Regnbågar uppstår när det är både sol och regn samtidigt.
Regnbågar uppstår när det är både sol och regn samtidigt. Foto: Shutterstock

Varför är regnbågar just bågformade?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 13.

Fråga vad du vill

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Varför är regnbågar just bågformade?

Camilla

Svar: Regnbågen är faktiskt inte bågformad, utan cirkelformad! Regnbågar uppstår när det är både sol och regn samtidigt. För att ens kunna se regnbågen måste solen vara bakom en. Och solljuset ska speglas i vattendroppar i rätt vinkel. Regnbågen man ser då är alltså en del av en cirkel, där större delen befinner sig under horisonten.

Med lite tur kan man från hög höjd och med rätt vinkel faktiskt se hela regnbågen. Det brukar kallas regncirkel eller cirkulär regnbåge.

Källa: Illustrerad vetenskap


Foto: Shutterstock

Kan daggmaskar para sig med sig själva eftersom de har två likadana ändar?

Bara jag som har så kort insändare (:

Svar: Daggmaskar är dubbelkönade. Könsorganen är små, men finns där på den främre delen av kroppen. Daggmaskar kan alltså inte para sig med sig själva, men väl med alla andra av samma art. Och maskens ändar är alltså inte helt lika, även om det kan se ut så. Framdelen har utöver könsorganen en sorts primitiv hjärna samt en ”mun” där mat sugs in. Bakdelen har bara tarm. Så utan framdelen kan bakdelen aldrig leva vidare själv.

Daggmaskar brukar para sig när det har regnat eller är väldigt fuktigt. Då kryper de upp från jorden under natten när risken att upptäckas är som minst. Många större djur tycker nämligen att de brunrosa ringlarna är sMASKens.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Hur många olympiska grenar finns det totalt???

Nästan tioåringen som undrar allt!

Svar: Först ska vi skilja på gren och idrott. En idrott kan innehålla många OS-grenar. I simning till exempel finns många olika distanser och fyra simsätt, så i OS tävlar man om totalt 38 guldmedaljer i simning. Även herr- och dam-klasserna bidrar till antalet grenar. 100 meter frisim för herrar och för damer är alltså två olika grenar.

I senaste sommar-OS (Tokyo 2021) var det totalt 339 grenar fördelade på 33 idrotter. Och vid senaste vinter-OS (Peking 2022) var det 109 grenar. Alltså delades totalt 448 stycken OS-guld ut under de två spelen. Inför ett nytt olympiskt spel är det vanligt att grenar eller hela idrotter läggs till eller tas bort. Vid nästa sommar-OS (Paris 2024) är till exempel danssporten breaking med för första gången.

Vid de olympiska spelens födelse i Grekland för cirka 3 000 år sedan var det färre grenar. Man tävlade i löpning, brottning, boxning, pankration (blandning mellan boxning och brottning), femkamp, kappridning och hästkörning.

Några udda idrotter som varit med i OS under mer modern tid (senaste 125 åren) är dragkamp, skytte mot levande duvor, arkitektur och litteratur.

Källor: Ioc.com, sok.se


Läs mer Svar på Allt i tidningen KP!