Många IS-medlemmar från Europa har suttit i speciella flyktingläger sedan IS besegrades.
Många IS-medlemmar från Europa har suttit i speciella flyktingläger sedan IS besegrades. Foto: Delil Souleiman /TT

Vad händer med barnen?

I flera år har svenska barn levt i läger i Syrien. Deras föräldrar är anklagade för att ha stött terrorgruppen IS.

Nu har en del av familjerna kommit hem till Sverige.

300 reste till IS

Mellan 2015 och 2019 höll terrorgruppen Islamiska staten (IS) delar av Syrien och Irak i sitt grepp. IS är en av historiens värsta terrorgrupper. Medlemmarna har mördat, torterat och gjort många andra hemska saker. Trots det har en del människor från Europa frivilligt varit med. Från Sverige är det, enligt Säkerhetspolisen, cirka 300 personer som har hjälpt IS att kriga.

Under hösten har flera kvinnor kommit från Syrien till Sverige med sina barn. Direkt på flygplatsen har kvinnorna gripits av svensk polis, misstänkta för krigsbrott. Deras barn har tagits om hand av socialtjänsten enligt LVU (lagen om vård av unga). KP pratade med Maria Frisk, Sverige-chef vid organisationen Rädda Barnen, om barnens situation.

Rädda Barnen har hela tiden kämpat för att de svenska barnen ska få komma hem till Sverige. Varför är det så viktigt?

– Rädda Barnen har alltid arbetat för att hjälpa alla barn, oavsett vad deras föräldrar har gjort. Dessa läger är ingen plats för barn att vara i. Det är kallt, det saknas ordentlig sjukvård och skolan fungerar dåligt. De flesta av barnen är svenska medborgare då deras föräldrar är det. Barnkonventionen är svensk lag och det är mycket med livet i lägren som bryter mot den.

Vad händer med familjerna när de är i Sverige?

– Om mammorna är misstänka för brott så inleder polisen en utredning. Hittills har samtliga barn tagits om hand av socialtjänsten, så att de har en trygg plats att vara på. Det kan vara hos släktingar eller i ett familjehem. Men enligt lag får varje enskilt barn en egen bedömning av sin situation.

Hur gamla är barnen?

– De flesta är under 12 år. Många är födda i lägren eller var små när föräldrarna lämnade Sverige. Det är viktigt att de här barnen får bra stöd nu. Får de det kan de leva ett bra liv.

Och var är deras pappor?

– Många av dem är döda i strider. Eller så är de i fängelse eller i ett annat läger i Syrien.

Hade Sverige kunnat hindra föräldrarna att åka till terrorgruppen IS med barnen?

– Föräldrar bestämmer vart de vill resa med sitt barn. Men sedan 2016 är det olagligt att resa till en terrororganisation. Så om en förälder gör det begår den ett brott. Och kanske hade det förebyggande arbetet kunnat vara bättre. Att man fångat upp de här föräldrarna innan de sökte sig till så här extremt våldsamma miljöer.

Artikeln publicerades i KP 18