Strunt samma om det är husse eller matte som klappar. Mysigt är det.
Strunt samma om det är husse eller matte som klappar. Mysigt är det. Foto: TT

Varför säger man ”husse” och ”matte”?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 5!

Varför säger man ”husse” och ”matte” om husdjurs ägare?

Har tänkt på detta för länge

Svar: Husse kommer från ordet ”husbonde”, och matte från ”matmor”. Orden användes på 1700- och 1800-talen, när de flesta svenskar var bönder. Kanske tyckte man så ­småningom att de var lite krångliga att säga. Men man vet inte exakt när man började säga husse och matte i stället. Första kända gången orden skrevs i text var 1911. Och ­oftast har ord använts i talat språk ett tag innan de skrivs ner.

I andra språk är det ovanligt att man skiljer på om hus­djurets ägare är kille eller tjej. Men även i tyskan gör man det. Där heter husse ”herrchen” och matte ”frauchen”.

Källa: Mikael Parkvall, språkvetare vid Stockholms universitet

FRÅGA VAD DU VILL

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

När någon pratar i en burktelefon bildas ljudvågor som får botten i den ena burken att vibrera.
När någon pratar i en burktelefon bildas ljudvågor som får botten i den ena burken att vibrera. Foto: TT

Hur lång är världens längsta burktelefon?

När man kommer med: O:

Svar: Den längsta fungerande burktelefonen var 373,8 meter. Den byggdes av två yoghurt-burkar vid en vetenskapsfestival i England förra året. Syftet var att slå ett nytt världsrekord, vilket man gjorde. Meddelandet som sas var: ”Det här är Sidmouths vetenskaps-festivals världsrekord-burktelefon.”

När någon pratar i en burktelefon bildas ljudvågor som får botten i den ena burken att vibrera. Vibrationerna överförs till den spända tråden och vidare till den andra burken.

Källa: Guinness rekordbok

Ungefär två gånger per dygn drar månen havsvattnet uppåt, för att sedan släppa det tillbaka. Detta kallas tidvatten.
Ungefär två gånger per dygn drar månen havsvattnet uppåt, för att sedan släppa det tillbaka. Detta kallas tidvatten. Foto: TT

Hur skulle vi på jorden påverkas om månen försvann?

Älskar månen <3

Svar: Månen har funnits nästan lika länge som jorden. Risken att den skulle försvinna är minimal. Men om vi nu säger att den gjorde det, så skulle det märkas på flera sätt. Dels skulle himlen bli mörkare. Det skulle också bli problem för djur och växter som lever nära havsstränder. Månens gravitation (dragningskraft) påverkar nämligen hur högt upp på stränderna vattnet når. Ungefär två gånger per dygn drar månen havsvattnet uppåt, för att sedan släppa det tillbaka. Detta kallas tidvatten. På en del platser i världen kan vattennivån skilja sig flera meter. Utan måne – inget tidvatten.

Månens gravitation påverkar också jordklotets lutning. Om inte månen fanns skulle lutningen ändras snabbare, vilket skulle påverka årstidernas växlingar. På lång sikt skulle också jordens magnetfält ­kunna försvagas och inte längre skydda vår atmosfär.

Källa: Bengt Edvardsson, avdelningen för astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet


Läs mer Svar på Allt i tidningen KP!