Brynen skyddar mot regn, bland annat!
Brynen skyddar mot regn, bland annat! Foto: Shutterstock

Varför har man ögonbryn?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 6!

Fråga vad du vill!

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Varför har man ögonbryn?

Ögonbryn

Svar: Ögonbrynen är smartare än man kan tro! De fyller flera ­viktiga funktioner. Kanske främst som ett slags skydd. De hindrar nämligen svett och regnvatten från att rinna ner från pannan ­direkt in i ögonen. Ögonbrynen är också viktiga för mimiken, alltså våra olika ansiktsuttryck. Det är mycket svårare att visa att man är glad, arg eller ledsen utan ögonbryn.

Du kanske förresten tror att du haft samma hårstrån som ögonbryn hela livet eftersom man inte klipper dem? Men faktum är att ögonbrynshåren byts ut ­oftare än nästan något annat hår på kroppen. Det sker ungefär var femte månad, minst två gånger om året alltså!

Källa: Illustrerad vetenskap

Foto: Shutterstock

Varifrån kommer ordet picknick?

EnUddaTornuggla

Svar: I alla tider har människor ätit mat utomhus. På 1600-talet började ordet picknick användas i Frankrike. Och på 1800-talet blev det en del av det svenska språket. Närmare bestämt via författaren Fredrika Bremer år 1853.

Ordet kommer alltså från franskan, och är en sammanslagning av ”pique” och ­”nique”. Pique betyder plocka, och nique betyder ungefär ”något litet”. Ihop blir det alltså ”plocka ihop något litet”. När man var ute på picknick för 150 år sedan var det populäraste olika mackor – och det är ju fortfarande en vanlig mat på utflykt. Om du vill fira picknicken rejält ska du plocka ihop en korg och filt lördagen den 22 maj, då är det nämligen picknickens dag!

Källor: sr.se och ne.se

Vad är världens äckligaste mat?

Svar: Eftersom att smaken är som baken – delad – så går det inte att ge ett rakt svar på frågan. En person kanske tycker att broccoli är det värsta man kan tänka sig, medan någon annan ääälskar det. Men vi på KP har faktiskt på sätt och vis försökt att besvara frågan tidigare, i KP 15/2016. Artikeln heter ”Märkligaste maten” och finns här på KPwebben. Några exempel: På den italienska ön  Sardinien finns en märklig ost som heter casu marzu. Det betyder rutten ost. Den kryllar av levande larver – och det ska vara så!

I Kambodja och Laos är det populärt att äta tarantellor. Man ­r­ostar jättespindlarna hela – och äter! De är faktiskt väldigt nyttiga.

Men vi i Sverige ska verkligen inte säga något. Här finns surströmming, en maträtt som luktar så äckligt att det blivit en challenge över hela världen att prova den. Gå in på Youtube och sök på surströmming, så får ni se!