Foto: Ulrika Malm /SVT

TV-kalendern – härligt och snöigt

Snart är det dags för Panik i tomteverkstan, årets tv-kalender. Elis, 10, och Elisabeth, 12, spelar tomtebarnen, som kämpar för att få pappa tomtefar i form inför julen.

Vi befinner oss på Nordpolen, mitt i den hemliga tomtebyn. Snön yr och julen nalkas. Trots det mår tomten inte bra, han håller på att bli överansträngd. Tomtemor och tomtebarnen försöker få honom på bättre humör, men färre och färre tror att tomten finns. Till sist riskerar lyktan, som håller tomtevärlden levande, att slockna.

Huvudrollerna spelas, förutom av Elis och Elisabeth, av artisten Pernilla Wahlgren och komikern Per Andersson.

– Det är aldrig fel att hänga med en komiker, ler Elisabeth. Vi alla hade väldigt roligt under inspelningen.

Men trots det fanns det vissa saker som var lite kämpiga ...

– Det krångligaste var att jag bor så långt ifrån inspelningsplatsen och tvingades gå upp väldigt, väldigt tidigt och komma hem sent, berättar Elis. Resvägen fram och tillbaka tog nästan fyra timmar. Ibland fick jag sova över på hotell.

– Jag hade rätt nära, säger Elisabeth. Men för mig var det svårt att hinna med skolan. Så fort jag kom hem pluggade jag manus eller gjorde läxorna. Manuset fick man först dagen innan. Ibland kändes det som att jag duschade, borstade tänderna, åt, läste manus och pluggade samtidigt.


Elis Nyström

Ålder: 10 år.

Favoritaktivitet i vinter: Åka skidor.

Godast på julbordet: Prinskorv.

Julkalendern är Elis första uppdrag som skådespelare medan Elisabeth har haft teater som fritidsaktivitet sedan hon var 6–7 år. Hon var bland annat med i andra säsongen av serien Zombie på SVT Barn. Den handlar om att rädda världen när människor förvandlas till zombier. Scenerna gjordes utan manus, för att skådespelarnas reaktioner skulle bli så äkta som möjligt.

När hon var yngre spelade hon och hennes bröder föreställningar för familj och släktingar hemma i vardagsrummet.

– Jag bestämde allt, skrattar hon. Jag var alltid prinsessa och mina bröder riddare.

Elisabeth och Elis älskar julen och har sett många tidigare julkalendrar. Elis favoriter är Barna Hedenhös uppfinner julen från 2013 och Tjuvarnas jul från 2011. Elisabeth har svårare att bestämma sig för vilken hon tycker mest om, men gillar när familjen sitter samlad och ser avsnitten tillsammans.

– En bra julkalender ska innehålla hög julstämning och många skämt för både barn och vuxna, menar hon. Det är också bra om den har något dilemma så att det blir spännande, precis som Panik i tomteverkstan.


Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou

Ålder: 12 år.

Favoritaktivitet i vinter: Bygga snögrottor.

Godast på julbordet: Mormors ris à la Malta.

För att komma mer i julstämning föreslår Elisabeth att man ska julpynta och äta massor av lussekatter – långt i förväg! Bakom gardinen i sitt rum har hon satt upp ljus-slingor. Hon brukar också ha på sig mysiga kläder som stora koftor och mjuka tröjor. Elis håller med. Han tipsar också om att kolla på julkalendern och julfilmer som får en att längta till den 24 december.

Hur firar ni jul?

– Med hela släkten, svarar Elis.
Förra året samlades vi alla hos min faster och hennes man. De har massor med djur: ankor, kycklingar, katter och en hund. Julen är verkligen årets bästa högtid!

– Jag håller med, svarar Elisabeth. Födelsedagar är också roliga, men jag tycker mer om att ge presenter än att få. Mina första julklappar började jag att fixa redan i våras.
Vi firar också med hela släkten. Då ses vi hos oss strax innan Kalle Anka börjar. Trots att vi redan kan alla repliker utantill är det väldigt mysigt att se den ihop. Efter Kalle blir det paketöppning.

Start: Julkalendern sänds 1–24 december i SVT1 och SVT Barn (och finns på SVT Play). Vardagar 7.15 och 18.45. Helger 8.45 och 18.45.


Läs om radio-kalendern och Viasats julkalender.