Iris och buktalar-dockan Oliver. När man buktalar ska man undvika bokstäver som gör att man är tvungen att röra på läpparna.
Iris och buktalar-dockan Oliver. När man buktalar ska man undvika bokstäver som gör att man är tvungen att röra på läpparna. Foto: Johan Kindbom

Vem är det som sjunger?

Iris, 10, har ett ovanligt intresse. Hon får dockor att sjunga och skämta.

– Man måste öva jättemycket för att bli en duktig buktalare.

När KP träffar Iris Sandström är det först dockan Oliver som hälsar och pratar. Men efter ett tag får Iris tyst på Oliver och börjar berätta om sin hobby. Allt började för två år sedan.

– Jag såg en som buktalade på Sommarlov i tv och tyckte att det såg roligt ut. Jag provade och upptäckte direkt att jag hade talang.

Hör Iris buktalar-docka Oliver sjunga

När man buktalar låter det som att ens röst kommer från en docka eller något annat som kan röra på ”munnen”. Rösten är förställd, lite annorlunda helt enkelt. Ofta pratar buktalaren och dockan med varandra, så att man hör bådas röster.

– Det viktigaste är att få dockan att verka levande, förklarar Iris. Dockan ska vara aktiv och röra sig. Och munnen ska röra sig synkroniserat, så att det ser ut som att det är den som uttalar orden. Och du ska vara aktiv själv och visa att du har kontakt med dockan. Man ska titta på den medan den talar. Det är på det sättet man lurar publiken att det är dockan, och inte du, som pratar.

Men hur gör buktalaren för att få fram prat utan att röra på munnen? Det verkar så jättesvårt.

– Först och främst måste man lära sig vilka bokstäver och ljud som INTE går att använda. Det är de bokstäver som gör att man är tvungen att röra på läpparna. Dem måste man byta ut mot andra bokstäver. Så B byter man ut mot D, och M mot N. Det märker inte publiken, för de tittar på dockan hela tiden. Och så ska man undvika långa och svåra ord.

Iris säger att det är viktigt att vara avslappnad i hela kroppen när man buktalar.

– Och man ska inte hålla på så länge, högst 15–20 minuter i taget. Det är ganska ansträngande för stämbanden.

Läs mer om Iris och buktaleri i KP 18

Förutom dockan Oliver har Iris en mus, en papegoja och en korp i sitt buktalar-gäng. Läs mer om dem i tidningen.
Förutom dockan Oliver har Iris en mus, en papegoja och en korp i sitt buktalar-gäng. Läs mer om dem i tidningen.