Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och statsminister Magdalena Andersson är överens om Nato.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och statsminister Magdalena Andersson är överens om Nato. Foto: TT

Sverige vill gå med i Nato

Nu är det bestämt att Sverige ska ansöka om att gå med i Nato. Men vad beror det på? KP förklarar.

Mycket beror på vad som hände torsdagen den 24 februari i år. Det var då som Ryssland anföll sitt grannland Ukraina med stridsvagnar och robotar. Sedan dess har ett grymt krig pågått i Ukraina. Uppåt 6 miljoner människor har flytt och tusentals människor har dött på båda sidor.

Kriget har chockat Europa och gjort många rädda. De flesta hade inte kunnat föreställa sig att Ryssland skulle ­anfalla ett grannland på detta sätt. Dessutom har Rysslands ledare Vladimir Putin vid flera tillfällen talat om att använda kärnvapen, världens farligaste vapen som inte har använts i krig sedan 1945.

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina, som startades av Ryssland i februari, hänger på flera sätt ihop med Nato. Ukraina var fram till 1991 en del av Sovjetunionen tillsammans med Ryssland. De senaste åren har Ukraina velat bli en del av EU (Europeiska unionen) och Nato. Det har Rysslands ledare Vladimir Putin sett som ett hot mot Ryssland.

Detta är den stora anledningen till att allt fler svenskar vill få skydd av den ­militära organisationen Nato. De 30 länderna i Nato har lovat att stödja varandra med militär om något land blir angripet. Tanken är att länder utanför Nato, som Ryssland, då ska ha mindre lust att starta krig med ett Nato-land.

Ett viktigt argument för många är att Sveriges grannland Finland, som har 134 mil gräns mot Ryssland, har bestämt sig för att gå med i Nato. Alla ­andra länder i Norden är redan med.

En stor sak är att Socialdemokraterna, det parti i Sverige som fick flest röster i senaste valet och som sitter i regeringen, har ändrat sig om Nato. Tidigare har partiet velat att Sverige ska stå utanför. Bland partierna i riksdagen är det nu Vänsterpartiet och Miljöpartiet som säger nej. Deras främsta argument är att Sverige förlorar sin självständighet när det gäller landets militära försvar, och att svenska soldater kan tvingas strida i andra länder. Dessutom har Nato möjlighet att använda kärnvapen (som Sverige inte har nu). Natos största och starkaste land, USA, har placerat kärnvapen i fem av Nato-länderna i Europa. Många som är emot Nato talar om att Sverige varit militärt självständigt i 200 år, och att det har fungerat bra.

Det kan ta upp mot ett år för Sverige att bli medlem i Nato. När detta skrivs är det ännu inte bestämt när det blir.


Detta är Nato

Nato är en förkortning för North Atlantic Treaty Organization ­(ungefär Nordatlantiska avtals-organisationen). Nato består just nu av 30 länder. De militärt starkaste länderna är USA och Storbritannien. Organisationen bildades 1949 som ett försvar mot dåvarande Sovjetunionen (där Ryssland ingick). Sovjetunionen var då en kommunistisk diktatur som ville tvinga länderna i Östeuropa att också bli kommunistiska. Jens Stoltenberg, som tidigare varit statsminister i Norge, är chef för Nato.


Artikeln publicerades i KP 9-10.