Foto: Robert Hilmersson

Trollen som luras på nätet

I sagorna bor de i mörka skogar. I verkligheten hänger de på nätet.
KP ger dig koll på internets troll.

De flesta har någon gång stött på dem på internet. Gömda bakom påhittade namn skapar de oreda och konflikter. Detta är inte nytt. Redan för 20 år sedan fanns troll i forum och kommentarsfält. De skrev för att göra andra upprörda. Hade åsikter som var konstiga.

– Målet var helt enkelt att skapa bråk eller meningslösa diskussioner. Till en början kunde det vara rätt oskyldigt. Som att låtsas vara en knäpp vuxen i ett forum för föräldrar. Bara för att locka fram lustiga svar, berättar Linus Larsson.

Fiskar efter bråk

Ordet troll har egentligen inget med skogens sagofigurer att göra. Det kommer från engelskans ”trolling” – som inom fiske betyder att man lägger ut krokar efter en båt. På liknande sätt lägger trollen på nätet ut ”lockbeten” i forum, i hopp om att andra ska bli upprörda och nappa.

Linus är journalist och expert på att granska internets dolda delar.

Genom åren har han sett nät-trollens roll ändras. När sociala medier slog igenom blev även chanserna att ”trolla” större.

– Vem som helst kan skapa ett fejkat konto och få uppmärksamhet. Ofta märks man mer ju argare man verkar, säger Linus.

För några år sedan kom det fram att i andra länder kan man ha som yrke att vara nät-troll. I så kallade trollfabriker kan flera hundra människor få betalt för att sprida falsk information. Genom bloggar, sociala medier och kommentarsfält kan de låtsas vara vanliga personer.

I Ryssland finns det trollfabriker som på uppdrag av staten lägger sig i andra länders politik. Det kan få stor påverkan.

Svara inte trollen!

Det bästa är oftast att låta bli att svara ett nät-troll. Uppmärksamhet gör att trollen fortsätter. Om du misstänker att någon trollar, undvik därför att ryckas med i diskussioner. De leder för det mesta ingenstans. Var också försiktig med att dela information vidare, om du inte vet vem som står bakom den.

Inför USA:s presidentval 2016 kunde mängder av meddelanden kopplas till en rysk trollfabrik.

Genom kampanjer på sociala medier försökte man påverka de amerikanska väljarna. En del menar att det hade effekt på valresultatet.

– Om många människor verkar ha en viss åsikt, är det lätt att fler börjar tycka samma, säger Linus. Troll arbetar på det viset. Därför kan de påverka mycket.

Han tycker att man alltid ska vara på sin vakt på internet.

– Tänk dig att tio personer samarbetar och har tio olika konton var. Totalt blir det hundra konton. Redan då kan det se ut som om väldigt många tycker samma sak. En åsikt som få har kan verka jättevanlig.

Olagligt att mobbas

I dag används ordet troll ofta om alla som uppför sig dåligt på nätet, till exempel näthatare och nätmobbare. Men de typiska trollen är sällan elaka mot enskilda personer. Att vara anonym eller uttrycka sin åsikt på internet är inte brottsligt i sig. Men att förfölja och mobba människor eller grupper är olagligt, både IRL och på nätet.

Ibland har även journalister på tidningar och tv svårt att avgöra vad på internet som är sant. Därför kan det bli stora nyheter av något som egentligen är fejk. Andra gånger kan troll felaktigt antas ligga bakom händelser. Ett exempel är hatet som riktades mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz. Efter att Sverige förlorat matchen mot Tyskland i VM 2018, svämmade spelarens Instagram-konto över av tusentals elaka kommentarer.

– Då undersökte man om kommentarerna kom från fejkade trollkonton. Men tyvärr verkade det handla om äkta näthat, säger Linus.

Trots det kan han se en koppling till troll-kulturen även där.

– Om trollen får mycket utrymme på nätet, påverkar de vilka åsikter andra vågar uttrycka. Det kan få människor att börja tvivla på vad de tycker och ryckas med.