Foto: Johan Nilsson/TT

Vem är det som skjuter?

Nästan varje dag kan vi läsa och höra om skjutningar. Behöver man vara rädd? Och hur ska de stoppas?

Nyligen kom en rapport från myndigheten Brå (Brottsförebyggande rådet). Den berättade att många dödas med skjutvapen i Sverige, jämfört med i andra länder. En av dem som skrivit studien är forskaren Klara Hradilova Selin. KP pratade med henne.

Har det blivit mer mord och dödande?

– Ja, sedan 15 år tillbaka har det dödliga våldet med just skjutvapen ökat. Nu handlar det om cirka 40 fall om året. Samtidigt har andra typer av dödligt våld minskat under samma period.

Varför har det blivit så många skjutningar i Sverige?

– Det finns ingen riktigt bra förklaring. De problem som finns i Sverige skiljer sig inte så mycket från problemen i andra länder. Det är tre saker vi pekar på: De som skjuter och blir skjutna är ofta unga killar som handlar med olagliga droger (knark). Skjutningarna kommer när det är konflikter i de här grupperna. Och det handlar om att man har dåligt förtroende för polisen i områdena där gängen håller till.

I er rapport talas det om att våldet smittar?

– Ja, det kan vara en konflikt mellan personer som ökar just på grund av våldet. Skjutningarna är kopplade till varandra. Det kan handla om hämnd för tidigare skjutningar.

Vilka är det som skjuter?

– Det är offren vi vet mest om, eftersom de som skjuter inte alltid åker fast. Men offren och förövarna är ofta samma personer. Det är unga killar från utsatta områden, alltså områden med sociala och ekonomiska problem.

Varför vill de skjuta andra?

– Det kan handla om att behålla sin status i gänget. Och att de bor i en miljö där de här kriminella gängen innebär att man ”är någon”. Gängen är också väldigt skickliga på att dra in killar i yngre tonåren.

Behöver man vara rädd om man inte är med i ett gäng?

– Om man bor i ett område med skjutningar så känner man sig förstås otrygg. Men man ska komma ihåg att det är oerhört ovanligt att en skjutning drabbar någon som bara råkar vara i närheten.

Hur ska polisen kunna stoppa detta?

– Det finns många förslag. I Malmö har polisen haft projektet Sluta skjut. Det kan ha bidragit till att skjutningarna har minskat där. Bland annat punktmarkerar man viktiga personer i gänget när någon har använt våld. Det handlar också om att ge ett vettigt alternativ till att vara med i gängen, till exempel att få hjälp att skaffa ett arbete.

Artikeln publicerades i KP 11