Foto: Shutterstock

Viktigt val till EU

Söndag den 26 maj kan alla vuxna i Sverige gå och rösta. Då bestäms vilka partier som ska ha makten i EU-parlamentet, Europeiska unionens riksdag. EU-experten Linda Berg förklarar.

Detta är EU

EU består av 28 länder i Europa som samarbetar. Det kommer att bli 27 länder när Storbritannien lämnar EU. Valet till EU-parlamentet (Europaparlamentet) är vart femte år. Man röstar inte samtidigt i alla länder, utan valet pågår i fyra dagar.

Varför är valet viktigt?

– Alla politiska val är viktiga! Men vad många inte vet är att mer än hälften av de beslut som tas i Sverige har med EU att göra. EU sätter gränser och ramar för det vi gör i Sverige. Det handlar om allt från utsläpp som påverkar klimatet till regler för säkra leksaker.

Vilka är de stora besluten de närmaste åren?

– Det avgör till stor del de som röstar. Om man till exempel tycker att klimatet är viktigt så ska man rösta på det parti som man tycker har den bästa klimatpolitiken.
Likadant med andra frågor.

Hur många kommer att rösta?

– Det är alltid färre som röstar än i det vanliga riksdagsvalet. Senaste EU-valet, år 2014, var det drygt hälften av svenskarna som röstade. Men det har blivit fler under 2000-talet.

EU-parlamentet har sitt ena högkvarter i Strasbourg i Frankrike.
EU-parlamentet har sitt ena högkvarter i Strasbourg i Frankrike. Foto: Shutterstock

Men riksdagsvalet är också viktigt för EU?

– Ja. EU-parlamentet och det som kallas för ministerrådet har nästan lika stor makt i EU. Och det är den svenska regeringens ministrar som skickas till ministerrådet. Därför är riksdagsvalet också viktigt för vad som ska hända i EU.

Röstar de flesta på samma parti som de gör i det vanliga riksdagsvalet?

– Ja, de flesta. Men senaste gången var det 40 procent som röstade på ett annat parti. Det är viktigt för många väljare vilka politiker som ska representera oss i EU-parlamentet.
Det är ju bara 20 platser (eller 21 om Storbritannien lämnar EU före valet) för svenskarna. Man kan lockas att rösta på ett annat parti än vanligt för att man tycker att en kandidat verkar duktig.

Linda Berg är föreståndare för Europaforskningen vid Göteborgs universitet.
Linda Berg är föreståndare för Europaforskningen vid Göteborgs universitet.

Vad tycker svenskarna om EU?

– Undersökningar visar att svenskarna aldrig gillat EU så mycket som de gör nu. Det kan bero på att Sverige varit med i nästan 25 år. För många yngre är det helt naturligt, de minns inget annat. Man tycker att det är självklart att det ska vara lätt att kunna arbeta eller studera i andra länder i Europa. Sedan har Brexit, Storbritanniens utträde, visat att det är svårt att lämna EU. Det gör nog fler positiva till att vara kvar.

Artikeln publicerades i KP 8


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!