Illustration: Gunilla Kvarnström

Svårt för gråt

Prat och Svar är insändarsidor i KP. Här är några av Prat-insändarna som publicerades i KP 17.

Hej alla som har KP framför näsan! Hela mitt liv har jag varit superdålig på att veta hur jag ska reagera när folk ramlar, gör illa sig eller bara börjar gråta. Jag tycker att detta är jobbigt. Egentligen vill jag vara tröstande och snäll. Men när andra gråter i min närhet blir jag helt låst inuti. Snälla, ge mig tips!

Den chokladälskande tolvåringen

Skriv till Prat

Klicka här om du vill skicka en insändare till Prat.

Får inte färga håret

Jag är en 14-årig tjej. Jag vill färga mitt hår men får inte för mina föräldrar. De tjatar alltid om att det är ”finast att vara naturlig och sig själv”. Men jag känner mig ju mer som mig själv om jag får färga håret! Det är samma sak med smink. Mina föräldrar tycker att det är ”fel att gömma sitt ansikte”. Men man gömmer det ju inte. Tvärtom! Med smink kan man framhäva det man själv vill och uttrycka sin stil och sina känslor. Jag blir så irriterad på dem. Jag vill verkligen använda smink och färga håret. Det känns som en stor del i min stil. Jag borde få styra över mitt eget liv och göra det som gör mig glad.

Irriterad persoonnnnn

Autismen förklarar

Hej alla härliga KP-läsare! För en tid sedan fick jag reda på att jag har autism. Det kändes jättebra att få diagnosen. Då har jag liksom något att förklara mig med. Vi hade redan anat hemma att jag hade autism, så därför gjorde jag en utredning på bup. Hur det är att ha autism varierar från person till person. För mig innebär det att jag har jobbigt med höga ljud, starkt ljus och mycket människor.

Delfinen med autism

Vännen vill mer

Min bästis vill hänga varenda dag. Hon tjatar med mig till fritidsgården. Och om vi inte går dit vill hon följa med mig och min syster hem. På helgerna frågar hon om vi kan hänga, och om hon får ett nej fortsätter hon att tjata. För mig räcker det att hänga typ två gånger i veckan. Bortsett från det här är hon en väldigt fin och rolig person och jag älskar henne. Men just tjatet är jobbigt. Vet någon hur jag ska få henne att sluta?

En ledsen gurka som hatar sitt liv :(!


Läs mer Prat i tidningen KP!