Foto: Annika Goldhammer

Triss i dipp

Maxa fredagsmyset med egen dipp. Här är tre läckra varianter.

Hot ’n’ sweet

Krämig, stark, söt och salt – den här dippen har allt.

Du behöver:

3 deciliter gräddfil

½–1 matsked chilisås, till exempel sriracha

1 matsked honung

½ tesked salt

En nypa svartpeppar

Gör så här: Blanda allt i en skål. Smaka av. Ta lite mer chilisås om du vill ha mer hetta. Servera gärna i små burkar eller glas med några grönsaksstavar nerstuckna.

Tips! Egengjorda svartkålschips är supergoda att dippa. Gör dem så här: Sätt ugnen på 120 grader. Lägg svartkålsblad i en bunke, gnid in lite matolja och salta lite. Sprid ut bladen på en plåt och rosta i ugnen tills de är torra, cirka 20–30 minuter.

Foto: Annika Goldhammer

Dill ’n’ onion

Denna dipp påminner om ranch, som är mångas favorit.

Du behöver:

3 deciliter gräddfil

2 teskedar torkad dill (persilja fungerar också)

1 tesked lökpulver

¼ tesked vitlöks­pulver (eller en halv pressad vitlöksklyfta)

1 tesked tomatpuré

1 tesked flytande ­honung

½ tesked salt

En nypa svartpeppar

Gör så här: Blanda de torra kryddorna med gräddfilen i en skål.

Rör ner tomatpuré och ­honung. Häll dippen i en halv, urkärnad, paprika. Servera med chips och grönsaker vid sidan om.

Foto: Annika Goldhammer

Go nuts!

Dipp kan också vara efterrätt – som det här goda jordnötsmumset.

Du behöver:

2 deciliter grekisk yoghurt

1 deciliter jordnötssmör

2 matskedar flytande honung

En nypa salt

Gör så här: Blanda ingredienserna i en skål och servera. Vill du ha kryddigare smak kan du smaksätta med malen kardemumma, kanel eller ingefära. Dippa äppelklyftor, banan, fikon eller andra goda frukter. Ta också något knaprigt, som digestivekex eller jordnötsbågar.

Tips! Om du inte tål nötter kan du byta jordnötssmöret mot 2 matskedar kakao. Gillar du nutella mer än jordnötssmör kan du byta mot det.