En ukrainsk stridsvagn 
på väg genom landet. 
Kriget har nu hållit på 
i fem månader.
En ukrainsk stridsvagn på väg genom landet. Kriget har nu hållit på i fem månader. Foto: Shutterstock

Varför fortsätter kriget?

Det är fem månader sedan Ryssland startade krig mot Ukraina. Varför slutar det inte, och vad kommer att hända? KP ringde upp experten Johan Norberg för att få svar.

Johan Norberg jobbar på Totalförsvarets forskningsintitut, FOI.
Johan Norberg jobbar på Totalförsvarets forskningsintitut, FOI.

Varför bara pågår kriget?

– För att den största anledningen till att kriget startade är oförändrad: Nämligen att Ryssland vill bestämma över Ukraina – och att Ukraina absolut inte vill gå med på det. Så länge ingen sida tvingas ge upp sin vilja så lär kriget pågå. Inget annat land vill i nuläget heller skicka soldater för att hjälpa Ukraina att vinna, för då finns risken att Ryssland använder sina kärn­vapen. Det har landets president ­Vladimir Putin faktiskt hotat med.

Varför vill Ryssland bestämma över Ukraina?

– Det finns flera orsaker. Men de som styr Ryssland i dag vill bestämt att ­landet ska vara en stormakt i världen. Utan grannländerna Belarus och Ukraina är de inte riktigt det. Belarus bestämmer Ryssland redan i praktiken över. De är ute efter något liknande med Ukraina.

Hur går det egentligen? ”Leder” någon kriget?

– Nej. Det är nog ganska oavgjort. Ryssland har lyckats ta över delar av södra och östra Ukraina. Men de har också förlorat väldigt många soldater. Kanske så många som 30 000 döda och svårt skadade. Frukt­ans­värt många ryska liv har för­lorats. Ukraina har lyckats för­svara huvudstaden Kiev och stora delar av landet, men inte på långa vägar drivit ut Ryssland. Även tusentals ukrainare har mist livet.

Vad händer just nu i kriget?

– Båda sidor behöver återhämta sig. Ryssland har massor av vapen kvar, även om många är gamla, men ont om soldater. Ukraina har omvända läget, det finns fler fri­villiga soldat­er än vad som får plats i armén, men de har ont om vapen. Och det tar tid att lära sig att använda de moderna vapnen som andra länder skickar.

Ukraina är Europas största land till ytan, förutom Ryssland. Påverkar det?

– Ja, ett så stort land som Ukraina är både svårt att anfalla och försvara. När Ryssland startade kriget hade Ukraina 44 miljoner invånare. Stora befolkningar är svåra att besegra.

Många länder har helt slutat handla med Ryssland. Har inte Ryssland påverkats negativt av det?

– Ryssland är som en jättestor båt. Om man stänger av motorn fort­sätter den ändå att glida framåt ett bra tag. Men ju längre tiden går desto mer kommer det att märkas i den ryska ekonomin.

Vad händer med all mat Ukraina brukar sälja till andra länder. Blir det matbrist runt om i världen?

– Kanske. Men jag vet att det pågår förhandlingar mellan många länder, även Ryssland, om att få ut maten ur landet. Annars blir det höjda priser på bröd över hela världen. Och när människor inte har råd med mat blir de arga. Risken finns att det blir både svält och stora oroligheter i delar av Afrika och Asien.


Artikeln publicerades i KP 12.

Den här artikeln skrevs i början av juli. Sedan dess kan saker ha ändrats Titta på Lilla Aktuellt på SVT Barn för senaste nytt.