Suck för snarkande småsyskon i kaninmask!
Suck för snarkande småsyskon i kaninmask! Foto: Shutterstock

Varför snarkar man?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 18!

Fråga vad du vill!

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Varför snarkar man, och hur kan man sluta?

jag använder den där lilla Voice ringgrejen för jag orkar inte skriva lol

Svar När man sover slappnar musklerna i halsen av och luftstrupen trängs ihop i lite. När luften ska ta sig fram där skapas mer eller mindre kraftiga ljud – snarkningar. Många snarkar så det knappt hörs, andra superhögt. Riktigt kraftiga snarkningar kan låta lika högt som när man startar en motorcykel!

Mer än häften av alla vuxna snarkar ljudligt ibland. Det kan bero på att de har trångt svalg, trång näsa, stora halsmandlar, att de är överviktiga eller att de sover på rygg. Det finns flera knep för att snarka tystare. Man kan till exempel testa att sova med en bit tunn tejp över munnen så att man måste andas genom näsan. Men oftast hjälper det att bara sova på mage eller på sidan i stället. Om man brukar sova på rygg så kan det vara svårt att ändra den vanan. Då kan man testa att sätta på sig en mjuk ryggsäck med en kudde i eller sy en ficka på pyjamasens rygg där man lägger en tennisboll.

Både barn och vuxna som snarkar i stort sett varje natt bör kolla upp det med sjukvården. Det finns bra behandlig att få.

Källor: ”Sova, snarka, snooza – en trött bok om sömn” av Katarina Kuick och ne.s

Varför gråter man när man är ledsen, och vad är poängen med tårar?

19 augusti

Svar: Tårarnas huvuduppgift är att fukta ögonen – och att rensa dem från skräp. Sådana tårar produceras hela tiden och är ett skydd för ögat som finns hos både människor och många djur.

Tårarna bildas i små körtlar.

Människan är den enda varelsen som gråter av känslor som sorg, ilska och glädje. Men varför vi gör det är det ingen som vet helt säkert. Vissa forskare menar att gråt kan vara ett sätt för kroppen att rensa bort hormoner som släpps ut under stora känslo­utbrott. Tårarna som kommer när man gråter av sorg har till exempel en annan sammansättning än tårarna som bara fuktar ögat. De innehåller mycket stress-hormoner. Det kan vara därför som man ofta mår bättre efter att man har fått gråta ut.

Andra forskare tror att gråt användes av våra förfäder för att få flockens uppmärksamhet, när man var rädd eller i fara. Trots att vi numera har ett utvecklat språk menar de att människan gråter i situationer där det är svårt att sätta ord på känslorna.

Gråt kan även användas för att luras. Kanske har du hört talas om ”krokodiltårar”? Uttrycket används om tårar som inte är äkta och kommer från en gammal myt om att krokodiler gråter falska tårar för att få medlidande och locka till sig bytesdjur.

Källor: illvet.se och wikipedia.se

Är det bäst att börja uppe eller nere när man borstar tänderna?

(;

Svar: Egentligen spelar det ingen roll om du börjar uppe eller nere. Det spelar heller ingen roll om du börjar borsta insidan, utsidan eller tuggsidan. Det viktiga är att du borstar alla tänder noggrant.

Men det verkar som att de flesta är mer noggranna i början av tandborstningen.

Därför kan det vara smart att börja borsta där det är svårt att komma åt, som på insidan av underkäken.

En minnesregel för friska tänder är talet 222. Man ska ha cirka 2 centimeter tandkräm på tandborsten, borsta tänderna i minst 2 minuter och göra det 2 gånger per dag.

Källa: Joannis Grigoriadis, chef för lärarkliniken vid universitetstandvården på Karolinska institutet