På inne-EM 2005 i Madrid vann Susanna guld och Jenny silver.
På inne-EM 2005 i Madrid vann Susanna guld och Jenny silver.

Vad har Susanna och Jenny Kallur för rekord i häcklöpning?

I KP finns Svar på Allt. Här kan du läsa frågor – och svar från KP 3!

Fråga vad du vill!

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Vad har Susanna och Jenny Kallur för rekord i häcklöpning?

Vattendroppen

Svar: Tvillingarna Kallur föddes 1981 i USA, där deras pappa var hockeyproffs. Först höll de mest på med gymnastik. Men när de flyttat hem till Sverige visade det sig snart att de hade rekordmycket spring i benen.

2008 sprang Susanna Kallur 60 meter häck (en distans man springer inomhus) på 7,68 sekunder, och slog världsrekord! Det gäller än i dag. Hennes rekord på 100 meter häck är 12,49 sekunder.

Hennes syster Jennys rekord är 7,93 och 12,85 sekunder. Också det är tider i världsklass.

2018, nästan två år efter Susanna Kallur slutat med friidrott, slog hon ett nytt rekord. Det låter ju nästan omöjligt, men det stämmer. Hon har nämligen dubbla medborgarskap, svenskt och amerikanskt. Då kom man på att hennes världsrekord på 60 meter häck också är amerikanskt rekord.

Källor: SVT och Wikipedia

Vilket förnamn är vanligast i Sverige?

Alvaaaaaaaaasa

Svar: Vilka namn som är poppis att döpa barn till brukar gå i cykler. Det betyder att namnen är jättepopulära i några år, för att sedan minskat i popularitet, innan de så småningom kommer tillbaka. Det brukar vara så att föräldrar inte vill ge sina barn samma namn som deras föräldrar hade, men att mormors eller farfars namn funkar. Hela cykeln tar alltså oftast tre generationer.

Det vanligaste namnet på kvinnor just nu är Anna och på män är det Lars. Men Anna och Lars är det inte så många nyfödda som heter. Alice och Noah är de populäraste namnen på bebisar.

Det finns namn som bryter mönstret lite och är populära längre. Om du som sitter med KP framför dig just nu heter till exempel Elsa, William eller Hugo, så kan du räkna med att du inte är ensam om det ...

Vilka är de ovanligaste namnen då? Det hade krävts ganska många KP-sidor för att få med alla. Det är runt 180 000 personer i Sverige som är ensamma om sitt namn, eller i alla fall om stavningen av sitt namn!

Källa: SC

Hur många drottningar har Sverige haft? Berätta lite om dem!

* jag är inte här *

Svar: Det har funnits många som varit fruar till regenten, alltså kungen. Till exempel vår nuvarande drottning Silvia. Men om man menar drottningar som varit statsöverhuvud, den som bestämmer, så har vi haft tre: Drottning Margareta regerade mellan 1363 och 1380, Kristina var drottning 1632–1654, och den senaste, Ulrika Eleonora, styrde 1718–1720.

Drottning Margareta var faktiskt härskare även över Norge och Danmark och kanske medeltidens mäktigaste kvinna. Det stora riket kallades Kalmarunionen.

På Kristinas tid var protestantismen den enda tillåtna tron i Sverige. Det blev därför stor skandal när hon 1654 bytte tro till katolicismen och flyttade till Rom.

Även Ulrika Eleonora gjorde saker som stack ut. Hon adlade 182 personer under sin korta tid vid makten. Det är rekord!

Källor: su.se och ne.se