Fina flamingor – men varför håller de upp ena benet?
Fina flamingor – men varför håller de upp ena benet? Foto: Shutterstock

Varför står de på ett ben?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 2!

Fråga vad du vill

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Varför står flamingor på ett ben?

flamingon som inte vet varför den står på ett ben

Svar: Flamingo-fåglar står på ett ben av två skäl: Dels för att vila benet som de inte står på och dels för att reglera kroppstemperaturen. När det är kallt ute förlorar flamingon mycket värme via de långa, tunna benen. Genom att veckla in ena benet tätt intill kroppen kan den spara energi och behålla värmen. Eftersom flamingor vanligtvis lever i varmt klimat kan ju detta verka onödigt. Men man får tänka på att de tillbringar större delen av sin tid stående i vatten. Vattnet kan sänka deras kroppstemperatur ganska snabbt.

Källa: illvet.se

Ett av 15 762 avsnitt av Guiding light.
Ett av 15 762 avsnitt av Guiding light. Foto: Shutterstock

Vilken tv-serie har flest säsonger, och hur många avsnitt har den?

Den som undrar och är en melon

Svar: Världens längsta tv-serie är den amerikanska serien Guiding light. Den sändes på tv mellan 1952 och 2009 och är med i Guinness rekordbok som världens längsta så kallade såp-opera. Serien handlade om en grupp familjer i en låtsas-stad i USA. Hela 15 762 avsnitt sändes innan Guiding light las ner, men dess historia är egentligen ännu längre eftersom den började som en radioserie redan 1937. Den längsta tv-serien som fortfarande produceras är General hospital som har sänts i USA sedan 1960-talet. Den serien har 14 657 avsnitt.

Källa: soaps.com

Varför applåderar vi? Vad är det för konstig grej?

KallaMigPlutteniskrutten

Svar: Att klappa händerna är ett mycket gammalt sätt för oss människor att visa uppskattning. Det är svårt att veta exakt när det blev en vana. Men redan under antiken för 2 700 år sedan slog teater-publiken med käppar på bänkarna när de tyckte att en pjäs var bra. Detta utvecklades sedan till att klappa händerna. Det sägs att ­romerska kejsar Nero lät sig hyllas med applåder när han hade läst sina dikter redan för 2 000 år sedan. Han fuskade dock lite och kallade in professionell hjälp för att leda applåderna. Att klappa händerna ger en känsla av ­gemenskap i en grupp. Dessutom är det antagligen ett mer praktiskt sätt att visa att man gillar något än om alla bara skulle skrika ut sin uppskattning.

Källor: illvet.se och unt.se