Unga begår grova brott
Den senaste tiden har det varit många våldsdåd i Sverige. I flera av fallen är det barn i yngre tonåren som är misstänkta. Och även tonåringar som är offer.
Många grova brott har det senaste året inträffat i Stockholm och på andra håll i Sverige. Det handlar främst om skjutningar, där människor blivit allvarligt skadade eller dödade. Det har även varit explosioner, där det sprängts i trapphus eller vid dörrar för att skrämmas. Dåden misstänks hänga ihop med konflikter mellan konkurrerande gäng av brottslingar. Dessa så kallade kriminella nätverk sysslar mest med att köpa och sälja knark (narkotika). Något som är nytt är att allt fler barn i yngre tonåren är inblandade i brotten, både som förövare och dödade.

KP har pratat med Sven Granath, forskare i kriminologi vid Stockholms universitet.
Är fler tonåringar inblandade i grova brott?
– Ja, åtminstone verkar fler ha tillgång till vapen och få den här typen av uppdrag. Det är väldigt allvarligt. Men man ska också komma ihåg att den grupp som ökar mest i Sverige är skötsamma ungdomar som inte är inblandade i några brott över huvud taget. Det är de allra flesta. Men det har blivit större klyftor i samhället, och större skillnader mellan olika grupper av unga.
Varför vill äldre ha med barn i gängen?
– De letar efter billig arbetskraft, och personer som gör det man säger åt dem. Barnen ska utföra sådant som de äldre inte vill göra själva, eftersom de då riskerar långa fängelsestraff eller att bli dödade. Ofta handlar konflikterna om att de olika grupperna har pengaskulder till varandra.
Straff i Sverige
I Sverige blir man straffmyndig när man är 15 år. Det betyder att man kan dömas för brott som man begår. Yngre barn som begår brott tas om hand av Socialtjänsten. Ibland flyttas man då ifrån sin familj till speciella boenden med personal.
Och vad är det som lockar de unga?
– Det kan vara att man inte har lyckats så bra på andra områden, som i skolan. Det kan också handla om spänning och att få respekt, åtminstone i gängen. Men, som sagt, de flesta ungdomar som växer upp även under jobbiga förhållanden blir inte grova brottslingar.
Varför är de unga i gängen inte mer rädda att bli dödade?
– Det kan faktiskt handla om att man inte tycker att ens eget liv är så mycket värt. Och inte andras heller. Man kan ha haft en otrygg uppväxt och kanske en dålig relation till sina föräldrar. Det är en mycket speciell grupp det handlar om, som har en sämre förmåga än andra att tänka igenom sina handlingar.
Hur kan detta stoppas?
– Det är viktigt att samhället direkt reagerar på brott som unga begår. Och att Socialtjänsten har tillräckligt med personal för att tidigt gå in och hjälpa familjer. Men det är svåra problem, som tyvärr tar lång tid att lösa. Just nu är det också väldigt viktigt att få bort de olagliga vapnen i samhället.