Foto: Jonas Gustavsson

Vårfint i rummet – så gör du!

Låt fönstret bli ett akvarium och få kudden att blomma. Här är instruktioner och tips från inredningsartikeln i senaste KP. Lycka till!

Flower power pillow

Du behöver:
Hobbyfilt
Penna
Papper
Knappnålar
Sax
Knapp
Synål
Tjockt snöre eller tråd

Ur hobbyfilt har vi klippt blad och blommor i olika storlekar, färger och former och sedan satt ihop blommor ovanpå varandra. Rita upp blomformen på papper, nåla pappret på tyget och klipp, om du inte vill klippa på fri hand. Det behöver inte bli perfekt eller symmetriskt, blommor får vara vilda! Sätt en knapp överst och sy genom blommorna och knappen med ett tjockt snöre – vi använde hushållssnöre.

Fäst blomman i kuddfodralet till den kudde du vill dekorera, med några stygn och en ordentlig dubbelknut.

En ensam blomma kan man sätta upp med till exempel häftmassa på väggen, eller med en säkerhetsnål i gardinen. Så kan hela rummet blomstra!

2 schyssta stolar

Du behöver:
Garn
Virknål
Synål
Sytråd
Tygremsor
Vävtejp

Virka rektangulära lappar, linda dem där de ska sitta och sy ihop kanterna. Rakt, i mönster eller här och där, en färg eller flera – gör det som är mest du!

Linda remsor av tyg hårt och ganska tätt. Tejpa fast med vävtejp. Om du börjar med att tejpa fast remsan mot stolen så kan du sedan linda tyget ovanpå tejpen så den inte syns. När en remsa tar slut och du tejpar fast den, gömmer du den tejpen med remsan som du fortsätter med.

Vill du inte att remsorna ska fransa sig, viker du dem, låter viket synas nedåt och lindar uppåt ovanpå den fransiga kanten.

Enhörning Minecraft-style

Du behöver:
Vitt papper på rulle
Dubbelhäftande tejp
Blyertspenna
Sax
Färgat papper
Limstift
Linjal eller måttband

Ta ett stort vitt papper som grund. Vi klädde dörren med två våder papper och fäste dem med dubbelhäftande tejp. Vill du vara noggrann och ta tid på dig så ritar du först upp ett rutnät med blyerts. Ta gärna hjälp av en förälder. Det räcker också att vara hyfsat noggrann med att klistra pappersbitarna rakt bredvid varandra. Det är faktiskt svårt att misslyckas, för bilden blir snygg även om den inte blir ett dugg som man tänkte sig – själva pixlarna är snygga som de är!

Skissa ett motiv du gillar.

Klipp till färgat pappert. Våra grundbitar har måttet 5x5 centimeter. Pappersbitar som ska fylla större områden kan man göra större, bara man håller sig till grundmåttet och sedan lägger till. En pappersbit som med måttet 5x5 centimeter kan då får vara 10x10 eller 20x20 centimeter. Klistra fast de färgade pappersbitarna. Vill du ändra så klistrar du bara fast en ny pappersbit ovanpå den gamla, tills du är nöjd! Vi klippte några bitar på tvären från hörn till hörn också, för att få en extra konstnärlig effekt.

Bonustips!
Ett färdigt konstverk och ett nyinrett rum förtjänar en utställning! Bjud in nyfiken familj och kompisar att se vad du gjort, bjud på något att dricka och små skålar med popcorn och frukt!

Foto: Jonas Gustavsson

Fönsterakvarium

Du behöver:
Penna
Papper
Sax
Hobbyfilt, tjock och tunn
Tunt, skirt tyg
Textillim
Tunn eller genomskinlig tråd
Häftmassa

Fiskarna har vi först ritat på papper och sedan klippt till av filttyg, ”hobbyfilt”. En lite styvare filt som bas och tunn filt till detaljerna, fastklistrade med textillim. Sjögräset, som får vara lite sladdrigt utan att det gör något, är klippta i tunn filt.

Häng fiskarna från gardinstången med genomskinlig tråd (fiskelina till exempel) eller tunn sytråd. Ett par sugfiskar sitter fast på fönsterrutan med häftmassa. Några sjok tunt grönt och blått tyg fastsatta i gardinklämmor ger en känsla av vatten och vågor.

Tras-skål

Du behöver:
Tygremsor
Hushållssnöre
Trubbig stoppnål

Riv långa remsor av tyg, sådant som inte används, som slitna lakan och gamla gardiner. Kolla med någon förälder att du får ta det tyg du har tänkt dig.

Remsorna ska vara ungefär 3–5 centimeter breda. Fläta ihop dem, ta en ny remsa när en blir för kort så att det blir en enda jättelång fläta!

Har du ringlat lera till skålar någon gång? Här gör man på samma sätt. Börja i ena änden av flätan och ringla ihop den ett varv. Fäst med hushållssnöre som du trär på en trubbig stoppnål. Ringla ett varv till och fäst det nya varvet genom att sy glesa stygn (trä nålen under varvet innan som redan sitter fast i stället för att sticka nålen genom tyget). Ringla varv efter varv tills botten är lagom stor. Rikta sedan nästa varv uppåt så att de blir korgens kanter.

Dra till snöret ordentligt så att korgen blir stadig! Det kan vara ganska tungt för fingrarna, ha gärna ett par tunna vantar som skydd.

Blocka väggen!

Du behöver:
2 krokar
Block
Något att hänga blocket på. Pensel eller blompinne funkar bra.

Krokarna måste skruvas fast på samma höjd så att blocket inte hamnar snett. Mät också blocket så att du vet hur brett isär krokarna ska sitta. Ska krokarna sitt i en vägg så behöver du hjälp av en förälder. I vissa väggar måste man för-borra och sätta in en plugg först.

Bok-skal

Du behöver:
(Bestäm vilket skal du vill göra, och se vilka material från listan som du behöver.)

Linjal eller måttband
Sax
Papper
Tyg
Bilder från tidningar
Knappar
Garn
Pärlor
Hobbyfilt
Textillim
Bokplast
Vävtejp
Lurvig fleece

Mät bokens pärmar på höjden och bredden, både fram och bak plus ryggen. Enklast är att vika ett papper runt boken och se hur stort det blir. Lägg till 2 centimetrar överallt. På baksidan behövs flikar, så att det blir fickor där bokens pärmar stoppas in.

Foto: Jonas Gustavsson

Du kan göra nästan vad som helst, hämta idéer från telefonskal till exempel. Gå loss med papper och tyg, bilder, knappar, pärlor ... Gör öron och dekorationer!

Fotbollsskal: Klipp skal och flikar till baksidan av hobbyfilt och sy runt om med tjockt garn. Fäst klippta filtdekorationer med textillim.

Djurskalet: Klistra urklippta bilder på djur på ett papper med omslagets mått. Sätt fast ett lager självhäftande bokplast ovanpå när du är nöjd. Tejpa runt med vävtejp, så att flikarna på baksidan sitter fast och det blir en snygg kant.

Gosedjurskalet: Klipp skal och flikar av fleece. Klipp öron av dubbla lager fleece med avigsidan utåt. Sy ihop på sidorna och vänd öronen ut och in så att den lurviga sidan kommer utåt. Sy fast öron och flikar (för hand eller på maskin). Brodera ögon och mun med tjockt garn.