Tania går på dans i Kulturpalatset i hemstaden Dresden.
Tania går på dans i Kulturpalatset i hemstaden Dresden. Foto: Bengt Sigvardsson

Tyska Tania satsar på skolan

Tania är bara 12 år men har börjat tredje året på gymnasiet. För flera år sedan var hon tvungen att bestämma om hon ska gå på universitetet. Så fungerar det i Tyskland.

Tania sitter på en bänk i staden Dresden, utanför Kulturpalatset. Det är en enorm byggnad med oräkneliga rum för aktiviteter.

– Och så finns det ett stort bibliotek med en läsesal. Där brukar jag göra mina läxor, berättar hon.

Trots att hon bara är 12 år så har hon redan gått två år på gymnasiet.

– I Tyskland går vi i grundskola i fyra år. Sedan, när vi är 10 eller 11 år, måste vi bestämma om vi ska gå på gymnasiet eller i andra skolor.

Endast de som har höga betyg i grundskolan kan börja på gymnasiet. Det brukar vara drygt 40 procent av eleverna.

– Man måste inte vara duktig i alla ämnen, men i vissa. Jag är till exempel inte så bra på matte och fysik, men har höga betyg i grammatik och några andra ämnen.

Tania von Zeschau

Ålder: 12 år.

Bor: I Dresden i östra Tyskland.

Familj: Mamma Grit och storebror Viktor, 16.

Intressen: Dans och simning.

Roligaste skolämnen: Engelska och idrott.

Bästa tv-serie: Riverdale.

Favoritmusik: Tysk rap.

I Tyskland går man på gymnasiet i åtta eller nio år. Eleverna läser teoretiska ämnen som språk, matte, naturvetenskap och historia. Det förbereder dem för att börja på universitetet när de är 18 år.

– Jag vet inte vad jag vill arbeta med som vuxen, säger Tania. Det är lång tid kvar och jag får nya idéer hela tiden. Just nu känns det som om jag skulle vilja jobba med dans.

De elever som inte har tillräckligt höga betyg för att komma in på gymnasiet kan antingen studera vidare på Huvudskola (Hauptschule) eller på Realskola (Realschule). På Huvudskolan har man framför allt praktiska ämnen som teknik och hantverk. Eleverna kan sedan gå utbildningar som leder till industri- eller hantverksjobb. Realskolan är som en blandning mellan Huvudskola och gymnasiet.

– Där läser eleverna samma ämnen som på gymnasiet fast undervisningen är lättare och de studerar även praktiska ämnen, säger Tania.

Att man har höga betyg i grundskolan betyder inte att man måste gå gymnasiet.

– Mina lärare och föräldrar föreslog det, men det var mitt beslut. Och jag ville. Nästan alla mina klasskompisar från grundskolan går där.

Är det rättvist att betygen som man får som 10-åring bestämmer vad man ska göra framtiden?

– Ja, eftersom man kan ändra sig, tycker Tania. De som får höga betyg på Realskola eller Huvudskola kan börja studera på gymnasiet i stället.

Under corona-pandemin har det varit stränga restriktioner i Tyskland. Alla restauranger var stängda i sju månader. Det var lag på att bära munskydd utanför hemmet. Även skolorna var stängda länge.

– Vi studerade online. Det var både bra och dåligt. Jag förstod vissa saker bättre och kunde själv bestämma när jag skulle plugga. Det svåraste var att ha studiedisciplin, säger Tania.

Det är 28 elever i Tanias klass. När skolorna öppnade igen hade klassen delats. Myndigheterna är oroliga att viruset ska spridas om det är för många barn i skolan samtidigt.

– Nu går vi bara i skolan varannan dag. berättar Tania.

Hon bor med sin mamma och storebror i en lägenhet som ligger långt från skolan.

– Jag reser med både buss och spårvagn. Det tar oftast 45 minuter, men om det är mycket trafik så tar det längre tid, säger hon.

En av Europas största floder, Elbe, rinner genom Dresden. De många vackra byggnaderna från 1700-talet förstördes i andra världskriget, men byggdes upp igen.
En av Europas största floder, Elbe, rinner genom Dresden. De många vackra byggnaderna från 1700-talet förstördes i andra världskriget, men byggdes upp igen. Foto: TT

Staden Dresden där Tania bor har en hemsk historia. I februari 1945, i slutet av andra världskriget, bombades staden oavbrutet i två dygn av amerikanska och engelska bombplan. Nästan alla hus förstördes. Cirka 25 000 människor dödades.

– Men det är inget jag ofta tänker på. Det finns ju inga krigsskadade byggnader kvar, säger Tania.

Kulturpalatset är från 1960-talet, men det är omringat av återuppbyggda kyrkor, palats och hus. De vackra byggnaderna från 1700-talet lockar många turister.

Tania brukar delta i olika aktiviteter i Kulturpalatset. Dans är hennes stora intresse. Hon går kurser i improvisationsdans, klassisk dans och jazzdans.

Tyskland

Yta: 357 000 kvadratkilometer (lite mindre än Sverige).

Invånare: cirka 82 miljoner (åtta gånger fler än i Sverige).

Huvudstad: Berlin.

Artikeln publicerades i KP 14.