Foto: Ulrika Malm /SVT

Tillbaka till 1920-talet ...

Hur skulle det vara att leva i ett annat århundrade? Det handlar årets julkalender om. KP pratade med Bibi och Sarah, som har huvudrollerna i Mirakel.

Mira och Rakel bor i samma hus, till och med i samma rum, men i olika århundraden. Efter att ha sugits in i ett svart hål byter de kropp med­ ­varandra. Nu tvingas båda leva i en tid där de inte har en aning om hur de ska bete sig.

Sarah Rhodin gör rollen som den kaxiga Mira, som förflyttas till en herrgård på 1920-talet. Bibi ­Lenhoff spelar den fina Rakel, som hamnar på en institution för unga som har problem hemma år 2020.

Bibi Lenhoff

Ålder: 17 år.

Bor: I Lund.

Familj: Mamma, ­pappa och syster.

Intressen: Sjunga och spela gitarr.

Bästa julkalendern: Höjdarna och ­Tjuvarnas jul.

Bästa jul-låt: Gläns över sjö och strand.

Sarah Rhodin

Ålder: 13 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, ­pappa och storebror.

Intressen: Hänga med kompisar och åka enhjuling.

Bästa julkalendern: Tjuvarnas jul och ­Selmas saga.

Bästa jul-låt: ­Luciasången.

Hur skulle ni beskriva julkalendern?

Sarah: Mysig, spännande och ­rolig!

Bibi: Idyllisk, med ful-sång och mirakel!

Är den julig?

Sarah: Ja! Det är en väldigt mysig julstämning med massa pynt och så.

Bibi: Och det är kul att man får se hur julen såg ut 1920, jämfört med 2020. 1920 är det lite mer klassiskt med massor av snö, och så stoppar de sin egen korv.

Är ni lika era karaktärer?

Bibi: Ja, jag kan känna igen mig i Rakel. Hon vill göra saker med livet, inte bara vara en fin dam. Jag vill också ut och resa och se världen! Och jag har en hund som är nästan likadan som hennes.

Sarah: Jag och Mira är väldigt lika. Till exempel på sättet vi pratar.

Det är många kända skådespelare med. Hur var det?

Bibi: Kul och inspirerande! Maja Rung, som spelar min ­mamma, är så himla duktig. Det var spännande att se hur hon gick in i rollen.

Sarah: Det var jättekul att få träffa så många roliga människor! Jag lärde mig mycket av dem.

Hur var det att spela in en jul­kalender när det inte var jul?

Bibi: Lite konstigt! Jag gick runt med julkänsla hela inspelningen, som var i januari och mars. Vi hade massa fejk-snö från maskiner och alla pratade om lucia.

Sarah: Jag tyckte det var jättemysigt, som att få en andra jul!I serien byter ni ju kropp med varandra.

Vem skulle ni vilja byta kropp med en dag?

Bibi: Världens längsta man! Jag är kort, och det hade varit en bra kontrast att få vara jättelång en dag. Ett kul äventyr!

Sarah: Jag hade valt Billie ­Eilish, eller någon annan känd artist! Det känns som om de har jätteroliga liv.

Hur känns det nu inför ­premiären?

Sarah: Jättenervöst! Så ­himla läskigt att så många ser på ­julkalendern!

Bibi: Jag har lite blandande känslor. Det känns både jättekul att se eftersom jag är med, men också lite läskigt att jag är med!

... och 1600-talet

Foto: Illustration Emil Maxén / Foto Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges radios kalender heter i år Knäckarbanketten. Det är en tidsresa till 1600-talet. KP har pratat med Frida, 13, och Mio, 14, som spelar huvudrollerna.

Kalendern handlar om barnen Ottilia och Amund, som lever två helt olika liv på samma slott. Ottilia lever i överflöd medan Amunds jobb är att mata slottsgrisarna. I hertigdömet har dessutom de härskande tvillingbröderna en ondskefull plan – att förbjuda julafton.

Frida Mankert

Ålder: 13 år.

Bor: I Uppsala.

Familj: mamma, pappa och lillasyster Alice, 11.

Favorit-julgodis: Knäck.

Favorit-julkalender: Tjuvarnas jul.

Mio Ollinen

Ålder: 14 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och lillasyster, 11.

Favorit på julbordet: Köttbullar och prinskorv.

Bästa jul-låt: Bjällerklang.

Berätta lite om era karaktärer i kalendern!

Frida: Jag spelar hertig-dottern Ottilia. Det enda hon önskar sig är en vän. Hon träffar Amund, och de blir indragna i massa äventyr!

Mio: Och jag spelar den fattiga svinpojken Amund. Han träffar Ottilia och de blir väldigt bra vänner. Amund blir också utskickad på uppdrag. Det är väldigt riskfyllt och han träffar på en massa monster...

Frida: Ottilia älskar att läsa också, och hon är ganska smart! Hon är även lite rebellisk. Hon lever ju på 1600-talet, och då handlade det mycket om att tjejer skulle bete sig på ett visst sätt. Man skulle sitta fint, äta på rätt sätt och så. Men Ottilia vill göra som hon själv vill!

Mio: Amund är väldigt fattig, och har inte riktigt någon familj. På ett sätt är han väldigt ensam, men han själv tycker inte det från början. Han har ju grisarna som han tar hand om. Han insåg nog när han träffade Ottilia hur ensam han egentligen var. Sedan är han väldigt modig också!

Är ni lika era roller?

Mio: Ja, båda jag och Amund är ganska modiga och envisa. Amund ger inte upp sitt uppdrag som han får, trots att det är farligt.

Frida: Jag tycker också om att läsa! Speciellt Harry Potter. Jag tycker också att det är viktigt att gå sin egen väg. Man ska inte låta andra skriva ens livshistoria, utan det är upp till en själv att bestämma.

Hur skulle ni beskriva radiokalendern med tre ord?

Mio: Äventyr, vänskap och övernaturligt!

Frida: Rolig, äventyrlig och spännande!

Men är den något julig då?

Frida: Den handlar bland annat om att de vill förbjuda julafton, så det är absolut lite jul med!

Var det svårt att leva sig in i en annan tid?

Mio: Jag tycker inte det är så svårt. Eftersom det är så pass länge sedan tycker jag skillnaderna blir så himla tydliga. Hade det varit lite närmare i tiden tror jag det hade varit svårare.

Frida: Man hade ju ett annat slags språk, så det var svårt med vissa ord. I stället för att säga “hej då” sa vi “farväl”, och så sa vi alltid “far” och “mor”. Det var inte lätt att få sådant att låta naturligt. Annars tycker jag det är ganska likt vår värld, förutom att de inte har mobiler och att det finns monster!

Vad är det svåraste med att spela in radioteater?

Frida: Det svåra är att man måste göra sina känslor tydliga i rösten! Man ser ju inte ansiktsuttryck eller så, men samtidigt är det viktigt att inte spela över. Men det är också det som gör radioteater lite lättare, att man inte behöver tänka på ansiktsuttryck.

Mio: Man måste tänka oväntat mycket på rörelse, det går inte att bara stå helt still. Ifall man promenerar i manuset får man gå på stället om det ska låta bra. Och ifall man ska vara andfådd, då får man springa lite innan!

Var det något som överraskade er?

Mio: En speciell sak är att man jobbar ganska få. Det var bara en regissör och en ljudtekniker där, förutom vi skådespelare. Sedan gick varje inspelningstillfälle väldigt fort.

Frida: Jag tycker en sak som är spännande med radio är att man får skapa sin egna värld och bestämma själv hur allt ser ut i hjärnan, jämfört när man spelar in film.

Hände det något oväntat under inspelningen?

Mio: Vi har med ett vattenmonster, och det var kul att spela in! Han som spelade monstret skulle ha vatten i munnen, så vi fick hämta mer och mer vatten hela tiden. Det var helt genomblött i studion!

Frida: Jag tyckte det var konstigt när man skulle spela in skratt. Vi spelade in alla skratt separat. Då stod jag och Mio framför varandra och så räknade regissören ner från tre. Det var konstigt att behöva skratta på beställning!

Hur känns det inför första december?

Mio: Det känns lite märkligt. Jag har gjort saker på film förut, och jag tycker det är värre än att höra sig själv. Jag har inte hört det själv än, men jag är supertaggad! Jag är faktiskt inte så nervös, allt har gått superbra.

Frida: Jag är taggad, men lite nervös för hur det kommer låta! Det lilla jag hört låter bra, men jag tycker jag låter mycket yngre än vad jag egentligen är.

Foto: pressbild

Tinka tillbaka och ny LasseMaja

Streamingtjänsten C More sänder för andra året i rad en julkalender om Tinka. Årets följetong heter Tinka och kungaspelet. Det är en fortsättning på förra årets kalender, men man behöver inte ha sett den för att hänga med.

Kalendern handlar om tomten Tinka ska som krönas till regent i tomtarnas rike. Men hennes pappa dyker inte upp på kröningen, och plötsligt har tomtarna ingen ledare. Tinka måste därför kämpa om tronen mot tuffa krigare, och skydda freden i landet. Kalendern har så klart premiär den 1 december och ett nytt avsnitt släpps varje dag fram till jul.

Ellen Sarri Littorinl, Elis Nyström och Anders Jansson i LasseMajas Detektivbyrå.
Ellen Sarri Littorinl, Elis Nyström och Anders Jansson i LasseMajas Detektivbyrå. Foto: Linus Hallsénius/C More

På C More kommer även en julserie, som inte riktigt är en kalender: LasseMajas Detektivbyrå i en helt ny version. Serien är sex avsnitt lång och så klart baserad på de kända böckerna av Martin Widmark.

I varje avsnitt är det ett nytt klurigt mysterium som Lasse och Maja ska undersöka, och hjälpa den smått förvirrade polismästaren att lösa. Brandkårsmysteriet är först ut.

Lasse spelas av Elis Nyström och Maja av Ellen Sarri Littorin. Premiären är den 4 december.