Tiktok förbjuds i vissa länder

I somras förbjöds Tiktok i Indien. Snart kan detsamma hända i andra länder. Den populära appen kritiseras för att sprida information om människor.

Tiktok har över en halv miljard användare och är en av världens största appar. Framför allt unga lockas att göra videor med dans, musik och humor. Men på sistone har vuxna börjat se appen som ett problem. Skälet är att den kan sprida information om sina användare.

Nästan alla appar samlar in information. Till exempel om var användarna befinner sig och vilka de har kontakt med. Men en del menar att Tiktok samlar in extra mycket information, utan att berätta vad den ska användas till. Och att det är extra dåligt eftersom Tiktok ägs av det kinesiska företaget Bytedance.

I Kina finns bara ett parti som bestämmer. Och de som styr har rätt att kräva ut information från företag om de vill.

I somras stoppades därför 58 kinesiska appar i Indien, för att skydda landets invånare. Tiktok var en av dem. Sedan dess har förbud diskuterats i flera andra länder, som Storbritannien och Kanada. I USA kräver regeringen att appens amerikanska del ska säljas till ett amerikanskt företag, annars kommer appen att stoppas i USA.

I Sverige har vissa företag infört Tiktok-regler. Till exempel får de som jobbar på SVT och SR (Sveriges radio) inte ha appen i sina jobbtelefoner.

Men för de flesta människor finns inget skäl att vara rädda, menar journalisten Emanuel Karlsten, som skriver om den digitala världen.

– Barn i Sverige behöver inte oroa sig, säger han.

Han menar att det som händer främst handlar om världspolitik.

– Det här är första gången en kinesisk app blir riktigt stor. Det gör många rädda för att Kina ska använda informationen för att öka landets makt. Men att appar samlar in data är inget nytt. Alla som använder internet råkar ut för sådana.

Emanuel Karlsten tror inte att Tiktok förbjuds i Sverige.

– Vi är ett för litet land för att kunna ställa krav på Tiktok. De som gillar appen kan nog vara lugna. Men det är alltid bra att vara medveten om att appar kartlägger vad man gör.

Artikeln publicerades i KP 15