Illustration: Elin Lindell

Tårdrypande fakta

När du har ramlat och slagit dig, bråkat med bästisen eller förlorat den viktiga fotbollsmatchen – då är det lätt att tårarna kommer. Att gråta är helt naturligt och något som vi alla gör ibland.

Visste du att vi alltid har tårar i ögonen? Tårvätskan håller ögonen fuktiga och sköljer bort skräp som råkar hamna där. Men ibland när vi känner riktigt starka känslor, som smärta, sorg eller ilska, produceras det för mycket vätska. Det är då vi börjar gråta.

Att gråta är en medfödd egenskap. Bebisar gråter automatiskt när de är ledsna och vill ha uppmärksamhet. Eftersom de inte kan prata, blir gråten ett viktigt sätt för dem att visa att någonting inte känns bra.

Bra att gråta
När vi blir äldre kan vi styra mer över gråten och lär oss att hålla den inne om vi inte vill visa våra känslor. Men för det mesta är det dumt att hålla tillbaka tårarna. När vi gråter bildas det speciella ämnen i kroppen som får oss att må bra och slappna av. Gråter vi av smärta hjälper ämnena till att minska det onda och sprider en skön känsla i kroppen. Även om gråten i sig inte löser problemet, upplever de flesta att man mår bättre efteråt.

Gråt brukar kopplas ihop med just sorg och smärta. Men vi kan faktiskt gråta av andra anledningar också. Kanske har du någon gång skrattat så mycket att tårarna sprutat? Eller inte kunnat hålla glädjetårarna tillbaka? Riktigt stark glädje kan vara svår att uttrycka med ord – och då kommer ofta tårarna.

Kan djur gråta?
De allra flesta däggdjur har, precis som vi människor, tårar för att hålla ögonen fuktiga. En del kräldjur och fåglar har speciella saltkörtlar för att kunna göra sig av med salter som de har i kroppen. Hos bland annat havssköldpaddan och krokodilen sitter körtlarna precis vid ögonen. Därför ser det ofta ut som om de gråter. Men människan är troligen ensam om att använda gråt för att visa känslor.

När grät du senast? 
En del personer gråter ofta, andra gör det mer sällan. Men det är aldrig fel att gråta om man känner att man behöver. När vi ställde frågan: ”När grät du senast?” på KPwebben visade det sig att över hälften av de som svarade hade gråtit någon gång under den senaste veckan (se hela resultatet till höger).


Källa: ”101 saker du behöver veta..eller inte” av Richard Horne och Helen Szirtes