Foto: TT

Unga far illa i pandemin

Barn är de som oftast blir minst sjuka av corona. Men barn i världen har ändå drabbats väldigt hårt. Risken finns att många i fattiga länder inte återvänder till skolan när pandemin är över.

Rädda Barnen arbetar för att barn i världen ska få det bättre. En stor ­undersökning som organisationen gjort i 37 länder visar att många barn haft det svårt under corona-pandemin. De som fått det värst är de som redan hade det svårt tidigare. Det kan vara barn på flykt eller med funktionshinder. Flickor har drabbats mer än pojkar.

KP pratade med Helena ­Thybell, generalsekreterare i Rädda Barnen.

Varför har barn i fattiga länder drabbats så hårt?

– Regeringarna i de länderna har inte pengar att stödja befolkningen med, som i Sverige och rikare länder. Det som kallas socialt skyddsnät saknas. Många vuxna har ­blivit av med sina arbeten under ­pandemin. De kanske har sålt varor på en marknad, och marknaden har stängt. Då har föräldrarna inga pengar. Familjen får svårt att köpa mat.

Många barn har varit borta från skolan?

– Ja, många länder har ”stängt ner” totalt. Och det är ovanligt att ha internet hemma. Då fungerar det inte med digital undervisning.

80 procent av eleverna i vår undersökning säger att de inte har lärt sig ­något alls under pandemin. Om många barn halkar efter blir det problem i framtiden. De får svårt att få högre utbildning och jobb.

Varför är ni speciellt oroliga för flickorna?

– I många länder hjälper flickor till mycket hemma. De sköter hushållet och tar hand om småsyskon. Om de är hemma från skolan är det stor risk att de inte kommer tillbaka. Vi märker också att barngiftermålen ökar. Flickor tvingas gifta sig väldigt unga. Det kan vara ett sätt för familjen att klara ekonomin.

Hur kan rikare länder hjälpa till?

– De behöver ge mer bistånd (pengar) till fattiga länder. Vi tycker att alla länder i världen borde ha barnbidrag som i Sverige, det vill säga att barnfamiljer får pengar från staten. Risken är tyvärr att det blir mindre bistånd i stället. Många rikare länder tycker att de har så många egna problem på grund av pandemin.


FN ber om hjälp

86 miljoner barn har hamnat i fattigdom på grund av pandemin, enligt Förenta nationernas (FN) barnfond Unicef. Värst är det i Sydasien (till exempel Bangladesh och Pakistan) och Afrika söder om Sahara. Unicef har bett världens länder att hjälpa till med 55 miljarder kronor. Unicef vill se till att barnen kan komma tillbaka till skolan.

Artikeln publicerades i KP 1