Foto: TT

Vågar inte berätta om mobbning

Många utsätts för mobbning i skolan. Här ger Jonas Söderlund, kurator vid Bris, tips på hur man ska våga prata med en vuxen.

En ny undersökning visar att många som utsätts för kränkningar får klara sig väldigt ensamma. Var tredje elev i mellanstadieåldern som blivit utsatt har inte berättat för någon vuxen. Bland elever på högstadiet är det ännu fler.

Behöver du prata med en klok och snäll vuxen?

Då kan du alltid kontakta Bris stödtelefon på 116 111. Där svarar utbildade kuratorer.

Den är öppen 14–21 och man behöver inte säga sitt namn. Det går även att chatta eller

mejla på bris.se och i Bris mobil-app.

Varför pratar eleverna inte med någon vuxen?

– Jag tror att det beror på att både lärare och föräldrar är för dåliga på att berätta vad som händer då. Barn behöver höra många gånger att man alltid ska komma till de vuxna om något känns jobbigt. Och att man sedan gör allt man kan för att lösa problemet ihop. Det är också viktigt att få veta att det aldrig är ens eget fel när något svårt händer.

Hur märker ni det här på Bris?

– Vi får många samtal om kränkningar till Bris stödtelefon. Och då får vi ofta höra att vi är de första vuxna barnet talar med.

Kan man vara rädd för vad som händer om man berättar?

– Ja, det tror jag. Många tror att den som varit taskig blir straffad, och det vill man inte. Eller så tror man att inget händer. Men både den mobbade och den som mobbar har rätt till stöd och hjälp, så att allt blir bättre.

Känner en del skam?

– Ja. Det finns en bild av att man blir utsatt för att man är svag. Det stämmer inte. Men om någon säger något elakt är det lätt att tro att det är sant. Därför kan man behöva bli peppad att stå upp för sig själv.

Hur ska man våga berätta?

– Om det är svårt att berätta för föräldrar eller lärare kan man i stället tala med någon som har som jobb att stoppa kränkningar. Jag arbetar ju till exempel med det på Bris. Och det finns kuratorer och annan personal på skolan.

Att en massa vuxna jobbar med det här beror på att det är så himla viktigt.

60 000 elever är utsatta

Undersökningen är gjord av organisationen Friends. Av dem som utsatts för kränkningar var det totalt 39 procent som inte hade berättat för någon vuxen. 20 procent hade heller inte berättat för någon jämnårig. Friends räknar med att 60 000 elever i Sverige utsätts för mobbning.

Det finns en lag som förbjuder mobbning och kränkande behandling i skolan. Alla vuxna på skolan som får höra om kränkningar är skyldiga att rapportera vidare till rektor. Och rektor måste göra allt som går för att få slut på mobbningen.