Varma mackor passar bra som sportlovs-mat.
Varma mackor passar bra som sportlovs-mat. Foto: Annika Goldhammer

Tid för toast

Mumsiga, lätta att laga och perfekta att ta med i skidbacken. Här är fyra varma mackor och en smarrig soppa som kommer att göra sportlovs-succé!

Grilled cheese

En varm ostmacka är något av det enklaste och godaste som finns. Använd din favorit-ost eller kombinera flera olika.

Du behöver (till 2 personer):

4 skivor valfritt bröd ­(gärna surdegs- eller toastbröd)

Cirka 12 skivor cheddar eller annan ost

smör och neutral olja till ­stekning

Gör så här:

1. Smöra brödskivorna och lägg ost på två av dem. Lägg de ­andra brödskivorna på och tryck ihop lätt.

2. Smält lite smör ­tillsammans med någon ­matsked olja i en stekpanna. Stek bröden på medelvärme. Pressa gärna ihop mackorna med stekspaden för att hjälpa ­osten att smälta.

Vänd när den sida som ligger mot pannan är gyllenbrun. Stek tills mackan är gyllene även på andra sidan. Lägg i lite mer smör om pannan blir torr.

3. Låt mackorna svalna något. ­Servera gärna med tomatsoppa.

Ostmackan kan ­varieras i det oändliga. Testa att piffa upp den med något av detta: skinka, skivad tomat och senap, hackad jalapeño, pesto, kimchi (koreansk kålsallad), grillad paprika ...
Ostmackan kan ­varieras i det oändliga. Testa att piffa upp den med något av detta: skinka, skivad tomat och senap, hackad jalapeño, pesto, kimchi (koreansk kålsallad), grillad paprika ... Foto: Annika Goldhammer

Tomatsoppa med halloumi

Den här soppan är bästa kompis med grilled cheese-mackan.

Du behöver (till 2 personer):

1 liten gul lök

2 klyftor vitlök

2 matskedar tomatpuré

1–2 teskedar torkade kryddor, till exempel basilika och timjan

400 gram krossade tomater (en burk)

2,5 deciliter vatten

1 grönsaksbuljongtärning

Cirka 1 tesked vinäger

1 matsked strösocker

1 deciliter grädde eller crème fraiche

rapsolja eller annan neutral olja till stekning

salt

svartpeppar

Till servering:

3–4 skivor halloumi

olja till stekning

olivolja och färsk basilika (om du vill)

Gör så här:

1. Skala och finhacka löken och vitlök. Värm lite olja i en hög kastrull. Stek den gula löken på låg värme tills den är mjuk. Lägg i vitlöken och låt den steka med ett par minuter.

2. Häll i tomatpuré och torkade kryddor och rör om. Låt dem steka med löken någon minut.

3. Häll i krossade tomater, vatten, buljongtärning, vinäger och socker. Låt puttra på låg värme i cirka 15 minuter.

4. Tillsätt grädde eller crème fraiche och låt soppan puttra ytterligare 5 minuter.

5. Tärna halloumin under tiden. Häll lite olja i en stekpanna och stek halloumin på medelvärme.

6. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka och tillsätt salt och peppar. Ta mer kryddor, socker eller vinäger om du tycker att det behövs.

7. Servera soppan varm och toppa med halloumin. Ringla gärna lite olivolja över och toppa med en kvist basilika.

Ricottan och blåbärs­sylten kan bytas ut mot valfri topping, till exempel rysk ­yoghurt och smör- och kanelstekta ­äpplen.
Ricottan och blåbärs­sylten kan bytas ut mot valfri topping, till exempel rysk ­yoghurt och smör- och kanelstekta ­äpplen. Foto: Annika Goldhammer

Inte så fattiga riddare

Fattiga riddare är ett bra sätt att ta vara på bröd som har blivit lite torrt. Svinn-smart och svingott!

Du behöver (till 2 personer):

2 ägg

0,5 deciliter mjölk

en nypa salt

1 tesked vaniljsocker

smör och neutral olja till ­stekning

4 skivor valfritt bröd

Till servering:

1 deciliter ricotta-ost

0,5 deciliter blåbärssylt

florsocker eller lönnsirap

Tips!

Ricottan och blåbärs­sylten kan bytas ut mot valfri topping, till exempel rysk ­yoghurt och smör- och kanelstekta ­äpplen.

Gör så här:

1. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och vaniljsocker i en bunke eller en djup tallrik med plats för brödskivorna.

2. Skär brödskivorna tvärs över så att du får åtta trekantiga brödskivor. Doppa bröden i äggblandningen så att de suger åt sig lite vätska.

3. Smält en klick smör i lite olja i en stekpanna på medelvärme (oljan gör att smöret inte bränns i pannan). Stek tills de är gyllenbruna på bägge sidor.

4. Toppa med ricotta och sylt. Pudra lite florsocker över med en tesil eller ringla på lite lönnsirap om du vill lyxa till det ännu mer. Eller gör båda delarna!

Servera toasten i kaffefilter om du inte vill riskera att fyllningen hamnar i knät.
Servera toasten i kaffefilter om du inte vill riskera att fyllningen hamnar i knät. Foto: Annika Goldhammer

Hot tuna melt

Tonfiskröra + smält ost + frasigt bröd = himmelskt gott!

Du behöver (till 2 personer):

4 skivor valfritt bröd

¼ röd lök

0,5 saltgurka

1 burk tonfisk

1 deciliter majonnäs

0,5 tesked sriracha eller annan het sås

en nypa salt

6–8 skivor ost

smör och neutral olja till ­stekning

Gör så här:

1. Skala löken. Hacka lök och ­saltgurka fint. Blanda med ­övriga ingredienser. Smaka av. Tillsätt mer sriracha om du vill ha ännu mer hetta.

2. Smöra de fyra brödskivorna och fördela osten på dem. Lägg tonfiskröra på två skivor och lägg på de andra.

Tryck ihop lätt.

3. Stek bröden i smör och olja i en stekpanna på medelvärme. De ska bli gyllene på båda sidor. Klart!

Tips!

Gillar du kapris? Blanda då ner 1 matsked i röran.

Foto: Annika Goldhammer

Söt och syrlig ­jordnöts-toast

Varmt jordnötssmör, banan och hallon är en svårslagen trio. Gott både som mellis och efterrätt!

Du behöver (till 2 personer):

4 skivor bröd (gärna brioche eller ­toastbröd)

Cirka 1 deciliter jordnötssmör

1 banan

Cirka 20 hallon

smör och neutral olja till stekning

Gör så här:

1. Smält en klick smör ihop med lite olja i en stek­panna och stek bröden på medelvärme tills de är ­gyllenbruna på bägge ­sidor. Om du har köpt frysta ­hallon ska du koka dessa i minst 1 minut.

2. Bred jordnötssmör på bröd­skivorna och toppa med skivad banan och hallon.

Tips!

Om du är på utflykt på ett ställe med grillplats: Förbered mackorna hemma och slå in dem i smör­gåspapper. Värm dem sedan på grillen.