Tokyo tower (det röda tornet) är en av många höga byggnader i Tokyo.
Tokyo tower (det röda tornet) är en av många höga byggnader i Tokyo. Foto: TT

Vilken stad är störst i hela vida världen?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 3!

Vilken stad är störst i hela vida världen?

Ugglan som undrar

Svar: Med mer än 37 miljoner invånare är Japans huvudstad Tokyo världens största stad. Då räknas både centrala delar och områdena runt omkring. Om man bor där kan det ta lång tid att ta sig till och från jobbet. För många är det en restid på mer än tre timmar. Och det blir lätt trångt på tunnelbanan. För att alla ska få plats finns så kallade infösare. Deras jobb är att pressa in så många personer som möjligt. Vilken stad som är störst till ytan är det svårare att svara på. För länderna har lite olika åsikt om vad som är en stad och inte. En av de största är i alla fall New York med sina 12 000 kvadratkilometer. Alltså ungefär lika stort som det svenska landskapet Härjedalen. Även en svensk stad har varit med på listan. 1948 blev Kiruna världens största stad när man ritade om stadens gränser. Den var då 14 000 kvadratkilometer. Men tätorten var bara en liten del av ytan. Och sedan dess har gränserna flyttats igen. Det som i dag räknas som själva staden Kiruna är runt 10 kvadratkilometer.

Källa: Nationalencyklopedin

Fråga vad du vill

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Foto: TT

Ungefär hur många godisbitar äter man på ett år?

Taco!

Svar: I Sverige äter vi i genomsnitt nästan 16 kilo godis per person och år. I jämförelse äter vi bara cirka 12 kilo äpplen och päron. Men hur många godisbitar är då 16 kilo? KP bestämde sig för att ta reda på det och gick till en matbutik med välsorterad godishylla. Där köpte vi en godisbit av varje sort. Det blev totalt 179 bitar, som tillsammans vägde cirka 1,6 kilo. Sedan delade vi vikten med antalet godisbitar för att få fram ett medelvärde. Det visade sig att en genomsnittlig godisbit väger nästan 9 gram. Så om vi äter 16 kilo godis blir det ungefär 1 800 bitar!

Källa: Jordbruksverket

Foto: TT

Om man får in en fluga i bilen i Jönköping och åker till Stockholm, hittar flugan då hem eller klarar den sig i Stockholm?

Mitt Namn

Svar: Flugor har inget hem som vi människor. En fluga som råkar åka med från Jönköping till Stockholm klarar sig rätt bra. Framme i den nya staden kommer den nog göra det den gör mest. Leta efter mat eller någon att para sig med. Om det är i Stockholm, Jönköping eller någon annanstans spelar mindre roll. Trots det behöver flugor kunna navigera. Annars hade de bara flugit runt i cirklar. För att slippa det använder de sig av en sorts inre kompass som känner av solens läge. Och det spelar ingen roll ifall det är molnigt. Flugor ser nämligen ljus-mönster i himlen som avslöjar var solen är. Mönster som människan inte uppfattar. Så med hjälp av solen flyger de inte vilse. Och med sitt luktsinne listar flugan ut var det finns mat. Blom-flugan är en riktig hejare på detta. Den kan ta sig från andra delar av Europa till Norden bara för att hitta den smaskigaste blomman. Och när den väl är framme använder den sitt smaksinne, som sitter i fötterna.

Källa: Marie Dacke, navigationsforskare med inriktning på insekter vid Lunds universitet


Läs mer Svar på Allt i tidningen KP!