Det är dyrt och svårt att forsla elektricitet långa sträckor.
Det är dyrt och svårt att forsla elektricitet långa sträckor. Foto: TT

Varför är elen så dyr?

Många pratar om att elektriciteten kostar så mycket. Men om vi alla hjälptes åt skulle priserna kunna sjunka. KP förklarar.

Elektricitet (el) är det som får våra lampor att lysa, som håller i gång kylskåp och tvättmaskiner – och som värmer många bostäder. Det var för ungefär ett år sedan som ­priserna på el ökade väldigt i de södra delarna av Sverige. Många som värmer sina bostäder med el fick höga räkningar. Riksdagen bestämde då att staten skulle hjälpa till och betala en del av kostnaden.

Nu är elektriciteten dyr igen. Och många varnar för att den ska bli ännu dyrare. Markus Wråke, chef för forskningsföretaget Energi-forsk, förklarar vad som har hänt.

Markus Wråke
Markus Wråke

Varför har elen blivit så dyr?

– Nu beror det framför allt på ­Rysslands krig i Ukraina. Ryssland har tidigare sålt billig naturgas, som används för att tillverka el, till Tyskland och andra europeiska länder. På grund av kriget vill Ryssland inte sälja gas, och Europa vill inte köpa. Flera länder är beredda att betala mycket för svensk el, som tillverkas med vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. När många vill ha samma vara så går priserna upp.

Måste Sverige sälja el till andra länder?

– Ja, vi är bundna av de regler som vi har kommit överens om i EU ­(Europeiska unionen). Och det finns många fördelar. Vi är bra på att producera ”renare” el än många andra länder, som använder kol-kraftverk för att få fram el. Kol-kraftverken ger stora utsläpp av koldioxid, som i sin tur driver på klimat-förändringarna.

Men i norra Sverige är elen billig?

– Ja, där finns mycket el. Det beror på att det finns många vind- och vattenkraftverk där. Men det är dyrt och svårt att frakta mycket el långa sträckor. Elnätet klarar inte det.

Du tycker att alla borde försöka att använda mindre el?

– Ja, om vi i Sverige lyckades ­använda 5 procent mindre el än tidigare, så skulle priset sjunka. Om alla, både företag och privatpersoner, hjälptes åt skulle det absolut kunna funka. Ett exempel är alla apparater som står i stand by-läge. Var och en av dem drar lite elektricitet – men sammanlagt har vi så många sådana apparater i Sverige. Och det är en vinst för klimatet att vi använder mindre el. Vi måste ­använda energin klokare.

Vilka är dina bästa spartips?

– Varmvatten drar mycket el. Så att använda mindre varmvatten, och till exempel duscha kortare, är det viktigaste. Den som har en bostad som värms med el kan försöka ha det kallare hemma och i stället ta på en extra tröja. Diskmaskin och tvättmaskin ska köras först när de är fulla. Och undvik att ha apparater stående i stand by-läge. Dra ur sladden till mobil-laddaren ur väggen.

Energi-forsk ägs av energibranschen och statliga Svenska kraftnät.