Människan hissade segel för minst 5 000 år sedan.
Människan hissade segel för minst 5 000 år sedan. Foto: TT

Vem kom på segelbåten?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 10.

Vem kom på segelbåten?

Anonym

Svar: Det är omöjligt att svara på. Båtar med segel har funnits så länge att man inte kan säga exakt vem som uppfann dem. Dessutom är forskarna inte helt överens.

Segel började användas vid olika tidpunkter i olika delar av världen. Till exempel finns det jättegamla bilder av segelbåtar från Egypten. Dessa är nästan 5 000 år gamla.

När vi i Norden började använda ­segel är svårare att veta exakt. Det finns hällristningar från bronsåldern (1800 före Kristus till 500 före Kristus) som föreställer skepp med någon typ av ställning. Men man vet inte säkert om det är ett segel, ett tält eller något annat. ­De äldsta bilderna i Norden som visar segelbåtar finns på ­gotländska bildstenar från 600-talet. Det äldsta segelfartyg man hittat i Norden ­grävdes fram i Norge i början av 1900-talet. Det kallas Osebergs-skeppet och är ett vikingaskepp. Man tror att det byggdes år 820.

Källa: Niklas Eriksson, forskare och specialist på marin-arkeologi vid Stockholms universitet

Fråga vad du vill

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Varför blir bara en del män flintskalliga? Och varför blir inte kvinnor det?

Jag har grubblat på det här i en vecka:

Svar: Som mycket annat kan skallighet gå i arv. Och risken ökar betydligt om du är kille. Men bara för att ens pappa tappat håret betyder det inte att man själv gör det. Det handlar även om hur mycket manligt könshormon man har och hur känsliga ens hårsäckar är. Alla hårstrån växer ur hårsäckar. Och vissa av dem är extra känsliga. När pojkar kommer in i puberteten bildas manligt könshormon, som till exempel testo­steron. Dessa hormoner påverkar de hårsäckar som är känsliga och gör att de vissnar och till slut dör. Hos män finns de känsligaste hårsäckarna runt tinningarna och mitt på huvudet. Det är därför män ­oftast tappar håret på dessa ställen.

Att kvinnor inte blir ­skalliga beror på att de har låga nivåer av testosteron, och att det kvinnliga könshormonet östrogen skyddar hårsäckarna. När kvinnor senare kommer i klimakteriet, då mensen slutar och östrogenet minskar, ­börjar även deras hår tunnas ut. Men hos kvinnor sitter de känsliga hårsäckarna mer utspridda på huvudet. Därför syns det inte lika tydligt som på män.

Källa: Lars Norlén, docent vid hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset och Illustrerad vetenskap

Är det sant att man bara kan vara kär i någon i max 18 månader?

Den som har varit kär i över 18 månader

Svar: Nej, det är inte sant. Det är inte riktigt så enkelt. När man är förälskad bildas det kemiska ämnen i kroppens nervsystem. Det är de som gör att man kan tappa matlusten, bli pirrig och få svårt att sova. Och efter just 18 månader börjar de första ­kärlekseffekterna i kroppen försvinna. Kroppen har då vant sig vid hjärnans ­kärlekssignaler. Det kan också vara så att det tar väldigt mycket energi att vara förälskad. Kroppen orkar helt enkelt inte vara kär längre än så.

Man kan se kärleken som en tårta med tre bitar: En bit är passion, den pirriga förälskelsen som gör att hjärtat slår fortare. Den andra biten är närhet, den som gör att man känner att man hör ihop. Och den tredje är engagemang, att man vill hitta på saker tillsammans. Om man är ihop med någon länge ändras storleken på tårtbitarna. I början, när man är förälskad, är ­engagemanget litet och passionen väldigt stor. Men i långa förhållanden är det oftast närhet och engagemang som är störst.

Källa: Håkan Fischer, professor i humanbiologisk psykologi vid Stockholms universitet

En katt har ungefär tio gånger fler hårstrån på kroppen än en människa.
En katt har ungefär tio gånger fler hårstrån på kroppen än en människa. Foto: TT

Hur många hårstrån har en fullvuxen katt på ett ungefär?

Hihihohiihoo

Svar: En genomsnittlig katt har mellan 30 och 50 miljoner hårstrån! De kattraser som har mest hår är de som lever i kalla miljöer. Det handlar till exempel om maine coon och norsk skogkatt. Den ras som har minst antal hårstrån (kanske ingen överraskning) är ­nakenkatten sphynx. Nakenkatter har ett tunt lager fjun över ­kroppen. Det känns som att klappa en persika.

Källa: Jessica Abbott & Andreas Nord, biologer vid biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Vilken dag fyller flest personer år?

Solstråle du vet vem jag är

Svar: Det är vanligast att fylla år den 10 april. År 2017 var det 25 765 personer i Sverige som fyllde år den dagen. April är den månad då flest har födelsedag. Anledningen till det tror man är att många barn blir till under föräldrarnas semester. Räknar man nio månader från juli och framåt hamnar man i april. Det är så många månader som mamman är gravid.

Källa: Statistiska centralbyrån

Många kåpeare har skärmtid som föräldrarna bestämt.
Många kåpeare har skärmtid som föräldrarna bestämt. Foto: TT

Hur mycket genomsnittlig skärmtid har en 10-åring?

Hehe undrar (det är jag NAB)

Svar: Det har gjorts flera undersökningar, men det finns inget exakt svar på hur mycket tid en 10-åring sammanlagt tillbringar vid skärmar. Det är ganska knepigt att mäta. Man kan ju skrolla på ­mobilen samtidigt som man kollar på film till exempel. Men man har undersökt hur mycket 10-åringar brukar använda mobilen och internet på sin fritid. Det vanligaste är att de använder sin mobil 1–2 timmar per dag. De flesta pojkar använder internet 2–3 timmar om dagen. Bland flickor är 1–2 timmar vanligare. Man vet också att nästan alla 10-åringar har en egen smarttelefon, surfplatta eller dator. Det man gör mest på sin mobil är att kolla på videoklipp. ­Pojkar mellan 9 och 12 år spelar mest mobilspel av alla åldrar. Flickor är mer på sociala medier.

Källa: Ungar & medier 2021 och Yvonne Andersson, Statens medieråd


Läs mer Svar på Allt i tidningen KP