Hedvig Lindahl räddar en straff under olympiska semifinalen mellan Brasilien och Sverige 2016.
Hedvig Lindahl räddar en straff under olympiska semifinalen mellan Brasilien och Sverige 2016. Foto: Jonas Ekströmmer/TT

Vi har bästa målisen!

Hedvig Lindahl – bäst i världen! Men så har det inte alltid varit för Sveriges målvakt. Hennes resa i landslaget har varit en riktig berg och dalbana.
– Jag har ofta känt att jag inte duger, berättar hon för KP.

Ett VM-silver, ett OS-silver, ett VM-brons, två EM-brons. En imponerande medaljskörd. Men i sommar vill Hedvig Lindahl vinna karriärens första mästerskapsguld.

Då behövs en bra målvakt, och det har Sverige.

Världens bästa, faktiskt!

Det har Hedvig Lindahl bevis för. Förra året fick hon pris som världens bästa målvakt. Det varandra spelare från hela världen som röstade fram henne, vilket Hedvig tyckte var extra roligt.

– De är ju de verkliga experterna och det betyder att det finns många spelare som tycker att jag är duktig.

Inför sommarens fotbolls-VM nämner många Hedvig Lindahl som en av Sveriges viktigaste spelare. Inför tidigare mästerskap har det varit annorlunda. I VM 2011 spelade Sverige semifinal mot Japan och ledde med 1–0. Då släppte Hedvig in ett mål mellan benen, missade en utrusning och gjorde en olycklig rensning – och Sverige missade finalen.

Hedvig kände att det var hennes fel och bröt ihop.

– Jag kunde inte hålla känslorna inom mig. Efter matchen satt jag i matsalen och grät. Mina lagkompisar kom fram och kramade mig, även de som inte var så tajta med mig.

I matchen om tredje pris gjorde Hedvig sedan en bra insats – och Sverige tog brons.

Efter VM 2011 fick Hedvig ändå mycket kritik. Men hon kände att hon hade gjort sitt livs bästa turnering, gjort många räddningar och arbetat hårt för att hålla ihop backlinjen.

– Jag kände att jag egentligen hade en stor del i att vi tog brons, men fick mycket skit. Jag hamnade i flera tveksamma situationer mot just Japan. ”Men ser ni inte allt jag gjort i tidigare matcher”, tänkte jag. Jag blev arg och väldigt ledsen.

För första gången funderade Hedvig på att tacka nej till landslaget, men hon bestämde sig för att spela nästa match i alla fall.

– Jag spelade jättebra och körde på som vanligt med mycket energi och mycket prat med backlinjen.

Plötsligt skrek en lagkompis ”Måste Hedvig lägga sig i allting?” För Hedvig var det som att få en pil rakt i hjärtat.

Hon ändrade sitt sätt att spela, höll tyst – och Sverige förlorade med 0–2.

Efteråt kände hon sig förvirrad. Skulle hon prata – eller vara tyst för att inte irritera lagkompisarna?

Hon började spela närmare målet i stället för att utmana motståndarna.

I OS, ett år efter VM, gjorde Hedvig mängder av svåra räddningar och fick beröm för det.

– De som berömde då fattade ingenting. Räddningarna som jag gjorde, gjorde jag ju för att jag hade ändrat mitt sätt att spela. Om jag hade fortsatt som vanligt hade jag inte behövt göra många av dem. Då hade jag stoppat motståndarna i tidigare lägen.

I kvartsfinalen i OS gjorde Hedvig en miss på ett inlägg. Sverige förlorade. Efteråt läste hon negativa saker om sig själv på sociala medier.

– Jag bara grät, grät och grät.

Drygt en månad senare slet Hedvig av korsbandet i knät, en mardrömsskada för fotbollsspelare.

På sätt och vis blev det vändningen. För nästa sommar var det dags för EM – i Sverige. Hedvig hade drömt om att spela ett mästerskap på hemmaplan, men fick nöja sig med att bli tredjemålvakt eftersom hon just kommit tillbaka från sin skada.

– Det var min största rädsla. Att inte räcka till. Men det var jättebra för mig att upptäcka att jag inte gick under av att inte spela. Jag förstod att mitt värde var större än det jag presterade på planen.

Så småningom tog Hedvig tillbaka sin plats i startelvan. I OS 2016 blev hon straffhjälte två gånger. Först i kvartsfinalen mot regerande mästarlaget USA, sedan i semin mot hemmafavoriten Brasilien. Och nu vågade hon hojta till lagkompisarna igen.

Det blev till slut ett silver, Hedvigs femte mästerskapsmedalj.

– Det är häftigt att kunna visa för barn och framtida barnbarn att jag blev utsedd till världens bästa målvakt. Men det vore ännu roligare att kunna visa ett VM-guld.

Foto: Shutterstock

”Jämför dig inte”

Hedvig är 178 centimeter. Det gör henne till en av de längsta målvakterna på damsidan. Men så kort är inte någon av de bästa herrmålvakterna. Därför måste damerna spela på ett lite annat sätt än herrarna.

– Om du är tjejmålvakt och jämför dig med till exempel herrstjärnor som David de Gea (målvakt i Manchester United) och Manuel Neuer (Bayern München) kommer du aldrig att bli nöjd. Då känner du dig sämre för att du inte gör samma räddningar. Då är det bättre att titta till exempel på mig och tänka "om Hedvig räddade den bollen kan jag också göra det och nå landslaget."


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!