 tesked bakpulver
1 deciliter iskallt vatten
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Knäck ägget i en bunke och vispa lätt. Häll i mjölk, mjöl, salt och bakpulver och vispa till en slät smet. Rör i smöret och vattnet.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj det med lite smör.
Häll i smet, men inte riktigt ända ut i kanten. Grädda våfflorna tills de är ljusbruna och frasiga. Lägg dem på galler och ställ in i ugnen på 75 grader om du vill servera alla på samma gång sedan.
Obs! Om du inte vet hur man använder ett våffeljärn – be en vuxen visa första gången!
Våfflor med halloumi och lingon
Du behöver:
4–5 potatisar (cirka 400 gram)
1 ägg
1 deciliter vetemjöl
1,5 kryddmått salt
2 deciliter mjölk
2 matskedar smör
1 deciliter lingon
2 matskedar strösocker
ett paket halloumi
ett par kvistar färsk persilja
Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda lingon med socker i en skål och låt stå i väntan på servering.
Riv potatisen på den grova sidan av ett rivjärn. Knäck ägget i en skål och vispa lätt. Häll i mjölet, saltet och hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa ner det smälta smöret och resten av mjölken.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj det med lite smör. Häll i lite smet och bred ut den jämt med en stekspade. Grädda våfflorna tills de är gyllenbruna och frasiga.
Skär halloumin i stavar. Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme och stek halloumin tills den börjar få färg.
Servera våfflorna med halloumi och rårörda lingon. Strö över lite persilja.
Morotskaksvåfflor med cream cheese och valnötter
Du behöver:
Ingredienserna från grundreceptet
0,5 matsked strösocker eller
råsocker
0,5 tesked malen eller stött
kardemumma
1 tesked malen kanel
0,5 tesked malen ingefära
en nypa salt
0,5 deciliter finrivna morötter
200 gram färskost
0,5 deciliter florsocker
valnötter
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Knäck ägget i en bunke och vispa lätt. Häll i mjölk, mjöl, salt, socker, bakpulver och alla kryddor och vispa till en slät smet. Vispa i smöret och vattnet. Rör till sist i de rivna morötterna med en slev.
Blanda färskosten och florsockret, vispa gärna fluffigt med en elvisp.
Ställ in blandningen i kylen medan du gör klart resten.
Grädda våfflorna som i grundreceptet. Servera med en klick färskost och hackade valnötter.
Tacovåfflor med guacamole-dipp
Du behöver:
4 mjuka tortillabröd
1 paket riven texmex-ost
2 deciliter majskorn
1 gul eller röd paprika
lite smör
Till guacamolen:
2 avokador
2 deciliter gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
en halv citron
lite salt
lite kajennpeppar
Gör så här: Börja med att mosa avokadon och blanda i gräddfil och vitlök. Pressa över citronen och rör om. Salta och peppra efter smak. Ställ in dippen i kylen.
Ta en tortilla och strö ut lite ost på ena halvan.
Strö över majs och lägg på lite strimlad paprika. Strö på lite mer ost. Vik ihop tortillan till en halvmåne. Gör likadant med alla bröd.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj med lite smör. Lägg i en tortilla och stäng igen locket. Grädda tills den har fått lite färg. Servera med guacamole-dipp.
Obs! Låt svalna lite innan du äter – osten kan bli väldigt varm.
Bananvåfflor med jordnötsfluff, kokos och choklad
Du behöver:
Ingredienserna från grundreceptet
0,5 tesked malen kanel eller kardemumma
1 mogen banan
2 deciliter grekisk eller turkisk yoghurt
1 deciliter jordnötssmör
2 matskedar florsocker eller lönnsirap
50 gram choklad
kokoschips
jordgubbar
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Mosa bananen med en gaffel. Knäck ägget i en bunke och vispa lätt. Häll i mjölk, mjöl, salt, socker, bakpulver och kanel eller kardemumma. Vispa till en slät smet.
Vispa i smöret och vattnet. Rör i bananmoset med en slev.
Blanda yoghurt, jordnötssmör och florsocker eller lönnsirap med en sked. Ställ in det i kylen medan du gör klart resten.
Hyvla chokladen med en osthyvel och lägg i en skål.
Grädda våfflorna enligt grundreceptet. Servera med en klick av jordnötsfluffet. Strössla över kokoschipsen och chokladen. Dekorera med jordgubbar.
5 frasiga förslag!
1. Våffelklubbor – dela varje våffla där det finns skåror. Stick en glasspinne i varje del, doppa i till exempel smält choklad, kokos, strössel och hackade nötter.

2. Wraffle – En variant på wrap. Vik våfflorna på mitten och fyll med något matigt. Till exempel rivna rotfrukter, avokado, granatäpple och fetaost. Eller skinka, ketchup och ost.
3. Rödbetsvåfflor – följ receptet på morotskaksvåfflormen byt morötter mot rödbeta, så får du fina och goda våfflor.
4. Saffransvåfflor – vispa ner ett paket saffran så får du gula och juliga våfflor. Servera med drottningsylt och grädde.
5. Våffeltårta – som en pannkakstårta, fast med våfflor i stället för pannkakor.
Artikeln publicerades i KP 4, 2017