I Sverige vaccineras barn över 12 år mot sjukdomen covid-19.
I Sverige vaccineras barn över 12 år mot sjukdomen covid-19. Foto: TT

Vaccin till alla 12-åringar

Nu är vaccinationen av barn över 12 år i full gång i Sverige.

KP pratade med Anders Tegnell vid Folkhälso­myndigheten om varför det är viktigt att barn vaccinerar sig mot sjukdomen covid-19.

Varför tycker ni att barn ska vaccinera sig? De blir ju sällan allvarligt sjuka?

– Det är främst för ens egen skull. Även om det är ovanligt att barn blir svårt sjuka så är det några hundra som har fått en allvarlig inflammation efter infektionen.

Det finns också barn som har fått långdragna symtom efteråt.

Har vaccineringen andra fördelar?

– Man kan ju hoppas att det blir färre utbrott av covid-19 i skolorna och att undervisningen därför fungerar bättre. Sedan minskarrisken att smitta andra, till exempel äldre släktingar.

Man ska ha fyllt 12 år för att få sprutan. Varför då?

– Det är från den åldern som Läkemedelsverket godkänt vaccinet. Det är samma regler i hela EU. Ju yngre man är desto ovanligare är det att man blir allvarligt sjuk.

Finns det risk att man blir sjuk av själva sprutan?

– Barn reagerar i princip på samma sätt som vuxna: De kan få lite ont i armen och lite feber i en dag. Sedan händer det, men det är ytterst ovanligt, att man kan få en inflammation i hjärtmuskeln. Alla barn och föräldrar kommer att få skriftlig information om vad man ska se upp med, så att man vet när man kan behöva söka läkare.

Och om ens föräldrar inte vill att man vaccinerar sig?

– Vaccinationen är frivillig även om vi rekommenderar den. Om man själv vill vaccinera sig, men föräldrarna är emot så tycker jag att man ska berätta det för skolsköterskan. Hon eller han kan i sin tur prata med föräldrarna.

En del är ju rädda för sprutor?

– Det här sticket känns knappt. Men om man är spruträdd är det ju ett problem även vid andra vaccinationer. Då finns det hjälp att få inom sjukvården.

Det har varit svårt att få alla vuxna i Sverige att vaccinera sig, tror du att det går bättre med barnen?

– Ja, vi hoppas verkligen det. Främst är det skolan och skolhälsovården som ska sköta vaccineringen. Det brukar vara ett bra sätt att nå alla barn. Vårt mål är att de flesta barn har fått sin första spruta före höstlovet och den andra sprutan före jul.

Detta är covid-19

Covid-19 började spridas i Sverige våren 2020. Hittills har nästan 15 000 personer, främst äldre, dött i sjukdomen. I slutet av förra året blev ett vaccin klart. Den som får två sprutor har ett bra skydd mot viruset som orsakar sjukdomen. När detta skrivs är 79 procent av svenskarna över 16 år vaccinerade.