Foto: Shutterstock

Svar på Allt

Vi på KP svarar på allt möjligt. Både på webben och i tidningen. Här kan du läsa tidigare frågor – och svar!


Fråga vad du vill!

Här kan du fråga om allt runt omkring dig. Om djur och natur, om jorden och rymden, siffror och språk, ja om Allt!

Klicka här för att skriva en fråga.

Kan ögonen fastna om man tittar i kors?

Något alla vill ha svar på…

Svar: Nej, ögonen kan inte fastna om man tittar i kors. Däremot kan ögonen bli överansträngda och väldigt trötta och det kan kännas som om man får kramp i dem. Samma sak gäller när vi sitter långa stunder med något väldigt nära ögonen, som en mobil eller surfplatta. Det är samma princip som vanlig träningsvärk man kan få i armar och ben. Då är det bra att låta ögonen vila en kort stund, i alla fall var 20:e minut. Bäst är då att titta på något långt bort, till exempel ut genom fönstret.

Vissa människor har en medfödd skelning, alltså att ögonen riktas åt lite olika håll. De kan ha problem med synen, bli trötta i ögonen och ibland behöva operation eller glasögon.

Källa: Alexandra Skjöld, optiker

När kom man på popcorn?

Hej

Svar: Popcorn har funnits länge, lååångt ­innan man kunde gå på bio. Det äldsta popcorn-beviset visar att det ­luftiga snackset åts i Peru redan för 6 700 år sedan! Då hade man inte kastruller att poppa majskornen i, forskarna tror att varma stenar användes i stället. På den tiden var popcorn troligen ­något mycket lyxigt.

Senare har människor ätit popcorn som de poppat med hjälp av öppen eld och stora ­grytor. Men det var först på 1800-talet som det blev ett vanligare snack. Runt år 1850 uppfanns en popcorn-maskin. Tack vare den blev popcorn superpoppis, och inte heller så farligt dyrt. Det började säljas på teatrar och sedan biografer på flera håll i världen.

Mikro-popcorn uppfanns på 1940-talet, av en slump. En man som hette Percy Spencer undersökte hur mikrovågor påverkar saker. Ägg exploderade, upptäckte han. När han ­provade med popcorn-kärnor så poppade de! Percy Spencer uppfann sedan mikrovågs­ugnen.

Principen för mikro-popcorn är faktiskt samma som i Peru för 6 700 år sedan. ­Majskornen är torkade. När det blir varmt sprängs skalet av ångan, och kärnorna blir till fluffiga munsbitar.

Källor: National geographic, Wikipedia och Världens historia

Hur mycket vatten innehåller en vattenmelon?

Blåa melonen

Svar: Ganska mycket. Av 1 kilo (1 000 gram) vattenmelon så är 910 gram vatten, 91 ­procent alltså. Men melonen är långt ifrån värst när det kommer till vattenmängd. Av en gurkas vikt är 96,5 procent vatten, isbergssallad ligger på 96,2 procent och stjälkselleri på 95 procent.

Exempel på livsmedel som innehåller ganska exakt lika mycket vatten som vattenmelon är krasse, paprika, purjolök, läsk och frysta jordgubbar.

Mataffärens verkliga torrisar då? Det är salt, socker, choklad, smörgåskex och matolja. De innehåller alla ­mindre än 1 procent vatten.

Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas

Hur kan hörlurs-sladdar trassla sig utan att man rör dem?

Har alltid undrat det:)

Svar: Den amerikanska forskaren Robert Matthews menar att anledningen till trasslet är enkel. Det handlar om en regel han kallar ”Murphy’s law of string”. Den säger att om man har två snören eller sladdar i fickan så trasslar de till slut ihop sig – för att det går. Andra forskare har dessutom upptäckt att om snörena eller sladdarna har grejer fästa längst ut, så som hörlurar, så uppstår trasslet snabbare.

Robert Matthews har kommit på ett trick som gör det omöjligt för sladdarna att slå knut med varandra: Fäst ihop de två lurarna en bit ner. Använd en liten gummi­snodd eller en sådan där metallgrej från en brödpåse.

Vik ­sedan ihop sladden, så att lurarna och kontakten är bredvid ­varandra. Sätt ihop igen med en ny snodd (kolla bilden här ovanför). Slut-trasslat!

Källa: ABC news

Vad tusan är doppler-effekten för något?

En person som undrar

Svar: Det har med vågor att göra. Till exempel ljudvågor. Vågornas längd ändras när de rör sig mot eller bort från en fast punkt. Ett ljud förändras alltså när det rör sig mot eller bort från dig. Som en ambulans som kör med sirenerna på. När den är vid dig hör du högre toner, som sedan blir lägre när ambulansen kommit längre bort. Detta fenomen förklarades först av fysikern Christian Doppler år 1842. Därför har det fått hans namn.

Även ljus kan ”doppler-skiftas”. Därför kan vi mäta om stjärnor rör sig mot oss eller bort från oss, och hur fort de rör sig. Det är också med hjälp av doppler-effekten som polisen kollar hur fort bilar kör. Deras instrument mäter då hur våglängden ändras hos ljus som reflekteras mot bilen.

Källa: Johan Mauritsson, professor i fysik vid Lunds universitet

Hur många svenskar går på sporten simning?

Älskar kp mer än dig

Svar: Jättemånga! Det finns runt en miljon motionssimmare, alltså människor som simmar på fritiden eller tränar simning i en klubb. Av dem är ungefär 10 000 tävlingssimmare. Simmarna tillhör cirka 300 simklubbar. Och badhusen har cirka 35 miljoner besök per år. Men det finns ju folk som går till badhus för att bada bubbelpool och åka vattenrutschkana också ...

Källa: Jan Dahlberg, Svenska Simförbundet

Foto: Skärmbild

Vilket Youtube-klipp har flest visningar?

Bara undrar för det vore roligt att veta …

Svar: Youtube har funnits i 15 år, men inget av de mest visade klippen är så gammalt. På 10 i topp-listan finns bara två typer av videor – barnprogram och musikvideor. Det mest sedda klippet från 2020 var videon till Life is good av artisterna Future och Drake. Men den har inte ens kommit upp i 1,5 miljarder visningar än. Futtigt!

Här är topplistan:

1. Baby shark dance – ­Pinkfong kids’ songs & Stories (2016): 7,4 miljarder visningar.

2. Despacito – Luis Fonsi feat. Daddy Yankee (2017): 7,1 miljarder visningar.

3. Shape of you – ­Ed Sheeran (2017): 5,1 miljarder visningar.

4. See you again – Wiz Khalifa feat. ­Charlie Puth (2015): 4,9 miljarder visningar.

5. Masha and the bear – recipe for disaster – Get movies (2012): 4,4 miljarder visningar.

6. Johny Johny yes papa – LooLoo kids (2016): 4,4 miljarder visningar.

7. Uptown funk – Mark ­Ronson feat. Bruno Mars (2014): 4,0 miljarder visningar.

8. Gangnam style – Psy (2012): 3,9 miljarder visningar.

9. Learning colors – Colorful eggs on a farm – Miroshka tv (2018): 3,7 miljarder ­visningar.

10. Sorry – Justin Bieber (2015): 3,4 miljarder visningar.

Källa: Youtube

När kom den första chokladen?

Två tjejer som ÄLSKAR KP!!

Svar: Choklad framställs av bönor från kakaoträdet, som växer i Sydamerika. Arten uppstod för cirka 10 miljoner år sedan.

Arkeologer har bevisat att människor i Amazonas i Sydamerika har ätit kakaobönor i minst 6 000 år. På 1500-talet erövrade spanjoren Hernán Cortés aztekernas rike. Då fick han och hans soldater smaka en kakao-dryck (choklad), som aztekernas ledare drack. Drycken var dyr och kunde bara drickas av de allra rikaste.

Flera hundra år senare, i början av 1800-talet, uppfann holländaren Coenraad van Houten en metod att få fram rent kakaopulver. Flera företag blev intresserade av tillverkningen. 1847 presenterade det brittiska företaget J.S Fry & sons världens första chokladkaka!

Källa: Världens Historia

Foto: Shutterstock

Hur kan det bli klyftor i mandariner och apelsiner?

Den som tänker på detta nästan jämt!

Svar: Klyftor finns i exempelvis citrusfrukter som mandarin och apelsin. I deras blommor finns ett så kallat fröämne, som växer ut till en frukt. Och i fröämnet finns åtta eller fler pyttesmå rum. Dessa kallas för kärnrum. I varje rum bildas 1–3 kärnor.

Citrusfrukter är speciella på det sättet att det bildas en tunn hinna runt varje kärnrum. Eftersom apelsinen är rund får kärnrummen formen av klyftor. När fröämnet växt färdigt   är apelsinen mogen och   klar att skörda. Det tar minst fem månader.

Men vad är poängen med klyftor då? Jo, en mogen apelsin som ramlar ner på marken, kommer att falla isär i sina klyftor. Sedan slåss fåglar och andra djur om klyftorna. De tar en var och drar mumsande i väg åt olika håll. När kärnorna väl bajsas eller spottas ut är de spridda – så att fler apelsinträd kan gro på olika platser.

Äpplen och päron har också små kärnrum i sina blommor, men i dem bildas inga hinnor. Därför ser du inga klyftor i dessa frukter.

Källa: Peter Hylmö, Sveriges pomologiska sällskap

Vilken var världens första elektriska leksak?

En person som är besatt av choklad :P

Svar: Det beror lite på vad man menar med elektrisk. Redan 500 år före Kristus kände man till så kallad statisk elektricitet. Alltså att om man gned ett skinn mot exempelvis bärnsten kunde man få lätta föremål att röra sig. I tyska leksakslådor från 1700-talet finns det leksaker som fungerar med just sådan statisk elektricitet.

Leksaker som drivs med elektriska motorer började tillverkas på 1870-talet. Typ små vagnar och järnvägar. Strömkällan var den tidens batteri, ett så kallat kromsyreelement. Det är en glasflaska med kol- eller zinkstavar nedsänkta i en särskild syra.

Många leksaks­fabriker, främst i Tyskland och Frankrike, började tillverka elektriska leksaker ungefär samtidigt. Därför går det inte att säga exakt vilken leksak som var först.

Källa: Peter Pluntky, expert på gamla leksaker och teknikhistoria

Har skådespelare sina egna underkläder när de spelar in filmer eller ingår det i scenkläderna?

Har aldrig kommit med :(

Svar: Kostymör kallas den person som har ansvar för vad skådespelarna i en film har på sig. I vissa fall bestämmer kostymören även över underkläderna.

Till exempel om skådespelarna behöver ”formande underkläder”, sådana som får kroppen att se

annorlunda ut eller gör att kläderna utanpå sitter på ett visst sätt. Formande underkläder används bland annat i historiska filmer. Det finns också hudfärgade underkläder som man bär vid till exempel nakenscener.

Om skådespelarna har moderna kläder och under­kläderna inte ska synas har de alltid sina egna. Plagg som inte syns eller påverkar är inte kostymörens ansvar.

Källa: Sofia Helin, känd skådespelare

Foto: Shutterstock

Varför blir man tårögd av lök?

Hackade precis ...

Svar: När man skär i en lök så släpps enzymer lös. Enzymer är ­proteiner som utför kemiska reaktioner. De kan till ­exempel påverka vad som sker i kroppen. Enzymerna som släpps lös när man skär i en lök kallas för alliinas. Och när alliinasen frigörs och ­möter syror, som finns i löken, så bildas ett särskilt stickande ämne. Detta ämne irriterar ögat, och det utlöser tårar.

Det finns några smarta tips för att inte behöva gråta varje gång man är ­sugen på lök. Man kan till exempel ­värma löken ­innan man hackar den eller gnugga skärbrädan med en citronklyfta.

Då släpps ingen alliinas lös. Det ska även ­hjälpa att andas ­genom munnen. ­Eller så kan man ju alltid ta på sig ett par coola brillor.

Hur kan solen brinna när det inte finns något syre?

K1337

Svar: Det stämmer att det behövs syre för att något ska brinna, på det sätt som en brasa brinner. Men solen brinner inte på vanligt vis, trots att den är glödande och megavarm. Solens energi skapas genom en process som kallas fusion och som äger rum djupt i solens inre. Det som händer är att atomer av grundämnet väte slås ihop och blir till helium-atomer, vilket ­skapar enorma mängder energi. Det är faktiskt så mycket som 600 miljoner ton väte som omvandlas till helium i solen – varje ­sekund!

Värt att nämna är att solen faktiskt inte är helt syrefri, som många tror. 98 procent är väte och helium. Men ungefär en ­procent är syre.

Källa: Illustrerad vetenskap

Har Arktis eller Antarktis någon stad eller huvudstad?

Vet ej vad jag ska ha för signatur

Svar: Antarktis är en kontinent, som inte tillhör något land. Den ligger längst söderut på jorden. Under ismassorna finns det fastland. Men det finns inga städer på Antarktis och det bor inga människor permanent där. Det finns bara forsknings­stationer där forskare är i perioder. Världens länder är överens om att Antarktis endast får användas till forskning och fredliga aktiviteter. Länderna ska också samarbeta för att bevara den unika miljön på kontinenten.

Arktis är området runt jordens nordligaste punkt, Nordpolen. Arktis består till största delen av Norra ishavet och är alltså varken ett land eller en kontinent. Det finns ingen bestämd gräns söderut, så det är svårt att svara på om där finns städer eller inte. Men till exempel Longyearbyen på ögruppen Svalbard och Qaanaaq på Grönland är två orter som ligger inom det som de flesta räknar som Arktis.

Källor: ne.se, Wikipedia och National Geographic

Foto: Shutterstock

Kan katter vara pälsdjursallergiker?

Den kattälskande ananasen

Svar: Ja, det kan de. De kan, inte helt oväntat, vara allergiska mot hundar, men även mot andra pälsdjur. Katter kan också vara allergiska mot pollen och kvalster (pyttesmå spindeldjur som bor inomhus). Typiska tecken på att en katt är allergisk är att den kliar sig, att den saknar päls på vissa ställen eller får små sår. En del katter blir dåliga i magen.

När man ska ta reda på om en katt är allergisk måste man först kolla att det inte är para­siter i huden eller pälsen som är problemet. Man testar också att ge katten specialmat för att få reda på om den vanliga maten orsakar besvären. Sist tar man ett blodprov och analyserar.

Om katten är allergisk måste man ta bort det i omgivningen som den inte tål. Katten kan också få sprutor för att må bättre.

Källa: Linda Devine, veterinär vid  Stockholms kattklinik

När säljs mest godis – påsk, halloween eller jul?

mujjis, du vet vem

Svar: Om man räknar in choklad säljs det mest godis runt jul. Annars är påsken godisets stora högtid. Halloween ligger än så länge på en tredje plats, även om försäljningen ökat väldigt de senaste tio åren.

Källa: TT

Foto: Shutterstock

Hur mycket godis äter en svensk ungdom i genomsnitt per år? Och vilket land äter mest godis?

Vill veta!!!!!

Svar: Ungdomar mellan 11 och 16 år äter omkring 18 kilo godis om året i genomsnitt. Sedan 1960-talet har vi i Sverige ätit mer och mer snask för nästan varje år. Sverige är ett av de länder där det äts mest godis i världen!

Källa: Livsmedelsverket och Statistiska Centralbyrån

Vilket var det första godiset?

historienörden

Svar: Godis har funnits sedan urminnes tider. Ett av de första kom från gamla Egypten (omkring 5 000 år sedan) och bestod av frukt och nötter blandat med honung. Innan dess, på stenåldern, tuggade människor på kåda från olika träd, om man nu räknar det som godis.

Visste du förresten att en sorts marshmallows användes som medicin redan för cirka
4 000 år sedan (också det i Egypten)? Godiset skulle hjälpa mot mag- och tarmkatarr.

Källa: Världens historia

Vad räknas egentligen som godis?

Godisstopp 4ever :(((

Svar: Det finns inget facit. En åsikt är att godis är allt sött som bara finns till för att
njuta av. Alltså det som inte ingår i kosten för att det ger näring. Men man brukar
dessutom skilja på snacks (chips och popcorn), fikabröd (bullar, kakor) och godis (smågodis, choklad). Om man har godisstopp är det viktigt att varje familj kommer överens om vad som ska räknas som godis. Får man till exempel äta bullar ibland? Chips? Mörk choklad?

Källa: Livsmedelsverket

Finns saltlakrits bara i Sverige?

<3 turkisk

Svar: Saltlakrits är inte världens vanligaste godis. Men det finns i flera länder. I Finland är lakrits väldigt populärt. Och i Nederländerna.
Men i USA är det nästan ingen som äter det, särskilt inte den salta varianten. Så amerikaner som får chansen att prova blir ofta förvånade över hur till exempel djungelvrål smakar. Om man söker på ”salty licorice” på Youtube kommer det upp massor med filmer på amerikaner som testar saltlakrits för första gången.

Foto: Shutterstock

Varför behöver man ha speciella skor just när man bowlar?

Jag bowlade precis!

Svar: Bowlingskor har speciella sulor som går att glida på. Om du glider i sista steget innan du släpper i väg klotet blir det lättare att få det att rulla i en rak linje. I klacken på skon finns ett stopp så när du vill stanna sätter du bara ner hälen. Dessutom förstörs banorna om folk går på dem med sina uteskor.

Källa: Bertil Pettersson, ordförande i Upplands bowlingförbund

Hur många mobiler finns det i världen?

Det nyfikna lejonet

Svar: Många! Men knappast fler än drygt 17 miljarder. Så många mobiltelefoner har det nämligen sålts i världen sedan 1992. Ingen vet exakt hur många av dem som är skrotade nu. Förra året använde 4,5 miljarder människor en mobil. Det är nästan två tredjedelar av världens befolkning. Cirka 7 miljoner av mobilanvändarna fanns i Sverige. Den modell som är tidernas mest sålda är Nokia 1100 som kom 2003. Den har sålts i 250 miljoner exemplar. Det är svårslaget. Den mer nutida storsäljaren Iphone 6 har det till exempel ”bara” sålts 13 miljoner av.

Källa: Statistiska centralbyrån, Statista och Wikipedi

Tar rymden verkligen aldrig slut?

Jag vill väldigt gärna komma med

Svar: Det finns faktiskt inget svar på den frågan. Vi kan bara se så långt bort som ljuset når, så när vi säger universum pratar vi om det som är synligt för oss. Men de flesta astronomer är överens om att vi bara kan se en del av universum, att det är större än så. Men om det är oändligt eller ej går inte att svara på.

Källa: Kjell Olofsson, universitetslektor vid avdelningen för astronomi och rymdfysik, Uppsala universitet

Hur många tvättbjörnar finns i Sverige?

Älskar röda pandor

Svar: Det finns inga tvättbjörnar som lever fritt i Sverige. Tvättbjörnen klassas som en invasiv art. Det betyder att den är en främmande art som kan skada det djurliv som finns här naturligt. Till exempel kan groddjur, fågelägg och fågelungar få problem. Det är förbjudet att hålla tvättbjörnar i fångenskap i Sverige. Det är också förbjudet att föra in dem i landet och släppa ut dem i naturen.

Källa: Mikael Bengtsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Skåne

 

Finns det någon ö i världen där ingen människa varit?

En flygande fågel ..

Svar: Det finns många små och en del stora öar som varken är bebodda eller regelbundet besökta, men det är svårt att avgöra om det finns öar där människor aldrig någonsin varit. Mest troligt är att alla de lite större har besökts.

Med hjälp av satellitbilder borde alla öar vara upptäckta, även om det säkert finns mer att utforska på en del av dem. Sedan finns öar som uppkommer tillfälligt, bara för att försvinna genom erosion. Det vill säga att de bryts ner av vind, gravitation och vatten. Sådana öar kanske vi människor inte hinner besöka innan de försvinner.

Källa: Rickard Pettersson, universitetslektor vid institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet

Foto: Shutterstock

Hur högt kan hästar hoppa?

Hästälskare

Svar: Rekordet för hästhöjdhoppning är 247 centimeter. Alltså ett par centimeter högre än världsrekordet för människor. Det var hästen Huaso som hoppade så högt på en tävling i Chile för 70 år sedan. Det svenska rekordet är 220 centimeter. Det sattes av hästen Petit Corde år 2005. Men det ordnas inte så många höjdtävlingar eftersom det är stor risk att hästarna skadar sig.

Källa: Svenska Ridsportförbund

Hur många gator i Sverige börjar på bokstaven N?

Den knasiga turfaren!

Svar: Ungefär 6 300. Det vanligaste gatunamnet på N är Nygatan. Det finns 188 sådana i Sverige.
Nygatan ligger även på sjätteplats på topplistan över de vanligaste gatunamnen. Etta är Björkvägen, det finns 277 gator som heter så.

Källa: Mingata.se

Hur mycket tittar en vanlig tonåring på sin telefon varje dag och är det farligt?

Jag undrar

Svar: Det är så klart väldigt olika hur mycket man tittar.
En del 13-åringar använder sin mobil eller padda runt sex timmar per dag. Andra kollar jättelite.

Det finns ingen forskning som kan säga berstämt hur mycket skärmtid som är skadligt. Men om man sitter mycket riskerar man att röra sig för lite. Man kan även få för lite frisk luft och solljus för att må bra. Men hur man mår beror inte bara på antalet timmar vid skärmen, utan även mycket på vad man gör på skärmen och hur man tar pauser.

Barnläkaren Åse Victorin är engagerad i barns  skärmanvändning. Hon tycker att barn över 10 år ska ha max två timmars skärmtid om dagen. De under 10 år ska sitta max en timme, enligt henne. Men det finns olika åsikter bland läkare och forskare om detta.

Foto: Shutterstock

Hur många liter vatten regnar det varje år i världen?

Vattenbomben

Svar: Det finns inga exakta mätningar, men en uppskattning är att det faller ungefär 500 000 biljoner liter regn per år i världen. Den mängden skulle kunna fylla hela Östersjön med vatten 25 gånger.

Källa: Sverker Hellström, klimatolog på SMHI

Vem var egentligen Sveriges första kung (alla svarar ju olika)?

Historienörden som undrar

Svar: I en berättelse från 800-talet nämns en kung Björn i Birka. Men man vet inte hur stort område han härskade över. Därför brukar han inte räknas som Sveriges första kända kung. Den första som kallade sig själv för kung över Sverige var Olof Skötkonung. Han levde för 1 000 år sedan. Man tror att han grundade staden Sigtuna i Uppland. Där byggde han en myntverkstad som skapade Sveriges första mynt. Exakt hur mycket av dagens Sverige som tillhörde Olof vet man inte, för landet var inget enat rike på den tiden.

Sverige enades på 1200-talet, på grund av Birger Jarl. Birger var aldrig kung, men hans son Valdemar blev det när Erik Eriksson, som då kallades kung, dog.

Vem som var Sveriges första kung beror alltså på hur man räknar. Den vanligaste åsikten är att Olof Skötkonung var först.

Källa: Harald Gustafsson, professor i historia, Lunds Universitet

Foto: Shutterstock

Hur många kundvagnar finns det i världen?

Den snabelliknande babianen som hatar bananer!

Svar: Det är omöjligt att säga exakt. Men man räknar med att det i Sverige finns cirka en halv miljon. Runt om i världen tillverkas varje år mellan 4 och 5 miljoner nya, och de håller i ungefär 10 år innan de går sönder. Så på ett ungefär borde det finnas mellan 40 och 50 miljoner kundvagnar i världen.

Om man ställer 40 miljoner kundvagnar i rad (utan att skjuta in dem i varandra) så räcker de runt jordklotet!

Källa: Åke Werlebäck, marknadschef på Exact

Vad betyder hallelujah egentligen?

gyrkis

Svar: Ordet ”hallelujah” är egentligen två ord: hallelu och jah. Det är hebreiska, och betyder ”prisa gud”. Uttrycket kommer från Gamla testamentet i Bibeln. Både kristna och judar använder ordet, oftast för att visa tacksamhet eller glädje.

Källa: Maria Bergius, universitetspräst i Malmö

Vad står ”FV” på brunnslock för?

Jag vet vad K-, V- och A-brunnar står för

Svar: FV står för fjärrvärme. Fjärrvärme används för att värma upp hus. Det görs med hjälp av varmt vatten som finns i rör i marken. Vattnet värms upp i värmeverk. Under brunnslocken där det står FV finns ventiler som används för att kunna stänga av fjärrvärmen en stund när nya hus ska kopplas in eller när rören behöver skötas.

Och för de som inte redan vet: A står för avlopp, V för vatten eller ventil, och K står för kloak eller kabel. Gamla brunnslock kan även ha ett A för Alvesta, eller K för Karlstad, för att de är tillverkade där.

Källor: Gästrike vatten och Sebastian Oebius på Vattenfall

När kommer One Direction att återförenas?

The alone Larry shipper

Svar: One Direction är ett brittiskt-irländskt popband. Många kallar dem för pojkband. De var som mest populära 2010–2014.

2015 berättade bandet att de skulle ta en paus, men de lovade samtidigt att de inte skulle skiljas åt för gott. Men hur lång pausen blir är det ingen som vet.

2017 sa Liam Payne, en av medlemmarna, att han tror att bandet kommer att återförenas och att han vill skriva fler låtar med de andra. Men under 2018 la One Direction ner sitt turnéföretag, vilket
tyder på att det kan dröja ett tag innan vi får se bandet tillsammans igen.

Under sommaren 2018 hittade fans mystiska skärmdumpar från ett biljett-företags hemsida. På dessa stod det om biljetter till en One Direction-konsert i Australien år 2020. Men chefen för arenan
där konserten skulle hållas har sagt att det inte stämmer. Men vem vet?

Källa: SVT och Buzzfeed

Foto: Shutterstock

Vad är världsrekordet i att stå på händer?

En liten, liten, liten damtuss

Svar: Det finns faktiskt inget sådant rekord, inte hos Guinness rekordbok i alla fall.
Däremot finns det en massa andra coola rekord som handlar om att stå på händer. Sam Tartamella från USA har världsrekordet i hur långt en människa kan åka skateboard på händerna, nämligen 687 meter. Ett annat världsrekord sattes i Belgien 2006 när 399 människor stod på händer samtidigt.

Källa: Guinness rekordbok

Om man borrar ett hål genom jorden och hoppar ner i det (och inte skadas av värmen) kommer man ut på andra sidan eller stannar man i mitten på grund av dragningskraften?

Lilla frågegrisen som gillar att fråga

Svar: Världens djupaste hål ligger på Kolahalvön i Ryssland. Det tog nästan 20 år att borra och är drygt 12 000 meter djupt. Det motsvarar bara 0,1 procent av hela vägen genom jorden ...

Men om det fanns ett hål så skulle det vara fullt möjligt att hoppa rakt genom jorden, om man bortser från den ohyggliga värmen i mitten då. Fallet skulle gå fortare och fortare fram till jordens mitt, och därefter gå långsammare och långsammare. När man kommer fram till andra sidan jorden måste man ha något som fångar upp en. Annars faller man igen, fast åt andra hållet! Lite som en evig gunga. Men det gäller utan luftmotstånd. Om det fanns luft i hålet skulle den bromsa farten mer och mer tills man fastnade i mitten.

Utan luftmotstånd skulle man som högst färdas i 7 900 meter i sekunden, alltså 28 440 kilometer i timmen. Det är nästan 27 gånger snabbare än världens snabbaste passagerarflygplan.
Då skulle en enkelresa genom jorden ta cirka 42 minuter.

Källa: Professor Ann-Marie Pendrill vid Lunds universitet

Vilken låt var först på Spotify?

Musik är livet

Svar: I dag finns det över 40 miljoner låtar på Spotify. Det är fyra gånger så många som det finns människor i Sverige. Redan vid starten 2006 fanns det miljoner låtar på Spotify. Så man kan inte säga att det någonsin funnits en första låt. Men det finns en låt som står ut bland de andra, nämligen Ed Sheerans Shape of you.
Det är den mest spelade låten någonsin på Spotify, med 2 miljarder lyssningar.

Källa: Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify.

När tappade människan pälsen? Andra djur har ju päls i stället för kläder.

Svar: Det beror på vad du menar med päls, vi har ju fortfarande en hel del hår på kroppen. Men en päls som liknar den som finns hos till exempel schimpanser och gorillor tappade våra släktingar för ungefär 2 miljoner år sedan. Man vet inte säkert varför. Troligen var det för att de började röra på sig mer än tidigare. Det blev helt enkelt för varmt att springa runt med ett tjockt lager päls!

När började vi med kläder? Inte ens isbjörnar och pingviner har det, trots att de bor där det är kallt.

Svar: Vi vet inte exakt när människor började använda kläder, men det skedde för mellan 200 000 och 50 000 år sedan. Det vet vi tack vare löss! Kroppslusen bor i kläder och
utvecklades först vid den här tiden. Därför måste det ha funnits kläder.

Det var dessutom ungefär samtidigt som vår art, Homo sapiens, vandrade ut ur Afrika och bosatte sig i andra delar av världen. Därför tror forskare att vi började klä på oss i samband med att vi flyttade till kallare klimat. Neandertalarna var nog tidigare än vår art med att bära kläder, eftersom de levde i det kallare Europa långt före oss. Exakt när de började med kläder vet vi inte heller, men det skedde troligen för mellan 400 000 och 300 000 år sedan.

Djur behöver inte kläder för att skydda sig mot väder och vind.
Isbjörnar har, förutom pälsen, ett tjockt lager späck (en sorts fett) under huden som håller dem varma. Pingviner klarar kylan tack vare att de har en vattentät fjäder-dräkt och ett tjockt fettlager.

Hur såg de första plaggen ut?

Svar: Vi vet att de första plaggen var gjorda av hudar och pälsar från djur, men exakt hur de såg ut är svårt att säga.
Eftersom nålen inte var uppfunnen än så var kläderna inte sydda, utan bands ihop med hjälp av senor och rep. När synålen senare uppfanns blev det mycket enklare för människor att göra kläder med bättre passform.

Frågorna är ställda av signaturen Maja EB.

Källor: Lars Werdelin, professor vid Naturhistoriska riksmuseet, och NE

Foto: Shutterstock

Blir man blötast om man går eller springer i regn?

Svar: Det är nästan alltid bäst att springa, för att inte bli så blöt. Visserligen springer man ”in i” fallande regn som då hamnar på kroppens framsida. Men samtidigt är man ute i regnet kortare tid om man springer.

Källa: Göran Grimvall, AlbaNova, Kungliga tekniska högskolan

Hur andas fjärilar egentligen?

En som ÄLSKAR Makka Pakka

Svar: Vi människor andas in luft med munnen och ner i lungorna. Där behöver syret föras över till blodet innan det kan transporteras ut i kroppen. Fjärilar och andra insekter har i stället trakéer. Det är ett slags luftrör som leder in och ut luft från hål på sidorna av bakkroppen. Rören förgrenar sig sedan inne i fjärilens kropp. På så sätt når syre direkt till olika organ.

Källa: Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Jag kollar på Dreamfilm ganska mycket. Min kompis pappa säger att det är olagligt. Är det sant?

Tacksam för svar, är orolig :(

Svar: På sidor som Dreamfilm kan man se massor av filmer och tv-serier. Men de som driver sidorna har inte bett dem som har gjort filmerna om tillstånd att visa dem. Allt som finns på sidan är alltså olagligt, och det är ingen bra idé att titta. Det finns företag som kan spåra från vilken dator som någon har varit inne på en olaglig sida. Men de företagen är mest ute efter att stoppa dem som lägger upp filmerna. Så ja, det är olagligt. Men möjligheten att du blir upptäckt är liten.

Källa: Catharina Ekdahl, jurist på Patent- och registreringsverket

Vilket är är världens största gosedjur?

Gosse Gosse Djur Djur

Svar: Svårt att säga! Men världens största teddybjörn är i alla fall en som Dana Warren i USA har sytt. Den är 17 meter lång och finns på ett museum i staden Wichita. Men ett gosedjur är större, eller åtminstone var det större. 2005 placerades en hela 60 meter lång rosa gosekanin på en bergstopp i Italien (se bilden). Där skulle den ligga ända fram till 2025, som ett konstverk. Men redan nu har
tygkaninen nästan brutits ner av naturen.

Ett tag på 1980- och 1990-talen hade faktiskt KP-läsarna världsrekordet i nallestorlek. ”Lillen” hette nallen. Läsarna och redaktionen sydde den tillsammans. Lillen, som var tre meter hög, fick bo på redaktionen, men skänktes till ett museum för cirka 20 år sedan.

Hur stor var världens största öronmanet?

Havsnörden

Svar: Maneter är en urgammal livsform. De har funnits i över 500 miljoner år.
Men eftersom de består mest av vatten är fossilerna inte tydliga. Så man vet faktiskt inte riktigt hur stora de varit. Vår moderna öronmanet kan bli upp till 50 centimeter i diameter. Världens största moderna manetart, den röda brännmaneten, är större. Rekordet från slutet av 1800-talet kommer från USA där en 2,3 meter bred brännmanet sköljdes i land. Tentaklerna var nästan 40 meter långa.

Källa: Daniel Roth, zoolog på Universeum

Foto: Shutterstock

Kan elefanter se myror?

 Eleyror

Svar: Nej, elefanter har för dålig syn.
Myror på marken kan de inte se.

Källa: Tommy Karlsson, elefantskötare på Kolmården

Hur gör maskar barn?

tre undrande harrypotterfans

Svar: En daggmask har två kön.
De kan alltså bilda både ägg och sperma. Vid parningen för maskarna över sperma till fickor på varandras kroppar. Maskarna skiljs sedan åt. Senare släpper de ut en ring av slem runt sig, med äggen i. När masken ringlar sig ur slemmet passerar äggen fickorna med sperma och blir befruktade. Slemmet stelnar och blir till kokonger där nya maskar sakta växer fram.

Foto: IBL

Jättehuset i Kinan stod färdigt år 2013.Hur stort är världens största hus?

husiboy

Svar: Det beror på vad man menar med störst. Ser man till golvytan i en byggnad är New century global center i den kinesiska staden Chengdu störst. I jättebyggnaden finns affärer, hotell och kontor – men också en strand, en ”medelhavsby” och en skridskobana. Huset är hela 1,7 miljoner kvadratmeter stort! Lika stort som 10 000 villor tillsammans.

Om man räknar med både golvyta och takhöjd kan man få fram hur stor volym en byggnad har. Störst på det sättet är flygplanstillverkaren Boeings fabrik i amerikanska staden Everett. Det krävs 13,3 miljarder liter vatten för att fylla den.

Högst av alla hus är Burj Khalifa i Dubai. Det har 163 våningar och är hisnande 828 meter högt!

Vad beror brain freeze på och får alla det?

Anonym

Svar: ”Brain freeze” kallas det när man får plötslig huvudvärk av att snabbt äta glass eller något annat kallt. Det kan alla få. I munnen har vi en massa små nerver. När något iskallt rör vid dessa signalerar de till hjärnan att det gör ont. Vår kropp har nämligen lärt sig att kyla (precis som värme) kan leda till smärta. Varför vi inte får ont i själva munnen kan bero på att nerverna där sitter så nära hjärnan och att det blir ett slags felkoppling. Om man vill undvika brain freeze är det bra att äta saktare.

Källa: Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin

Hur lång tid skulle det ta att gå ett varv runt jorden om man inte pausade och om man kunde gå på vattnet?

Ni är bäst!

Svar: Följer man ekvatorn (breddgraden där jorden är som tjockast) blir sträckan 40 075 kilometer lång. 5 kilometer i timmen är en vanlig promenadhastighet. Då skulle det ta 8 015 timmar eller ungefär 334 dygn. Börjar du gå nu är du alltså tillbaka i mitten av november.

Foto: Shutterstock

Kan man slänga skräp från pennvässaren i återvinningen?

Blubb Emma Bloom Peregrine

Svar: Nej, det kan man inte.
I pappersåtervinningen ska det vara så lite som möjligt som inte är tidningar och andra papper.
Pennvässar-skräpet slänger man hemma i den vanliga soppåsen.

Källa: Karin Jönsson vid -organisationen Avfall Sverige och sopor.nu

När uppfanns tandborsten?

Tandborsten

Svar: Man brukar säga att engelsmannen William Addis uppfann den moderna tandborsten. Inspirerad av sopborstar borrade han små hål i en benbit där han fäste de tjocka hårstråna från en gris. Det blev succé och många ville köpa hans tandborstar. Detta var i slutet av 1700-talet. Man har dock hittat liknande varianter i Kina som är runt 600 år gamla. Då användes bambu som skaft. Och flera tusen år tidigare har man på olika ställen i världen hållit tänderna rena med en pinne som var sliten i ena änden, så att den fungerade som en borste.

Källa: history.com och loc.gov

Varför är det fortfarande diktatur i vissa länder?

Svea

Svar: En diktatur är ett land där det inte är demokrati. Man har inga rättvisa val där alla vuxna
får rösta. Det är ofta förbjudet att uttrycka en annan politisk åsikt än de som styr. Om det ens hålls
val är det vanligt med valfusk. Många av de friheter som finns i en demokrati, till exempel yttrandefrihet, saknas.

Det finns många anledningar till att det fortfarande finns diktaturer. I vissa länder finns det både ledare och vanliga människor som helt enkelt inte vill ha demokrati. Om tillräckligt många delar en ideologi (politisk eller religiös uppfattning) som talar för diktatur, blir det så.

FN (Förenta nationerna) arbetar för att fler länder ska bli demokratier. Men i dag är ganska många av medlemsländerna diktaturer. Det gör det svårt att få till krav på att länder ska ha demokrati. Vissa
länder i väst har med hjälp av militär försökt införa demokrati i några diktaturer. Det har aldrig riktigt fungerat.

Källa: Staffan I Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Vilket godis är det mest socker i?

Gris

Svar: Den som vill ha mycket socker ska välja hårda godisar, som karameller eller klubbor. En Pim Pim-klubba innehåller till exempel 98 procent sockerarter – nästan inget annat alltså. Men allra värst är sockervadd. Det är rent socker som smälts och sedan formats till tunna trådar. Ibland kan det vara lite färg eller smakämnen i, men vadden brukar ändå bestå av nästan 100 procent socker.

Jag har några frågor om Bris:

1. Kan ens föräldrar se på något sätt om man har ringt eller chattat med Bris?

2. Om man ringer till Bris, är det någon av kuratorerna som svarar eller kommer man till någon sorts växel?

3. Hur chattar man med Bris?

Anonym

Svar: Till organisationen Bris (en förkortning för Barnens rätt i samhället) kan alla under 18 år vända sig för att få stöd av en kurator. Man kan ringa 116 111, mejla eller chatta på Bris.se.
Kuratorerna har tystnadsplikt.

1. Det syns inte på telefonräkningen att du ringt till Bris. Men du måste rensa bland dina senaste slagna nummer om du inte vill att det ska synas på din telefon. För att det inte ska synas att du varit inne på Bris hemsida får du rensa sökhistoriken i webbläsaren.

2. Man kommer direkt till en kurator. Men ibland kan det vara kö, då får man vänta en stund.

3. För att chatta måste man först skaffa ett konto på hemsidan. Man väljer användarnamn och lösenord. Sedan klickar man på ”chatta” så öppnas ett chattfönster.

Varför har noshörningar två horn?

Linus

Svar: Noshörningens horn är framför allt till för att skrämmas med. Genom att se så farlig ut som möjligt hoppas djuret att ingen annan noshörning eller något annat djur ska hota den. Noshörningen sänker huvudet mot marken så att hornen pekar rakt fram. Skulle det bli slagsmål används mest det främre hornet eftersom det bakre oftast är ganska kort.

Alla noshörningsarter har inte två horn, den indiska pansar-noshörningen har till exempel bara ett.

Källa: Sciencing.com

Hur många böcker finns det i världens största bibliotek?

I love horses

Svar: USA:s kongressbibliotek i huvudstaden Washington har fler böcker än något annat bibliotek. I de tre stora byggnaderna finns fler än 25 miljoner böcker! Lägger man till de många manuskripten, kartorna, tidskrifterna och allt annat som också finns blir det mer än 164 miljoner föremål. Att vara chefsbibliotekarie på kongressbiblioteket är ett hedersuppdrag. Personen utses var tionde år av presidenten och senaten i USA.

Foto: Shutterstock

Finns det något djur som aldrig behöver sova eller uträtta sina behov?

Anonym

Svar: Forskarna vet inte så mycket om hur djur sover. Man har bara undersökt detta hos några arter. Men man tror att alla djur sover på något sätt, oavsett om de är ryggradsdjur, insekter, maskar eller något annat. Men hur mycket och hur djupt varierar.

Alla djur bajsar – utom svampdjur, maneter och en del maskarter. Just dessa saknar nämligen analöppning (bajshål). Den mat som maneterna inte klarar av att smälta kommer upp genom munnen.
De kräks helt enkelt, i stället för att bajsa.

Källa: Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Vem uppfann bussarna?

Den som aldrig har kommit med

Svar: År 1662 startade den franska vetenskapsmannen Blaise Pascal en busslinje i Paris. Den brukar räknas som den första. Bussarna drogs av hästar och bestod av en vagn med bänkar där passagerna satt.
På 1800-talet blev hästbussarna riktigt populära. Då började man även göra varianter med två våningar. Men snart fick de konkurrens av andra typer av bussar: Sådana med ångmotor, de som drevs med elektricitet och, mot slutet av 1800-talet, den typ som är vanligast än i dag – bussar med bensinmotor.

Varför är Schweiz huvudstad Bern mindre än Zürich? Huvudstaden brukar ju vara den största staden.

undrar lite bara

Svar: Huvudstaden är den stad i ett land där riksdagen eller statschefen (kungen, presidenten eller liknande) finns. De flesta huvudstäderna är också de största städerna i sina länder – men inte alla. USA:s huvudstad Washington är till exempel nummer 22 på listan över landets största städer. Och Bern är 5:e största staden i Schweiz. Bern utsågs till huvudstad efter ett inbördeskrig år 1848. Man ville ha en huvudstad där det talades franska (i Zürich pratade man tyska). Det fanns också en stark militär i Bern och dessutom erbjöd man där gratis arbetsrum åt alla som jobbade åt staten.

Källa: Historisches Lexikon der Schweiz av Georg Kreis

Vilken är världens längsta film?

Filmälskaren

Svar: Rekordet har antagligen filmen Logistics. Den är 857 timmar lång och är gjord av två svenska konstnärer. Filmen följer en slumpvis utvald elektronisk pryl – från butiken i Stockholm, där den köptes, till fabriken i Kina, där den tillverkades. En resa som publiken får följa i realtid. Längsta spelfilmen (med manus och skådespelare) är franska Out 1 från 1971. Den är nästan 13 timmar lång.

Foto: Shutterstock

Hur kan en blåsfisk blåsa upp sig? Det finns ju ingen luft i vattnet. Fyller den upp sig med vatten?

En undrade målvakt

Svar: När blåsfisken känner sig hotad sväljer den snabbt ner vatten i en speciell del av magsäcken. Fisken blir rund som en boll, och det blir då svårare för rovdjur att äta den. Skulle den vara på land kan den i stället svälja luft. Nästan alla blåsfiskar innehåller dessutom ett illasmakande gift. Giftet i en enda fisk kan döda 30 människor. Om blåsfisken inte kunde försvara sig skulle den vara ett lätt byte, för den är ganska långsam.

Varför åker en raket rakt uppåt när den ska ta sig till rymden? Borde den inte kunna stiga långsamt som ett flygplan?

Gelagrub (feluciansk jordlöpare)

Svar: Närmast jorden är luftmotståndet störst. Det beror på jordens dragningskraft. När du cyklar kan du känna fartvinden, luftmotståndet, mot ansiktet. Det kanske inte märks så mycket, men det saktar ner dig och gör det tyngre att cykla. När man skickar upp en rymdraket vill man passera luftmotståndet så snabbt som möjligt. Därför åker
den rakt upp. Efter att raketen har passerat det tätaste luftmotståndet planar den ut och följer med jordens rotation. Det ger raketen extra fart och slungar ut den i rymden. n

Källa: Peter Du Rietz, intendent på Tekniska museet

Hur många personer har tävlat i Eurovision song contest?

Han som älskar eurovision

Svar: Det är svårt att ge en exakt siffra. Men ungefär 1 150 artister och grupper har stått på scen under tävlingens historia. Då räknas inte varje person i en grupp (en grupp med till exempel fem medlemmar räknas alltså som en). Sammanlagt har det framförts över 1 400 sånger i Eurovision song contest sedan tävlingen startade 1956.

Vilken illustratör har varit med längst i KP? Är det Sonja Härdin, eller?

varmkorven

Svar: Sonja Härdin har tecknat för KP i många år, men det finns två som varit med ännu längre. Gunilla Kvarnström, som illustrerade reportaget om vikingar på förra uppslaget, gjorde sin första KP-teckning i början av 1970-talet. Hon har alltså jobbat för KP i ungefär 45 år! Bara något år senare började Mati Lepps teckningar synas i tidningen. Senast han var med var på omslaget till KP 4.

Foto: Shutterstock

Hur bajsar en späckhuggare?

Denstörstafrågaren

Svar: Späckhuggare är däggdjur precis som vi människor och bajsar ungefär som vi gör. Eftersom de simmar i haven behöver de inte leta upp någon särskild plats, utan det är bara att bajsa rakt ut i vattnet. Späckhuggare är ganska lösa i magen.
Deras bajs flyter upp till ytan, där det sedan driver omkring ett tag. Valarna och deras bajs är viktiga för ekosystemet, eftersom bajset blir som gödsel för växtplankton som lever nära vattenytan. Planktonalgerna äts av små djurplankton, som sedan blir mat åt småfisk.

Källa: Urban Olsson, forskare vid Göteborgs universitet

Jag och min mormor undrar en grej: Kan alla lära sig att buktala?

smily

Svar: Alla som kan prata kan lära sig att buktala, men det krävs mycket övning. Buktalare pratar som vanligt, men utan att röra på läpparna. Då verkar det som att rösten kommer någon annanstans ifrån. Om man använder en docka som rör på munnen kan man få publiken att tro att det är den som pratar.

För att kunna säga vissa bokstäver måste man röra på läpparna. De bokstäverna brukar buktalare byta ut mot andra som låter liknande. Till exempel är bokstaven B svår. Den byts i stället ut mot D. I stället för ”banan” säger man alltså ”danan”. Det är ett av många trick som buktalare använder.

Källa: Buktalarboken av Karl-Axel Björnberg

Vad är skostorlekar egentligen baserade på? Storlek 38 är ju varken 38 centimeter eller millimeter ...

TheHappyUnicorn ^^

Svar: Skostorlekar i Sverige och många andra europeiska länder anges i måttenheten paris point.
En paris point är ungefär 6,6 milli-meter. Det är inte måttet på själva skon som man anger, utan måttet på lästen – den låtsasfot av trä man har som modell när skon tillverkas. Så en sko i storlek 38 har en läst som är cirka 25 centimeter lång.

Foto: Shutterstock

Varför fastnar tungan när man slickar på en kall stolpe?

Is-slickaren

Svar: För att tungan ska fastna måste det vara minusgrader ute. Stolpen måste dessutom vara gjord av ett material som leder värme bra. Stål är ett sådant material. Eftersom lyktstolpar är gjorda av stål ska man akta sig för att slicka på dem, i alla fall på vintern. När tungspetsen nuddar stolpen leds snabbt värmen bort från tungan och ut i stolpen. Då blir tungan så kall att det saliv som finns på den fryser till is – och tungan fastnar! Andra fuktiga saker, till exempel blöta vantar, fastnar på precis samma sätt.

Låter skratt olika på olika språk?

Den danska tjejen som heter Nanna

Svar: Nej, skratt låter likadant på alla språk. Alla kan förstå det, vilket språk man än pratar.
Däremot kan vissa sorters skratt anses mer okej i vissa länder. Men då handlar det alltså mer om landets kultur än om språket. I exempelvis Japan anses det fint att vara lugn och tyst – inte att gapskratta. I andra länder är det mer okej att vara högljudd. Vad man tycker är roligt och skrattar åt är dock olika i olika länder.

Källa: Ingmar Söhrman, professor i språkvetenskap vid Göteborgs universitet

Varför säger man att en sak är svindyr? Man hade väl lika gärna kunnat säga hönsdyr eller kodyr?

Varför?

Svar: ”Svin” används som ett förstärkande ord. Det betyder alltså samma sak som ”mycket”. Ord som svinkall och svindum förekom för mer än 100 år sedan. Man vet inte säkert varifrån det kommer. En teori är att det är från svinotta, som betyder ”obehagligt tidigt på morgonen”. Förr brukade man nämligen slakta grisarna innan solen gick upp.

Källa: ”Prefixlika förleder” av Carl-Erik Lundbladh

Vad är det högsta någon har hoppat med en häst?

Hästälskaren med mååååånga frågor och mååååånga å:n i sina meningar

Svar: Världsrekordet är 2,47 meter. Det sattes 1949 av den chilenska fullblodshästen Huaso och ryttaren Alberto Larraguibel. De hade då tränat i två år för jättehoppet, som de lyckades med på tredje försöket.

Vilket är det äldsta klippet på Youtube?
Liv

Svar: Det första och äldsta klippet på Youtube är från den 23 april 2005. Det laddades upp av Jawed Karim, en av videosajtens grundare. Han döpte den 19 sekunder långa videon till Me at the zoo, som betyder Jag på zoo. I klippet står Jawed framför elefanterna och berättar att han tycker att deras snablar är häftiga. Många av de tidiga Youtube-klippen var korta videor om vardagshändelser som helt vanliga personer spelade in. Och under de elva år som har gått sedan Me at the zoo laddades upp har det visats fler än 33 miljoner gånger.

Vilken är den högsta styrka man kan ha på glasögon?

Stolt glasögonbärare

Svar: Närsynthet mäts i dioptrier (D). Har man inget synfel har man 0D i styrka. Har man -0,25D är man närsynt eller har astigmatism (ojämn hornhinna).

Rekordet för glasögonstyrka är -104D. Ett par sådana glasögon tillverkades förra året åt en man i Slovakien. Så höga styrkor är dock väldigt ovanliga. De flesta med synfel ligger mellan -0,50D och -4D.

Källa: Petter Vetterskog, optiker

Vilken är den populäraste bilen?

Gymnastikälskaren

Svar: Det beror på hur man räknar. Den mest sålda bilen genom tiderna är Toyota Corolla. Den har funnits i olika varianter i 50 år och har sålts i 40 miljoner exemplar världen över. Om man i stället
räknar den bil som säljer bäst just nu i -Sverige så är det Volvo V70.

Hur många barr finns det på en gran?

Undrar

Svar: Det är väldigt olika. Dels beror det -förstås på hur stor granen är, men också -vilken sorts gran. Olika arter har olika mycket barr. Det är nog ingen som orkat räkna alla barr på ett träd, i stället får man uppskatta antalet. På en två meter hög gran har man då kommit fram till att det finns ungefär 500 000 barr.

Källa: skogssverige.se

Kan sniglar känna lukt? Jag har inte sett någon näsa.

kom så ska jag lukta på dig

Svar: Ja, sniglar och snäckor har bra luktsinne. Vissa afrikanska arter kan till och med känna svaga lukter bättre än däggdjur! Men i stället för att lukta med en näsa använder sniglar sina tentakler. De har fyra tentakler, två längre som sitter ovanpå huvudet och två kortare som sitter nedanför. Med de långa tentaklerna känner sniglarna lukter som är längre bort. De kortare används för att känna lukter som finns nära, till exempel en växt som de vill äta eller ett slemspår som de följer.
En amerikansk art jagar andra sniglar just genom att följa lukten av deras slemspår. Sniglarna i våra trädgårdar använder sitt luktsinne för att hitta de godaste växterna.

Källa: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet

Om man stoppar smält stearin i ett rum utan luft, stelnar stearinet då?

Blåa pandan som aldrig varit med

Svar: Inte om stearinet är väldigt varmt. Men är det cirka 60 grader (den temperatur då stearin smälter) så händer det grejer. Då blir först lite av det till gas. Till den förvandlingen går det åt energi, något som i sin tur sänker temperaturen så att lite av stearinet stelnar. Resten fortsätter vara flytande.

Källa: Nils-Ola Persson, kemist

Foto: Shutterstock

Hur stor är världens största bil?

Den som undrar

Svar: Det finns många jättelika bilar i Hamad bin Hamdan Al Nahyans garage. Han är shejk   i Förenade arabemiraten och älskar fordon. Favoriten är en Dodge power wagon av 1950-talsmodell, som Hamad låtit bygga i storformat. Bilen räknas som världens största – den är åtta gånger så stor som en vanlig bil och väger nästan 50 ton. Inuti får det plats fyra sovrum! Storleken gör dock bilen svår att köra och det blir därför mest korta åkturer. Tur att han har 300 andra bilar att välja mellan!

Kan fiskar spotta?

Lollipop-unicorn!

Svar: Ja, sprutfiskar kan. Att spotta vatten är deras sätt att jaga. De simmar upp nära vattenytan och spottar en stråle på insekter som sitter på blad och grenar ovanför. Fiskarna kan träffa byten 1,5 meter ovanför vattnet! När insekten sedan faller ner simmar fisken fram och äter upp den. Sprutfiskar lever utanför Indien, Malaysia och Australien.

Källa: Guinness djurrekordbok

När man tappar en tand följer inte roten med. Men om man drar ut tanden så gör den det. Varför?

En som precis dragit ut en tand

Svar: När det är dags för en vuxentand att komma fram så rör den sig uppåt i tandbenet. På vägen resorberar den (”äter upp”) roten på mjölktanden som sitter ovanför. Då blir mjölktanden lös och lossnar. Om man är tvungen att dra ut en mjölktand så har ofta inte roten resorberats helt. Och tar man bort en vuxentand så finns hela roten kvar.

Källa: Joakim Levin, klinikchef, Folktandvården Stockholm

Hundar kissar ju mot jättemånga träd när de är ute. Tar aldrig kisset slut?

Hundägare som undrar

Svar: Jo, kisset tar slut för en hund, precis som för en människa. Men människor kissar bara för att vi är kissnödiga. För hundar är kisset också ett doftmärke som talar om att ”Jag har varit här.” En hund som vill sätta sin doft på så många ställen som möjligt sparar på kisset och kissar lite åt gången.

Källa: Jeanette Hanson, veterinär, Sveriges lantbruksuniversitet

Får författarna pengar varje gång man lånar en bok på

biblioteket? Eller bara när biblioteket köper in boken?
Books Stack här kommer rädslan gamle vän när alla fjärilar i magen vaknar upp och viskar välkommen hem

Svar: De får pengar när du lånar boken. För varje lån får Sveriges författarfond 1 krona och 45 öre. Av den summan ger de 87 öre till bokens författare. Resten delas ut som stipendier (ett slags lön) till svenska författare och översättare.

Vad händer när man svimmar? Är det som en drömlös sömn?

det är en av mina största mysterier jag vill veta

Svar: Att man svimmar beror på att blodtrycket blir för lågt. Då orkar inte hjärtat pumpa upp blodet till hjärnan, som får syrebrist och slutar fungera. Det varar oftast i 10 till 20 sekunder. Man vet att det pågår elektrisk aktivitet i hjärnan medan personen är avsvimmad. Men om personen upplever något under tiden vet man inte, för ingen minns något.

Att man känner sig yr kan betyda att en svimning är på väg. Då ska man böja sig ner och sätta huvudet mellan knäna. Då rinner blodet lättare till hjärnan och yrseln försvinner.

Källa: Anders Jonzon, överläkare barnkardiologi, Akademiska sjukhuset

Foto: Thinkstock

Kan en skalbagge bli sjuk?

Josefine

Svar: Ja, det kan den. Men de flesta är friska hela livet (som är ungefär ett år). Skalbaggen andas genom små hål längs kroppens sidor, därför får den varken snuva eller hosta. Men den kan få i sig virus och bakterier när den äter. Och svampinfektioner, som för oss människor oftast är helt ofarliga, kan vara dödliga. Detta eftersom svamparna tränger in genom huden på skalbaggen. En sjuk skalbagge rör sig fumligt eller ligger bara stilla på rygg. Då får den svårt att hitta mat och blir lättare uppäten av en fågel eller annat rovdjur.

Källa: Thomas Jonasson, doktor i ekologisk zoologi, Lunds universitet

Varför går björnar i ide?
De har ju tjock päls så de borde klara vintern.

Sura skum S ;p

Svar: Det är inte kylan som är problemet, utan bristen på mat. Björnar äter mycket bär, framför allt blåbär. På vintern finns det inga bär och därför går de i ide för att spara energi.
I länder som inte har snö på vintrarna är björnarna vakna.

Källa: Sven Brunberg, forskare på Skandinaviska björnprojektet

Hur mycket mjölk dricker vi i Sverige på en vecka?

Zmurfan

Svar: År 2014 drack vi totalt 808 miljoner liter mjölk. Det motsvarar 1,6 liter i veckan för varje person. Men vi är inte världsbäst på mjölkdrickning – det är man på Irland. En irländare slukar 2,7 liter mjölk i veckan.

Källa: Lantbrukarnas  riksförbund

Vilken färg är vanligast på bilar?

Honsominteorkarskrivamellanslag!!!

Svar: Silvergrå är överlägset vanligast. Av de 4,7 miljoner bilar som rullar i Sverige har ungefär en tredjedel den färgen. Blå kommer tvåa och röd trea. Bland de nya bilar som säljs har flest vit lack.

Foto: Thinkstock

Hur många villor skulle få plats på Jupiter?

intresserad av rymden

Svar: Många! Jupiter är den största planeten i vårt solsystem. Ytan är ungefär 122 gånger större än Jordens. Om man fyllde Jupiter med villor vars botten är 90 kvadratmeter, så skulle det få plats ungefär 691 biljoner. Dock blir det klurigt att bygga något alls på planeten för den har ingen fast yta. Jupiter består mest av gaser som helium och väte.

Eld behöver syre för att kunna brinna. Men solen är ett brinnande klot ute i rymden – och där finns det ju inget syre. Hur funkar det?

Linnea

Svar: Eld på jorden är en kemisk -reaktion. Den behöver tre saker – bränsle (det som brinner), värme och syre. Solen brinner på ett annat sätt. Inne i solen pågår hela tiden kärnreaktioner, där väteatomer blir till helium. Dessa reaktioner frigör energi som får solens yta att lysa.

Källa: Alexis Brandeker, docent i astronomi vid Stockholms universitet

Kan man få sämre syn om man läser i mörker eller läser liten text?

Jag ser dig

Svar: Nej, men det kan vara obehagligt och man kan få ont i huvudet. Ögonen kan jämföras med en kamera. Den går inte sönder för att man tar kort i mörker, men det blir sämre bilder. Däremot kan synen påverkas om man läser väldigt mycket under lång tid. Till exempel är fler barn närsynta i Sydostasien än i Sverige. Det beror på att barnen där ofta gör läxor många fler timmar om dagen än vad svenska barn gör.

Källa: Jan Ygge, professor och ögonläkare vid Karolinska institutet

Varför föreställer filmpriset Oscar en naken man?

Har länge undrat det

Svar: Oscar-statyetten, som den amerikanska filmindustrins pris kallas, delas ut vid en gala varje vinter. Även om man tittar på nära håll så ser den lilla figuren faktiskt naken ut. Lite märkligt, eftersom den ska föreställa en riddare som står på en filmrulle. Figuren håller dock i ett svärd och har något som liknar en hjälm på huvudet. Man valde en riddare som motiv för att priset skulle kännas pampigt. Varför den lilla statyn började kallas Oscar vet ingen säkert. Somliga säger att figuren döptes av en kvinna i filmindustrin som tyckte att den liknade hennes farbror Oscar.

Hur många tidningar har getts ut under tiden som KP funnits? Exakt liksom.

Liten undrande Lollipop

Svar: Väääldigt många. KP har ju funnits i 124 år! Den tidning du nu håller i din hand är nummer 3 389. Ganska bra jobbat, om vi får säga det själva.

Foto: Elena Blokhina/Shutterstock

Jag undrar om fiskar dricker. Och kissar de?

kritter

Svar: Alla fiskar är beroende av vatten och behöver kunna styra vätske-balansen i kroppen. Men om de tar in eller gör sig av med vätska beror på var de lever. Fiskar som lever i saltvatten måste dricka mycket eftersom vatten ständigt tränger ut ur deras hud. Men de dricker inte genom munnen utan främst genom gälarna.

Fiskar i sötvatten släpper i stället in vatten genom huden. De måste kissa ut mycket igen för att inte bli alltför vätskefyllda.

Man kan alltså säga att det är viktigt att dricka för fiskar i saltvatten och viktigt att kissa för fiskar i sötvatten.

Hur hittar småfåglarna mat som man hänger ut till dem?

William B

Svar: Fåglar flyger runt och letar efter mat hela dagarna. De använder -synen, för de flesta fåglar har dåligt luktsinne. Hänger man en talgboll väl synligt så hittar de den snabbt. Många småfåglar lär sig sedan att koppla ihop utseendet på fågelbord och talgbollar med mat. De minns också platsen och återvänder -regelbundet.

Källa: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet

Foto: Thinkstock

Vad är tuggummi gjort av?

Från en liten tuggis :)

Svar: Tuggummi innehåller många olika ingredienser. Största delen är socker eller sötningsmedel. Ihop med smakämnen som mint eller lakrits gör det att tuggummit smakar gott. De ämnen som gör tuggummit mjukt och segt kallas för gummibas. Förr användes bland annat naturgummi från träd, men i dag är gummibasen en blandning av konstgjorda ämnen.Genom tiderna har människor tuggat på olika saker, bland annat kåda och vetekärnor. Man har hittat tuggummi (med tandavtryck) som är 10 000 år gammalt. Den typen vi använder i dag uppfanns i USA på 1800-talet.

Kan en planet vara hur stor som helst?

Stephen Hawkings största faaan ;)

Svar: Nej. Ju större en planet är, desto större blir trycket och värmen inuti den. Vid en viss storlek blir trycket så stort att kärnreaktioner sätter igång. Det händer när planeten är ungefär 13 gånger större än Jupiter. Jupiter är vårt solsystems tyngsta planet och väger 300 gånger så mycket som Jorden. Är planeten cirka 80 gånger större än Jupiter blir den en stjärna. Är den mellan 13 och 80 gånger större kallas den för en brun dvärg, för kärnreaktionerna är inte tillräckligt starka för att bilda en riktig stjärna.

Källa: Alexis Brandeker, forskare i astronomi vid Stockholms universitet

Varför brinner olika sorters trä olika bra?

Kåda? Bark?

Svar: Flera faktorer påverkar hur bra trä brinner. En är hur mycket vatten som finns i träet – ju mindre vatten, desto bättre brinner det. En annan faktor är träets densitet, hur kompakt det är. Vissa träd, till exempel gran, fattar eld
och brinner snabbt, medan andra, som björk, har lite ­svårare att fatta eld, men brinner långsamt.

Källa: Joachim Schmid, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Illustration: Thinkstock

Hur många procent av svenskarna är barn?

En frågvis person

Svar: 2014 var Sveriges befolkning cirka 9 747 000. Av dem var cirka 1 985 000 under 18 år.

Det betyder att ungefär 20 procent är barn.

Källa: Statistiska centralbyrån

Är det sant att det är farligt att väcka någon som går i sömnen?

Sant eller falskt?

Svar: Sömnen brukar delas in i tre stadier: drömsömn, bassömn och djupsömn. I det första stadiet kan man gå i sömnen. Vissa delar av hjärnan fungerar då som om man sover, medan andra fungerar som om man är vaken. När man går i sömnen vaknar man nästan.

Möter man någon som går i sömnen kan man försiktigt leda tillbaka hen till sängen. Om man försöker att väcka personen genom att ruska om den kan den uppfatta det som en attack och försöka försvara sig. Men det är egentligen inte farligt att väcka en sömngångare.

Att gå i sömnen är mycket vanligt åren innan man börjar i skolan. Det försvinner gradvis och blir ganska ovanligt i tonåren.

Källa: Jan-Erik Broman, docent vid Sömn-och andningscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsal

Hur länge lever en myra?

Stickan, Sune, Charlie, Norpan & Doris = Mina husdjur

Svar: Det beror bland annat på vilken myrart och vilken sorts myra. En myrdrottning kan leva i upp till 30 år, men vanligast är 10–15 år. Hanarna, som parar sig med drottningen, lever bara i några veckor. Arbetsmyror kallas de sterila honor som inte fortplantar sig, utan sköter om ägg och larver, skaffar mat och försvarar kolonin. De lever i cirka ett år.

Källa: Liselotte Sundström, professor i evolutionsbiologi vid Helsingfors universitet

Varför får man mörka ringar under ögonen?

En som undrar

Svar: Mörka ringar under ögonen är vanligt.
Det finns olika orsaker till varför man får dem. Det kan bero på att blodkärlen lyser igenom huden om den är extra ljus under ögonen.
Mörka ringar kan också uppstå när man har haft eksem, torr hud eller någon typ av inflammation. Det kan även vara skuggeffekter från ögon-brynen. Att sova ordentligt och äta näringsrik mat kan hjälpa mot ringarna, precis som att vara utomhus varje dag.

Källa: Lennart Emtestam, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset

Vad gör flugorna när de liksom tvättar händerna?

Enflugasvägäraldrigrak

Svar: De gör just det – eller tvättar fötterna kanske man bör säga. Flugor och många andra insekter har förmågan att känna smak med både munnen och fötterna. Genom att tvätta fötterna blir det lättare att känna smaken av det den landar på nästa gång.

Källa: Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Varifrån kommer utseendet på Norges flagga?

Norge-intresserad

Svar: På 1820-talet var det många i Norge som tyckte att landet borde ha en egen flagga. Norge hade då länge varit i union med Danmark, och använt deras. Man valde mellan många förslag, bland annat ett med ett lejon mot grön och svart bakgrund, innan valet föll på den flagga som används i dag. Det sägs att en norsk riksdagsman fick idén efter att hans son hade ritat blåa streck på en dansk flagga. Rött, blått och vitt ansågs också vara frihetens färger och kunde dessutom symbolisera unionerna med Danmark och Sverige. Flaggan har använts officiellt sedan 1899.

Källa: Stortinget.no, forskning.no

Vilket Youtube-klipp har flest visningar?

den lilla rosa zebran

Svar: De mest visade klippen på Youtube är musik-videor. Allra flest -visningar har Gagnam style, den sydkoreanska artisten Psys superhit från 2012. Den har visats 2,4 miljarder gånger! Tvåa är Baby med Justin Bieber, följd av Taylor Swifts Blank space. Det mest populära ”vanliga” klippet är en bebis som biter sin storebror i fingret, med 800 miljoner visningar. Den youtuber som har flest visningar totalt är svenska Pewdiepie med över 10 miljarder.

Varför blir man tårögd efter en hostattack?

Pandan som älskar Tyler Oakley

Svar: Vi har olika reflexer som är till för att skydda våra luftvägar. Om något kommer in i luftrören kan man få svårt att andas. Då triggas en kvävreflex som gör att man hostar för att få ut det. Samma reflex gör att ögonen tåras. Normalt sett rinner tårarna ner i ett litet hål i det undre ögonlocket, och sedan in i näsan. Men när näsan utsätts för tryck av att man hostar, nyser eller snyter sig, åker tårarna åt andra hållet. De kommer upp genom tårkanalen och in i ögat – och du blir tårögd.

Källa: Björn Meister, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet

Hur långa är alla ni på KP-redaktionen tillsammans?

Hi KP

Svar: Just nu är vi nio som jobbar på KP. Om man lägger ihop våra längder är vi 15,09 meter. Ungefär som en fullvuxen knölval alltså. Längst är KP-Lukas med sina 187 centimeter. En genomsnittlig KP-medarbetare är 167,6 centimeter lång. Det är en bra bit kortare än medellängden för vuxna svenskar, som är 174,6 centimeter.

Vilken är världens tjockaste bok?

Undrar verkligen som en flundra

Svar: Det finns många riktigt feta böcker. Värst är Verdens største ordbog, en danskt verk som samlar 46 olika ordböcker i en och samma bok. Den är 4,62 meter tjock och innehåller hela 89 471 sidor!

Tycker man att jätteordboken verkar trist så kan en samlingsvolym med Agatha Christies berättelser om detektiven Miss Marple rekommenderas. Den är förvisso ”bara”
32 centimeter tjock, men borde ändå ta några veckor att läsa.

Källa: Guinness world records

Varför bildas det bubblor i ett vattenglas när det har stått orört?

KP

Svar: Luft består av olika gaser, mest syrgas och kvävgas. Gaser löser sig gärna i vatten och ju högre tryck och ju kallare temperatur, desto mer gas löser sig.

Inne i vattenledningen är det kallt och trycket är högt. Då är det ganska mycket luft löst i vattnet. När vi tappar upp ett glas vatten sjunker trycket och
temperaturen stiger långsamt. Då frigörs gaserna och bildar små bubblor som sätter sig på glasets väggar.

Källa: Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet

Vilket svenskt ord är vanligast? Finns det något ord som är samma på alla språk?

Bootzi

Svar: Det vanligaste svenska ordet är OCH. Det näst vanligaste är I och det tredje vanligaste är ATT. Men det finns nog inget ord som är exakt samma på alla språk. Det skulle möjligen vara varumärken som till exempel Coca-cola, men de uttalas ofta ganska olika. Ord som är lika kan se väldigt olika ut i skrift beroende på om de skrivs med latinska eller arabiska bokstäver, eller med japanska tecken.

Källa: Maria Bylin, Språkrådet

Foto: Shutterstock

Varför rycker hundars ben när man kliar dem på magen?

Hundar är bäst

Svar: När du kliar hunden kan den få en så kallad klireflex, så att benet börja rycka. Hunden försöker helt enkelt hjälpa till att klia, trots att den inte kan. Kanske tycker den att du ska klia ännu hårdare och därför triggas klireflexen.

Källa: Jennika Lundström, djur-sjukskötare, Stockholms djurklinik

På vilket språk tänker de som är döva sedan födseln?

JagÄrEnPaj

Svar: Det är olika. För döva som har teckenspråk som första språk är det naturligt att tänka på teckenspråk. Så i Sverige är det vanligt att de som är döva sedan födseln tänker på svenskt teckenspråk.

Källa: Johanna Mesch, docent i teckenspråk vid Stockholms universitet

Varför rodnar man?

Ville bara veta

Svar: Man kan bli röd i ansiktet av flera anledningar. Till exempel när man sportar, när något är pinsamt, eller om man blir arg. Man kan också rodna helt utan orsak. Det röda kommer av att de ytliga blodkärlen i ansiktet vidgar sig. Precis som en människas hjärtslag är inte rodnad någonting man kan styra över. Det sköts av det autonoma nervsystemet, alltså det som styrs automatiskt. Rodnaden var viktig för länge sedan, innan vi hade ett lika välutvecklat språk som i dag. Då signalerade vi rädsla eller ilska genom att bli röda i ansiktet. Då förstod andra att något till exempel var farligt.

Källa: umo.se och Vårdguiden

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Är det sant att det är bra att ha S i hundnamn för att de hör det bättre?

Den som undrar ..

Svar: S-ljudet är ett exempel på så kallade brusande ljud, som är lite ojämna och som både vi och djuren därför uppfattar lättare. Jämför med hur vokaler eller till exempel M-ljudet låter. Och tänk hur lätt det är att uppfatta -ljudet av vind och rinnande vatten. Man kan också gissa att det inte är någon slump att vi hyssjar åt folk: ”Schh …” Men även om S:ljudet hörs särskilt bra så är det troligtvis inte så att djur med namn utan S kommer bort oftare!

Källa: Tore Kleist, zoologiska -avdelningen, Skansen

Kan man vara rymdforskare och tro på Jesus? De tror ju att Big bang skapade jorden.

Grön tomat

Svar: Ja. Många kristna litar mer på forskning än på Bibelns skapelseberättelser. Man kan ändå tycka att Bibeln har något viktigt att berätta. När skapelseberättelserna skrevs trodde man att världen blev till så. I dag är forskarna överens om att det inte stämmer, men man kan ändå tro att Gud skapade jorden. Ett så klurigt konstruerat universum som vårt skulle aldrig ha kunnat uppstå av en slump, menar nämligen en del. För ett fåtal kristna är det viktigt att tro att Bibeln är sann in i minsta detalj. För de flesta kristna är det inget problem att tro både på vetenskapen och Gud.

Källa: Christofer Wilson och Eva Cronsioe, präster i Svenska kyrkan

Borde det inte bli hål i jorden när plattor glider isär vid jordskalv?

Caroline

Svar: När två plattor glider isär kommer det upp nytt material, magma, som är smält berg från jordens inre. Det fyller igen de hål och sprickor som bildas. Ibland blir det vulkanutbrott och magman rinner ut som lava. Men ofta stelnar magman som avlånga gångar nere i jordskorpan, och då fyller den ut sprickorna.

Men de största jordbävningarna har inte inträffat där plattorna glider isär, utan där de glidit ihop och krockat med varandra. Då har det bildats höga bergskedjor, som Himalaya. Eller så har en platta glidit ner under en annan och försvunnit ner i jordens inre, som runt Stilla havet eller vid Indonesien.

Källa: Åke Johansson,  jourhavande geolog, Naturhistoriska riksmuseet

Varför säger man rik som ett troll och inte fattig som ett troll?

Fattig eller rik?

 
Svar: ”Rik som ett troll” sa man för att man fram till slutet av 1800-talet trodde att troll fanns. Man trodde att de var rika och hade guld undangömt, även om de gick runt i trasor och såg smutsiga ut. Nu för tiden tror man ju knappast att det finns troll, men uttrycket finns kvar.

Källa: Maria Bylin, Institutet för språk och folkminnen

Varför ska man vara 140 centimeter för att få åka allt på Liseberg?

jabaundra :) :) :) :)

Svar: Det finns längdregler för många nöjesattraktioner. Gränserna är till exempel 90, 110 och 140 centimeter. Det handlar förstås om säkerheten. Byglarna som man fäller ner över axlarna eller fram över benen måste passa. Det får aldrig finnas risk för att man glider ur eller gör sig illa.

Men det kan också vara tvärtom – man kan vara för lång och inte få plats med benen, eller ha för lång överkropp. Är man för kort är ju chansen stor att man så småningom kan åka allt, men är man för lång får man hoppas att det finns andra attraktioner som passar.

Källa: Julia Vasilis, informationschef Liseberg

Hur äter, andas och förökar sig daggmaskar?

Daggmask

Svar: De har en mun (men inga tänder) och de äter från döda växter. På så sätt hjälper de till att få en cirkulation av närings-ämnen som sedan kan användas av levande växter. Genom att äta och krypa i gångar luckrar de upp jorden, vilket också gör den bra att växa i. Daggmaskar ”andas” inte, men de tar upp syre genom huden. Det fungerar bara om huden är fuktig, så de är mycket känsliga för uttorkning.

Samtidigt klarar de sig inte om gångarna blir vattenfyllda. Två individer parar sig – men – maskarna är både hanar och honor samtidigt. Så småningom lägger de ägg i jorden.

Källa: Tore Kleist, zoologiska avdelningen, Skansen

Kan man sms:a om man får inbrott och vill kontakta polisen ljudlöst?

emojin :)

Svar: Ja – och nej. Bara de som är döva, hörsel- eller talskadade får larma 112 med sms. De registrerar sig på SOS Alarms hemsida så att man ser vem som hör av sig. Att ta emot de skrivna larmen tar mycket längre tid än när man pratar. Därför måste alla som hör och kan prata ringa 112.

Källa: Anders Klarström, presschef SOS Alarm

Hur högt upp i luften kan en fågel flyga?

Citrus

Svar: Rüppelgamen har rekordet med 11 300 meter. En sådan gam fastnade nämligen i en flygplansmotor på den höjden. Tranor och svanar kan också flyga uppåt 8 000 – 10 000 meter.

Källa: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseetNaturhistoriska riksmuseet

Varför heter det Grönland och Island när Grönland är mycket kallt medan Island är grönt?

Bra betyg i geografi alltså var saker finns.

Svar: Island har fått sitt namn för att det är ett land som har gott om is. Det finns drivis i havet och många glaciärer på land. Men varför Grönland heter som det heter är verkligen märkligt! Namnet Island var redan upptaget när nordborna kom till Grönland, och sommartid kan delar av ön verka gröna. Men Grönland har världens näst största inlandsis. Vi får nog tro att det är sant som det står i en isländsk historiebok från 1100-talet: Upptäckaren Erik den röde tyckte omkring år 1000 att Grönland skulle vara ett bra namn för att locka dit folk. På grönländska heter ön i dag Kalaallit Nunaat. Det betyder ”människornas land”.

Källa: Lennart Ryman, Namnarkivet i Uppsala, Institutet för språk och folkminnen

Hur gör fåglar för att ”göra barn”?

Väldigt anonym!

Svar: De flesta fåglar har ingen snopp. När de ska para sig håller de sina kloaköppningar (analöppningar) mot varandra.

Men änder har faktiskt snopp. Rekordet har den argentinska kopparanden med en snopp som kan bli 40 centimeter, lika lång som hela anden!

Källa: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet

Varför kan en sten inte brinna utan blir bara varm?

Dhani_Blipville

Svar: När något brinner betyder det egentligen att ämnet tar upp syre från luften, det oxideras (syre heter oxygen på latin och engelska). En sten består av många mineral, varav de flesta redan innehåller syre. Därför kan de inte ta upp mer syre och börja brinna. Undantaget är stenkol, som är rester av förkolnade och förstenade växter. Det kan man elda med. Även mineralen grafit och diamant, som består av rent kol, kan teoretiskt sett brinna. Men förmodligen krävs det väldigt mycket värme för att få fjutt på en diamant.

Källa: Åke Johansson, jourhavande geolog, Naturhistoriska riksmuseet

Varför står det K på vissa brunnslock och A och V på andra?

Undrade

Svar: Svaret är att K = kloak eller kabel, A = avlopp, V = vatten eller ventil (där man stänger av vattnet). Gamla brunnslock kan även ha ett A för att de är tillverkade i Avesta. Men på skoj brukar man påstå att K står för kärlek, A för avbruten kärlek och V för vänskap. Att kliva på K- och V-brunnar ska betyda tur, och att gå på en A-brunn ger otur.

Källa: Olle Hjalmarsson, konstruktör, Tierps Järnbruk

Ett barn äter genom navelsträngen i mammas mage. Men hur bajsar det?

Lucas

Svar: Ja, barnet får näring från navelsträngen. Av det blir det en sort bajs som kallas barnbeck. Det är grönsvart och väldigt kletigt. Men det brukar stanna kvar i tarmarna på barnet tills det föds. Kisset blandas med fostervattnet som barnet ligger i. Det kan drickas och kissas ut igen och igen. Det är inte farligt, för det finns inga bakterier i magen, om allt är bra.

Källa: Anna Blom, barnmorska på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU

Varför kallas en extra lång och kall vinter för vargavinter?

Varginnan som älskar vargavintrar

Svar: Man tror att uttrycket kommer från det urgamla fornnordiska ordet ”vargatider”. Ordet ”varg” användes för att beskriva oro eller fara. Riktigt hårda vintrar var detsamma som dåliga tider. Ibland pratar man fortfarande om ”vargtimmen” som är någon gång mellan klockan 2 och 5 på natten ungefär. Det är då människors oro anses vara som störst och mardrömmarna som otäckast.

Maria Bylin, Institutet för språk och folkminnen

Foto: Malin Bäcklund

Varför har katter morrhår?

 *cool signatur här*

Svar: Katters morrhår fungerar som känselorgan som de använder för att känna beröring med. De har även hår runt ögon, haka och kinder som fungerar likadant. Det kallas känselhår. Det är särskilt viktigt när de jagar. Men det kan också vara bra för att till exempel bedöma avstånd, som om en håla är tillräckligt stor för att gå igenom, så att de inte fastnar.

Källa: Evidensia, djurkliniken Roslagstull

Varför får man knottror på huden när man fryser?

LillaKaninenSomGillarAttSkrivaTillKP!

Svar: Det är ett arv från våra håriga förfäder. När de frös drog musklerna i huden ihop sig så att pälsen reste sig. Luft fångades upp mellan hårstrån och kropp och skyddade mot kyla. I dag fungerar det inte lika bra eftersom vi inte har så mycket kroppshår.

Källa: ”Får hackspettar huvudvärk” av Paul Heiney

Varför har ostar hål och varför är de olika stora?

????

Svar: Hålen, eller piporna som de också kallas, ser olika ut på olika sorts ost. När ostarna mognar bildas nyttiga bakterier. De avger en gas, koldioxid. Gasen gör så att det blir hål. Hur stora de blir beror på om ostkornen har pressats ihop före eller efter att vasslen har hällts bort. (Vassle är vätskan som bildas när man tillverkar ost.) Om kornen pressas ihop innan vasslen har tagits bort så blir det runda pipor, hål. Det kallas rundpipig ost. Pressas ostkornen ihop efteråt så blir det många små grynformade pipor, grynpipig ost.

Källa: Christina Bröthlin,  Arla konsumentkontakt

Varför drömmer man jobbiga drömmar när man är sjuk?

Har feber :-( och missar hockey

Svar: När man är sjuk och har feber höjs temperaturen i kroppen, det påverkar hjärnan. Den blir också varm. Då kan inte signalerna från hjärnan nå fram på riktigt samma sätt som vanligt. Då kan drömmar, men också andra saker när man är vaken, upplevas lite konstigt. Om man har riktigt hög feber kan man till och med hallucinera, alltså se saker som inte finns, fast man är vaken.

Källa: Lennart Brodin, professor i neurovetenskap, Karolinska institutet

Varför kallas det husse och matte, när man har ett djur?

Sissela

Svar: Husse är en förkortning av ordet ”husfar”. Det är en man som sköter om och ger husrum åt ett eller flera djur. Matte är en förkortning av ”matmor” – en kvinna som sköter om djur, och ger dem mat. Det var ungefär 100 år sedan folk började säga husse och matte i stället för husfar och matmor.

Källa: Nationalencyklopedin

Hur mycket skickas varje dag från oss läsare till er på KP?

Vilmizan

Svar: Vi får cirka 2 000 läsarmejl till redaktionen – varje vecka. Plus några vanliga brev. Att få 300 läsarbrev om dagen är alltså ganska normalt för KP. Allt kommer förstås inte med i tidningen, men ungefär 100 meddelanden (texter och bilder) från läsare kommer med i varje nummer! Det finns knappast någon annan tidning där läsarna är med så mycket, på så många olika sätt. Och det är vi på KPväldigt, väldigt stolta över.

Fåglar som bor i varma länder, flyttar de på vintern?

Anonym

Svar: Flyttfåglarna är de som parar sig och får ungar här under vår ljusa vår och försommar när det finns mycket mat. De flyttar söderut på hösten när det blir ont om föda. Många fåglar i varma länder stannar ”hemma” året om. När våra fåglar kommer får de finna sig i att dela på utrymme och mat.

På södra halvklotet kan fåglar flytta norrut inför vintern (då vi har sommar) men de är inte så många. På samma breddgrader som våra finns mest hav, och längre söderut Antarktis. Det gör dels att det inte finns lika många fåglar behöver flytta, dels att det inte finns så mycket land att vila på där.

Det är väldigt olika hur långt olika arter flyttar; vissa hamnar i Holland, andra kring Medelhavet och några i Afrika. Silvertärnan är känd som rekordflyttare; den kan hamna ända borta i Södra Ishavet i Antarktiska Oceanen.

Källa: Tore Kleist, Zoologiska avdelningen, Skansen

Varför är chips beroendeframkallande?

BONK!

Svar: En studie gjord på råttor tyder på att de kan få en kick av potatischips. Man har tittat på råttornas hjärnor och sett att chipsen verkade sätta igång belöningssystemet. Det gjorde att råttorna bara ville ha mer och mer. Det skulle kunna vara så att åtminstone vissa människor reagerar på liknande sätt. Oavsett om det är så eller inte, kan det vara bra att inte äta chips oftare än någon gång i veckan, eftersom chipsen nästan inte ger några vitaminer eller mineraler. Men visst är det gott!

Källa: Sara Ask, dietist

Hur många i världen har köpt Minecraft?

He He...

Svar: Det har sålts över 50 miljoner kopior för alla plattformar. Det har sålts flest för konsol, PC kommer tvåa och mobil trea.

Källa: Journalist Sven Grundberg, The Wall street journal

Man kan säga honom om han, henne om hon. Men hur gör man med hen?

bara undrar

Svar: Språkrådet rekommenderar att man säger hen, som i ”jag såg hen”. Men många tycker att det borde bli henom, för att det ska likna honom och henne. Eftersom hen är ett ganska nytt ord vet vi inte vilket alternativ som folk kommer att använda mest.

Källa: Anna Antonsson, Språkrådet

Hur många kilo popcorn går åt på svenska biosalonger varje år?

Vargflickan!

Svar: Varje år smaskar folk i sig ungefär 15 miljoner liter popcorn på bio. Det är cirka en liter per biobesökare och popcornen skulle kunna fylla 75 000 till 100 000 badkar.

Källa: Thomas Runfors, informationschef SF bio

Hur mycket väger 1000 elefantkluttar?

Flissen

Svar: De indiska elefanternas bajs väger 1–2 kilo per hög. Och de bajsar ungefär 100 kilo per dygn! Indiska elefanter är mindre än afrikanska och en stor afrikansk hanne (tjur) kan åstadkomma dubbelt så stora högar. Det betyder att 1 000 högar kan väga allt från 1 000 till 4 000 kilo! Alltså 1–4 ton.

Källa: Tore Kleist, zoologiska avdelningen, Skansen

Det verkar vara intressant att vara bankir. Hur blir man det?

Micke

Svar: Det är vanligt att man börjar arbeta på bankkontor redan efter gymnasiet, till exempel som sommarjobb. Du får då prova på alla vanliga uppgifter som man gör på ett kontor. Det kan vara att öppna konton så att folk kan spara, betala räkningar, låna eller och sätta in eller ta ut pengar. Du går också på universitetet och läser ekonomi och kanske  juridik, teknik eller historia. Högskolestudiererna tar mellan tre och fem år. När du är klar med skolan kan det finnas chans att börja arbeta heltid på banken.

Källa: Henrik Westman, presschef på Handelsbanken

Får man ersättning om man hamnar i finkan och sedan kommer ut för att den riktiga tjuven hittas?

Sabina ;-)

Svar: Om någon har suttit dömd för ett brott och sedan blir frikänd så kan den personen få ersättning av staten. Det är Justitiekanslern som bestämmer hur mycket pengar man får. De betalas inte ut automatiskt utan den som har drabbats måste skriva en ansökan. Det är ovanligt att det kommer fram att någon annan än den dömde har begått ett allvarligt brott.

Källa: Lena Egelin, chefsrådman, Stockholms tingsrätt

Varför har en del lockigt hår och andra rakt?

Svar: Man vet att håret påverkas av till exempel arv, vad man äter, sjukdomar och etnisk tillhörighet. Om hårsäcken är rak blir hårstråna raka, är den krokig blir håret lockigt. Men det stämmer inte på dem som plötsligt får rakt hår i stället för lockigt, eller tvärtom. Då kan förklaringen vara hur cellen delar sig i hårlöken vid hårsäckens rot. Om celldelningen går olika snabbt vid olika perioder så lockar sig håret. Till exempel kan hastigheten förändras när man väntar barn vid graviditet och vid vissa sjukdomar.

Varför blir håret mörkare när det blir blött? Vattnet är ju genomskinligt.

Svar: Vattnet gör så att ljuset studsar sämre. Hårstråna får många små oregelbundna ytor av vattnet. De är sämre på att skicka tillbaka ljuset än vad det torra håret är. Därför ser håret mörkt ut.

Varför har människor mer hår på vissa ställen än på andra?

Svar: Helt utan hår är vi främst på fotsulorna, handflatorna och slemhinnorna. Under puberteten börjar håret växa mer på hela kroppen, särskilt i armhålorna, runt könet men också på armar och ben. Hur mycket hår vi får och hur det ser ut är olika.

Våra förfäder hade nästan päls, men de tappade håret för 3,3 miljoner år sedan. Då levde vi mer på savannen där det var alldeles för varmt att springa med päls. På vissa delar av kroppen har vi mycket hår kvar, som skydd för värme, kyla, bakterier och smuts. Håret på huvudet skyddar till exempel mot stark sol.

Vad är hår gjord av?

Svar: Håret består till största delen av keratin, ett protein som finns både i huden och i naglarna. Hårets yttersta lager är, precis som hudens yttersta lager, döda celler. Anledningen till att det inte gör ont att klippa håret är att det inte har några nerver eller någon blodtillförsel.

Hur långt kan hår bli?

Svar: Hos de flesta människor kan det bli 1–1,5 meter. Just nu har Asha Mandela i USA har världens längsta hår: 16,7 meter. Hennes hår väger 19, 5 kilo.

Ett hårstrå växer i 6–7 år. Sedan stöts det ut av ett nytt. Varje strå har sin egen tillväxtfas, medan djur som hare, katt och björn tappar all päls på en gång. Vi har 80 000–150 000 hårstrån. Om hela hårets kraft skulle samlas i ett enda strå skulle det växa 5 meter per dygn!

Varför blir håret elektriskt?

Svar: Det bildas statisk elektricitet när man till exempel kammar torrt och nytvättat hår, eller när det är väldigt kallt eller varmt. Negativt laddade elektroner finns på kammen – eller när man tar av sig en mössa – och de gör att det blir en laddning i både kammen, mössan och håret.

Vilken är Sveriges vanligaste hårfärg?

Svar: I norra Europa är den blonda hårfärgen vanligast: Skandinavien (Sverige, Norge, Danmark) Finland, Baltikum och i de länder med slaviska språk som ligger längst västerut har de allra flesta blont hår.

Varför förändras färgen på håret?

Svar: I hårstrånas rötter finns pigmentceller som tillverkar melanin. Det ger håret dess färg. Mängden melanin kan vara olika i olika åldrar och då ändras hårets färg. Vi brukar till exempel få mörkare hår när vi är vuxna för att vi då har mycket pigment. Men när vi blir äldre minskar pigmentet och håret blir grått.

Källor: Hälsoinstruktör Bi Virta, ”Får hackspettar huvudvärk” av Paul Heiney/Ordalaget, ”Allt du behöver veta” av Calle Marthin och Nordiska museet.

Är det sant att en uggla kan snurra huvudet ett helt varv?

Svar: Inte riktigt. Den kan vrida huvudet nästan hela varvet. Hos många fåglar sitter ögonen långt ifrån varandra utåt sidorna. Då kan de se åt både höger och vänster utan att vrida huvudet. Men hos ugglor sitter ögonen ”rakt fram” som på människan. Då är det smidigt att kunna snurra på huvudet i stället.

Om vi människor kunde snurra huvudet lika mycket skulle halspulsådern bli ihopsnodd som när man vrider ur en blöt strumpa. Blodtillförseln skulle stoppas och vi skulle svimma. Ugglornas halspulsåder sitter mer i mitten av halsen och påverkas inte på det sättet.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog Naturhistoriska riksmuseet

Hur vet man hur många som har sett ett visst program? Man kan ju inte räkna alla tv-apparater, eller?

Svar: Man plockar ut en blandad grupp på 2 600 personer. De har blandade åldrar och yrken, är både män och kvinnor, och bor i olika delar av landet. En liten dosa placeras på deras tv-apparater, och den registerar när de tittar. Klockan två på natten samlas alla uppgifter in och man kan se hur hela befolkningen har tittat på tv.

Under alla år som man har gjort mätningarna har Eurovisionsschlager-finalen och Kalle Anka och hans vänner på julafton haft högst siffror. Mellan tre och fyra miljoner människor ser de programmen.

Källa: Danielle Aldén, MMS Mediamätning i Skandinavien

Hur många svenska sedlar görs varje dag?

Svar: Man trycker inte sedlar varje dag, utan när det behövs. De senaste åren har Riksbanken tillverkat mellan 20 och 40 miljoner sedlar per år. Vid förra årsskiftet fanns det 349 miljoner sedlar ute i samhället. Slitna och trasiga sedlar skickas in till Riksbanken. De förstör dem och trycker nya. Särskilt ”tjugan” slits snabbt, den håller bara i två år. Troligen är det för att den används mycket och en del är inte så rädda om den, utan kanske bara knölar ner den i fickan.

Källa: Susanne Meyer, Riksbanken

Vem kom på origami?

Svar: Origami är ett sätt att vika figurer av papper. Det sätt som vi känner till är från 1700-talet och det går inte att säga exakt vem som kom på det. Ordet origami kommer från Japan, men konsten att vika papper har funnits i flera länder. I Japan nämns pappersvikning i dikter från 1100-talet, men då kallades det inte för origami. Bland annat vek man förpackningar av papper. Genom att slå in till exempel keramik på ett speciellt sätt bevisade man att den var äkta och inte en kopia.

Källa: Norio Torimoto, origamimästare

Vilken är den mest lästa boken i världen?

 
Svar: Det är svårt att reda ut, eftersom man inte vet hur många som har läst varje exemplar av en bok. Men de flesta tror att det är Bibeln. Bland moderna böcker brukar Harry Potter och Sagan om Ringen också hamna högt upp på listan.

Källa: Bibliotekarier svarar

Hur djupt är det djupaste havet på jorden?

Svar: Den djupaste punkten är den så kallade Marianergraven i Stilla havet, mellan Japan och Nya Guinea. Det största djup man har uppmätt där är ungefär 11 000 meter. Alltså djupare än världens högsta berg Mount Everest. Sådana djup kallas djuphavsgravar. De är som långsmala diken längs skarvarna mellan plattorna i jordskorpan. Plattorna kallas oceanplattor eller kontinentplattor. När de möts trycks den ena plattan ned under den andra och då bildas en djupshavsgrav. Normalt djup i världshaven är ungefär 4 000 meter.

Källa: Åke Johansson, jourhavande geolog Naturhistoriska Riksmuseet

Vilken by, ort eller stad har minst invånare i Sverige. Hur många bor där?

Svar: Det är svårt att säga. De som räknar kollar vilken som är den minsta orten. För att vara en småort ska det bo 50–199 personer där. Om det är färre finns det ingen som för statistik över det. Men det finns faktiskt 55 småorter med exakt 50 personer i landet. Till exempel Båtbyggartorp i Upplands Väsby, Övrebyn i Älvsbyn och Glastäppan i Södertälje.

Källa: Statistiska centralbyrån och myndigheten Tillväxtanalys

Hur många klor kan en katt ha?

Svar: Normalt har katter 18 klor, fem på framtassarna och fyra på baktassarna. Enligt Guinness rekordbok finns det en katt med så många som 27 klor. För många tår och klor är ärftligt. En del tror att det finns en kattras som har extraklor, vanligtvis sex stycken, men det är en slags missbildning.

Källa: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog Naturhistoriska riksmuseet

Ungefär hur många prenumererar på KP?

Svar: KP har ungefär 54 000 prenumeranter. Ibland är det fler, ibland färre.

Hur funkar det med navelsträngen om man är gravid med tvillingar?

Svar: Genom navelsträngen får fostret syre och näring. Det gör att fostret växer varje dag fram till förlossningen. Navelsträngen sitter fast i moderkakan i den ena änden och i barnets mage i den andra. Så är det för alla barn, oavsett om de är tvillingar eller inte.

Barn har alltid varsin navelsträng och oftast varsin moderkaka. Enäggstvillingar kan ibland ha samma moderkaka.

Källa: Ingela Rådestad, barnmorska och professor vid Sophiahemmet högskola

Hur långt ser man när man tittar upp på himlen?

Svar: Det beror på vad man tittar på och när man tittar på det. Ju större och ljusare någonting är, desto längre bort kan vi se det. Tittar du upp på himlen på dagen ser du nästan 150 miljoner kilometer bort. Då ser du solen – om det inte är mulet förstås. Den är så stark att saker som är längre bort inte syns. Men en riktigt stjärnklar natt kan du i bästa fall se hela vägen till en annan galax, nämligen Andromeda-galaxen. Den ser ut som en liten suddig ljusfläck. Andromeda ligger ungefär 2,5 miljoner ljusår bort och det är längsta vi kan se med blotta ögat.

Källa: Robert Cumming, Onsala rymdobservatorium

Vad har en snigel för topphastighet?

Svar: I de brittiska racersnigelmästerskapen är rekordet på 33 centimeter sprint 2 minuter och 20 sekunder. Även om snigeln skulle orka hålla den hastigheten under längre tid, så motsvarar det ändå mindre än en kilometer i timmen. Sniglar och landsnäckor brukar dock hålla sig inom några tiotals meter stora områden.

Källa: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Vilket djur finns det flest av i hela världen?

Svar: Man har beräknat att det finns cirka 500 miljoner ton krill i haven. Varje krill väger ungefär 2 gram. Det innebär att det finns cirka 250 biljoner krill. Antagligen finns det fler av ännu mindre djur, men det börjar bli lurigt att beräkna dem då.

Källa: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Hur lång är KP-Lukas?

Svar: Han är 187 centimeter lång.

Är man tyngdlös i jordens mittpunkt?

 
Svar: Ja. Trycket är ju rätt stort i jordens centrum, men bortsett från det skulle nog jordens dragningskraft (tyngdkraft, gravitation) verka lika mycket åt alla håll. Om man kunde vara i ett hål i jordens mittpunkt skulle man säkert uppleva det som om man var tyngdlös.

Källa: Åke Johansson, jourhavande geolog, Naturhistoriska riksmuseet

Är en spermie ett djur? Eller vad är det annars?

Svar: Visst kan en spermie se ut som ett litet grodyngel om man tittar på den i ett mikroskop, men det är inte ett djur. Spermier är celler som killar har i sin pung. De behövs för att människor ska kunna skapa nya bebisar. Det kan bara hända om en spermie möter ett människoägg (en kvinnlig könscell) i en tjej. Spermien och ägget smälter då ihop till en stor cell. Från den nya cellen växer barnet fram – med huvud, armar och ben. Så man skulle nästan kunna säga att en spermie är en halv bebis!

Källa: Susanna Appel, Karolinska institutet

Vilket är det äldsta djuret som lever på jorden i dag?

Svar: Forskarna är inte riktigt överens. Det beror på vad som räknas som djur. Men några olika förslag är hästskoräkan, dolksvansen och tuataran. Hästskoräkan har varit med länge, den fanns redan när dinosaurierna utvecklades för 220 miljoner år sedan. Den finns i Sverige, men är väldigt sällsynt. Dolksvansar är en grupp ryggradslösta djur, 542 miljoner år gamla. De kan ses utmed den amerikanska atlantkusten och ner till Mexikanska golfen. De kallas ibland för ”levande fossil” eftersom de inte har utvecklats speciellt mycket de senaste 400 miljoner åren.
Den nya zeeländska ödlan tuatara är en långsam varelse som oftast kan ses behagligt tillbakalutad. Dess utseende förändras inte särskilt snabbt det heller – den har sett likadan ut i 200 miljoner år.

Källa: Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog Naturhistoriska

Varför säger folk ord som asså? Det är inte ens svenska så sluta prata svengelska...

Svar: ”Asså” är ordet ”alltså” som uttalas så om man säger det lite fort eller slarvigt. Det har ingenting med engelska att göra. Kanske tänker du på extraord som ofta används när man pratar, men som inte har så stor betydelse. Ord som ”typ” och ”liksom”, till exempel. Dem använder man ofta som lite utfyllnad – för att man ska ha något att säga medan man funderar på hur man ska fortsätta. Man kan också säga ”eeehhh” eller ”mmmm” eller något annat. På det sättet visar man att man inte är klar utan vill prata mer.

Källa: Sofia Malmgård, Språkrådet

Vad är det som gör att djur simmar på en gång när de landar i vatten?

Svar: Det ser ut som om de flesta djur simmar när de hamnar i vattnet för att de flyter vertikalt. Det betyder att de ligger plant i vattet, med ryggen vid ytan. Vi människor flyter med fötterna nedåt. Vi är dessutom tunga och dras ner mot botten om vi inte rör på benen.

Men djuren simmar egentligen inte, de flyter för att de är lätta. Och de gör bara samma sak som på land, nämligen ”går” i vattnet för att komma framåt. Då ser det ut som om de simmar.

De flesta djur som går på två ben måste lära sig simma för att hålla sig flytande. Särskilt de som är stora och tunga, som till exempel gorillor, babianer och schimpanser.

Källa: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Hur många celler har en människa?

Svar: Cellerna är kroppens allra minsta byggstenar. En vuxen människa har ungefär hundra tusen miljarder celler i sin kropp. Det är 100 000 000 000 000 stycken! Alla celler ser inte likadana ut. Till exempel är cellerna som finns i dina benmuskler väldigt avlånga, medan cellerna som åker runt i ditt blod är runda.

Cellerna ser olika ut eftersom de har olika jobb. En röd blodkropp är till exempel en cell som skjutsar syre från luften i lungorna till kroppens alla delar. Den kan inte vara lång som en muskelcell när den ska smita igenom de allra minsta blodådrorna.”

Källa: Susanna Appel, Karolinska institutet

När en bil har skrotats, kan registreringsnumret användas igen?

Svar: Ja, när en bil skrotas blir den avregistrerad. Det betyder att registreringsnumret genast kan användas på en annan bil. Samma sak gäller med när en bil säljs till ett annat land, för där får den ett nytt registreringsnummer.

Källa: Transportstyrelsen

Finns det siamesiska tvillingar på riktigt?

Svar: Ja, det finns siamesiska tvillingar på riktigt, det vill säga enäggstvillingar som föds ihopväxta. På vilket sätt och med vilka kroppsdelar tvillingarna sitter ihop kan variera. Ibland går de att operera isär. Men om några inre organ är gemensamma blir det svårare. Om de till exempel har samma hjärta kan man inte dela på det. De första kända siamesiska tvillingarna var Chang och Eng som föddes i Siam (dagens Thailand) år 1811. De var kopplade till varandra genom bröstbenet. Chang och Eng satt ihop hela livet. De gifte sig med var sin kvinna och fick totalt 22 barn. Båda dog när de var 63 år. Det är ovanligt att ihopväxta tvillingar lever så länge.

Siamesiska tvillingar finns även i djurvärlden. Vanligast är kräldjur, till exempel ormar och sköldpaddor, som föds med två huvuden.

Källor: Nationalencyklopedien och Illustrerad vetenskap

Hur kan universum bli större om det redan är oändligt?

Svar: Det stämmer att universum hela tiden blir större. Astronomernas mätningar visar att avståndet till avlägsna galaxer ökar hela tiden. Men vi kan inte se oändligt långt. Vi kan bara se inom en mindre ”bubbla”. Vad som finns utanför den vet vi inte. Det mest troliga är att universum bara fortsätter. Galaxerna som finns utanför vår ”bubbla” förflyttar sig med så hög hastighet att inte ens ljuset från dem rör sig tillräckligt snabbt för att någonsin nå oss. Även om universum redan är oändligt, så kan det bli större. Det blir bara oändligt igen.

Källa: Daniel Dahlin, Onsala rymdobservatorium

Varför är bebisar beroende av nappar?

Svar: Egentligen är bebisar inte beroende av nappar. De är beroende av att suga. Att suga är ett sätt att få mat när man är bebis – antingen från mammans bröst eller från en nappflaska. Att suga är också ett sätt att få tröst. Om bebisar är ledsna eller rädda blir de lugnade av att få suga.

Föräldrar kan göra på olika sätt. Ibland får bebisar tröst genom att suga på mammans bröst. Ibland tröstas de av en napp i munnen. Och ibland får bebisarna komma upp i en förälders famn och och få höra en röst och på det sättet bli tröstade.

Källa: Kristin Svensson, specialistbarnmorska, Karolinska universitetssjukhuset

Varför är himlen blå?

Jag vill veta

Svar: Vitt ljus, som det som kommer från solen, består egentligen av regnbågens alla färger. Från rött till blått. Ljus rör sig som en våg genom rymden. När det närmar sig jorden stöter det ihop med molekyler, pyttedelar av ämnen som finns överallt i luften. Molekylerna fångar upp en del av det ljus som de stöter ihop med. Sedan skickar de ut ljus av samma färg i en helt ny riktning. Och eftersom det blå ljuset är den färg som studsar lättast, så syns det bäst.

Det finns så otroligt många molekyler i atmosfären, så det här sker hela tiden. En del av ljuset som studsar kommer åt det håll där vi står och tittar. Det är därför himlen ser blå ut.

Källa: Daniel Dahlin, Onsala rymdobservatorium

Hur mycket svettas man på ett år? Är svett varmt eller kallt?

Undra???

Svar: Normalt svettas man cirka 1,5–2 liter varje dag. Det blir 547–730 liter per år. Anstränger man sig eller tränar mycket kan det bli ytterligare en liter varje dag. Svetten har samma temperatur som huden, omkring 30 grader, mer om man tränar och blir varm. Svettens uppgift är att kyla av kroppen. Därför är det bra att svettas när vi anstränger oss eller när vi har feber.

Källa: Professor Carl Johan Sundberg, Karolinska institutet

Hur många rutor är det i en våffla?

Ida

Svar: Det vanligaste våffeljärnet har fem hjärtan vända med spetsen mot varandra så att de ligger i en cirkel. Varje hjärta har ungefär 24 rutor. Totalt blir det 120 stycken. Fast då räknar vi också de rutor som är halva eller ännu mindre. Det finns olika stora våffeljärn. I de flesta blir våfflorna runda, men det finns också fyrkantiga. Riktigt gamla järn har vackra blommönster i stället för rutor.

Hur kan man se skillnad på en honkatt och hankatt, bortsett från på könsorganen?

mjausi

Svar: Hankatter är i genomsnitt lite större än honkatter. Hanar brukar också ha bredare ansikte och kraftigare hals. Det beror på att de, innan de blev husdjur, hade stora revir med flera honkatter. Hanarna slogs med varandra för att skydda honorna och reviret. De största katterna vann oftast och de fick ”söner” som ärvde deras stora storlek.

Riktigt stora brukar orangea förvildade hankatter vara. De väger ungefär 30 procent mer än honor som är orange. Bland katter av andra färger är skillnaden bara 15 procent.

Källa: Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Om alla länder var lika stora, hur stort skulle varje land vara då?

 
Tjejen med Tomteluvan!

Svar: Enligt FN, Förenta nationerna, finns det 194 självständiga stater i världen. Nästan 149 miljoner kvadratkilometer av jordens yta är land. Om alla länder skulle få lika mycket yta, får de lite mer än 610 000 kvadratkilometer. De länder som ligger närmast genomsnittet är Sydsudan med 619 745 kvadratkilometer och Ukraina som är 603 700 kvadratkilometer stort. Världens största land är Ryssland med lite mer än 17 miljoner kvadratkilometer. Minst är Vatikanstaten som är knappt en halv kvadratkilometer.

Är det verkligen omöjligt att slicka sig själv på armbågen?

Svar: Nej! Det är väldigt svårt och de flesta människor kan inte göra det. Men det är inte omöjligt. Det har KP bevis på! KP-Amanda, som praktiserade hos oss förra terminen, kunde slicka sig själv på armbågen. För att klara det behövde hon först värma upp och stretcha. Den som ska lyckas måste vara rörlig i sina axlar. Annars är det svårt att skjuta armen tillräckligt långt bak så att armbågen kommer nära munnen. Det är även bra att ha förhållandevis korta armar – och lång tunga!

Finns det några likheter mellan dagens mediciner och de som fanns på medeltiden?

Svar: I dag är mediciner oftast syntetiska tabletter eller lösningar. Det betyder att de är ”konstgjorda”, tillverkade av olika ämnen. På medeltiden (mellan 500-talet och 1500-talet) använde man sådant som kom från naturen. Till exempel tyckte man att spindelväv var bra att täcka sår med. Det var mest växter som ansågs kunna bota sjukdomar och läka skador. Än i dag finns naturliga ingredienser i flera mediciner. Fingerborgsblomman som var hjärtmedicin på medeltiden, används exempelvis fortfarande för att stärka hjärtats slag. Blåbär var bra mot sockersjuka på medeltiden. Än i dag sägs det att bären ger ett visst skydd mot sjukdomen.

Källa: Professor Peter Nilsson, Lunds universitet

Vilket är det mest sedda Youtube-klippet?

Svar: Det är Gangnam style-videon. Den har fler än 1 miljard visningar, 1 000 miljoner! Det rekordet är mycket svårt att slå. För att ett klipp ska få riktigt många visningar måste det vara något som passar människor över hela världen. Något som alla förstår och blir intresserade av.

Vart tar skräpposten som man raderar vägen?

Svar: Genom att trycka på ”radera” eller ”delete” talar du om för datorn att ytan där det slängda låg är ledig. Datorn får då lägga dit nya saker ”ovanpå” det gamla, som då försvinner. Det är som när du rensar ur ett rum: där de gamla sakerna låg finns det plats för nya. Du kan hämta tillbaka det som kastats ur papperskorgen så länge det finns plats i rummet – eller på datorn. Men om du tömmer papperskorgen på datorn raderas det för alltid. Det försvinner ungefär på samma sätt som när du suddar ut något du har skrivit på en whiteboard. Därför är det bra att fundera lite innan man slänger något.

Varför heter det falukorv?

 

Svar: På 1500-talet hissade man upp kopparmalm i tunnor i koppargruvan i Falun. Tunnorna var fästa i rep som inte alltid höll. Då kom man på idén att göra rep av oxhud, som är starkare. Det fanns inga oxar i Falun, så oxarna fick gå 40 mil från Småland. Köttet saltades, röktes och blev god korv. På 1800-talet börjad den kallas för falukorv eftersom den kom från Falun. Nästan hälften, 44 procent av innehållet, måste vara kött för att den ska få heta falukorv. Andra ingredienser är potatismjöl, lök, kryddor och vatten. Att sälja raka falukorvar fungerar förresten inte alls. Vi svenskar vill ha en hel eller halv ring! Ordet ”korva” är fornnordiskt och betyder ”böj”.

Källa: Anders Olsson, 72, barnbarnsbarn till den som skapade falukorven

Varför får man pipig röst av helium?

Svar: Vårt ”pratljud” uppstår när luften från lungorna får stämbanden att vibrera. Stämbanden är små muskler omgivna av slemhinnor i struphuvudet, i halsen. Med tungan och läpparna varierar vi ljuden. Ju högre hastighet som ljudet har, desto ”pipigare”, eller högre tonhöjd, blir det. Ljudets hastighet är högre i helium än i luft. Därför blir rösten pipig närman har helium i luftstrupen. Helium är en gas som kan vara farligt att inandas.

Källa: Professor Carl Johan Sundberg, Karolinska institutet

Vad kommer efter 999 999 999 999?

Svar: 999 999 999 999 + 1 är en biljon. 1+ 15 nollor är en biljard. 1+18 nollor är en triljon.

Hur gammal kunde en dinosaurie bli?

Svar: På dinosaurieben kan man räkna årsringar ungefär på samma sätt som på träd. De första åren när dinosaurierna växer snabbt bildas tyvärr inga ringar. Man kan ändå ganska bra beräkna hur gammal en dinosaurie var när den dog. Man har till exempel hittat fossil av Tyrannosaurus (köttätare) som man tror var nästan 30 år gammal när den dog och fossil av Sauropoder (långhals) som man tror var över 40 år.

Källa: Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Vad hette den första filmen?

Svar: Det som sägs vara världens första biofilmer är Arbetarna lämnar fabriken och Ett tåg anländer till stationen. De visades 1895 i Paris. Biografen hette Cinématographe Lumière, efter de franska bröderna Auguste och Louis Lumière som gjorde filmerna. De har inte världens mest spännande handling, särskilt inte om man tänker på hur filmer är i dag. Men på den tiden köade folk till 20 visningar varje dag och de tyckte att det var jättespännande. Och lite kul är Arbetarna lämnar fabriken, när massor av folk, en cyklist och en hund tar sig fram kors och tvärs utan att krocka! Filmen är bara 39 sekunder lång.

Källa: Svenska filminstitutet

Hur många kvadratmeter är Vita huset och hur många rum finns det?

Svar:  USA:s presidentpalats är 5 100 kvadratmeter stort (som 35 normalstora villor) och där finns 132 rum, 35 badrum, 412 dörrar och 147 fönster.

Källa: Amerikanska ambassaden i Stockholm och whitehouse.gov

Hur många barn föds under ett år i Sverige?

Svar: Det varierar mycket, men man kan säga att det är cirka 100 000. Under 2011 föddes 111 770 barn. Fram till dess hade det fötts fler och fler barn för varje år sedan slutet av 1990-talet. Nu tror experterna att antalet kommer att sjunka under några år framåt. Sedan tror man att det blir fler igen.

Källa: Statistiska centralbyrån

Varför ringmärker man fåglar?

Svar: Det gör man av två anledningar. Den ena är att man vill veta mer om fåglarna. På ringen finns information om när de kläcktes, var de kommer ifrån och hur de flyttar.

Man fångar in fåglar på olika ställen i världen, i Sverige mest på Ölands södra udde. Med lite tur fångar man de fåglar som redan är märkta, men de allra flesta hittar man aldrig igen. Om du hittar en märkt död fågel i naturen är det bra att lämna in den på någon av landets ringmärkningscentraler. Även bara en ring kan ge mycket -information.

Den andra typen av märkning gör man på till exempel vitkindade gäss. Det är för att lära känna dem och upptäcka skillnader mellan olika individer. Den märkningen gör man på gäss som stannar på en ort och inte flyttar.

Källa: Tore Kleist, biolog på zoologiska avdelningen på Skansen

Varför har kungafamiljen inte något efternamn?

Svar: De heter bara kronprinsessan Victoria eller drottning Silvia. Det är det som står i deras pass. Att inte använda efternamn är tradition när man tillhör en kunglig ätt. Kunga-familjen tillhör ätten Bernadotte, som började med Jean Baptiste Bernadotte. Han kom till Sverige från Frankrike och blev kung 1818. Alla som föds i kungafamiljen, prinsessan Estelle till exempel, blir en Bernadotte.

Varför får man hicka?

Svar: Du hickar för att en muskel drar ihop sig i diafragman (den sitter nedanför revbenen, i mellangärdet). Muskeln är den viktigaste i
andningen. Sammandragningen gör att du först andas in kraftigt, och struphuvudet stängs plötsligt. Då hoppar det till i magen och det kommer ett ”hick-ljud”. Precis som de flesta av våra ljud kommer det alltså från struphuvudet.

Man kan få hicka av att äta eller dricka för fort, av att andas in kall luft, av starkt kryddad mat och av att gapskratta. Och inte verkar hicka göra
någon nytta heller. Fast det kan få folk att skratta när man försöker sluta – men inte kan!

Källa: Professor Lars Agréus, Karolinska institutet

Hur många människor finns det på jorden?

Svar: Rätt svar på den frågan är tyvärr fel redan innan den här meningen är färdigskriven... Jordens befolkning ökar nämligen med unge-fär 5 personer i sekunden. Just nu, när det här skrivs, finns det i alla fall 7 054 078 474 personer i världen.

Källa: Statistiska centralbyrån och census.gov

När bajsar fåglar helst?

Svar: Fåglarna kan inte kontrollera sig som vi människor och de bajsar ofta, ungefär varje kvart. Det finns de som säger att fåglar ofta bajsar när de lyfter. Eftersom det är vanligt att fåglar sitter i träd så kanske det är större risk att få fågelbajs på sig i skogen. Men där finns ju också många grenar som är i vägen och skyddar. Det kommer bajs och ”kiss” ur samma hål på en fågel, det kallas kloak. Fåglarna har egentligen inget kiss, för de har inte så mycket vätska i kroppen. Men det vita i bajset är motsvarigheten till urin.

Källa: Tore Kleist, zoologiska avdelningen på Skansen

Varför har killar bröstvårtor?

Svar: Under de sex första veckorna i mammans livmoder utvecklas pojk- och flick-embryon likadant. Allra först bildas de mest livsviktiga organen, som lever och hjärta. Sedan får embryonen samma ”utrustning”, till exempel bröstvårtor och könsorgan.  Efter ungefär tre månader utvecklas det som gör oss till flickor eller pojkar. Hos flickan -utvecklas inte snoppen och hos pojken utvecklas inte mjölkkörtlarna i brösten. De kan därför inte amma. Eftersom naturen vill vara så effektiv som möjligt försöker kroppen inte ta bort eller göra om utvecklingen när könet väl har bestämts. Små spår av likheter får därför finnas kvar, som killarnas bröstvårtor.

Källa: Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska riksmuseet

Varför kommer det tårar ur ögonen när man är ledsen?

Svar: Tårar är en signal om att vi behöver tröst och hjälp. Om det finns människor omkring oss kan de se våra trillande tårar och förstå att vi är ledsna eller har ont någonstans. De allra flesta reagerar då med medkänsla och vill hjälpa. Har man fått skräp i ögonen kan tårarna skölja bort det. Tårarnas uppgift är att hålla ögonen rena och fuktiga.
Det dumma med tårar är att vi ser sämre, om man tänker sig att vi kämpar mot en fiende och till exempel blir skadade.Ett uttryck som ingen vet om det stämmer är att man får vackra ögon av att gråta!

Källa: Carl-Johan Sundberg, Karolinska institutet och Faktabanken

Vilken bokstav används mest?

 Svar: Vanligaste bokstaven i svenska språket är vokalen E. Den bokstav som flest ord börjar på är konsonanten S.

Källa: Patrik Hadenius, chefredaktör Språktidningen

Varför slår man inte i väggen när man hoppar inuti ett tåg?

Svar: Det beror på att det inte finns något som bromsar dig.
Tåget, luften i tåget och du som hoppar – allt rör sig i samma hastighet framåt. Om du däremot hade stått uppe på tågtaket och hoppat hade du flygit bakåt en bit, på grund av motståndet från
luften runt omkring tåget.

Egentligen är det ju underligt att man landar på samma ställe även när man hoppar jämfota på marken. För jorden rör sig med väldig fart runt solen hela tiden. Men det är samma sak där. Det finns inget som bromsar, för hela atmosfären och luften runt
omkring oss rör sig med samma hastighet som jorden.

Exakt hur många tjejer och killar finns det i Sverige? Vilka finns det flest av?

Svar: Det beror förstås lite på vilka åldrar man räknar som tjejer och killar. Den 31 december förra året fanns det

 337 088 tjejer och 355 901 killar mellan 8 och 14 år i Sverige. Det föds färre tjejer än killar. Om man räknar alla åldrar är det där-emot ett överskott av kvinnor:
4 756 021 kvinnor och 4 726 834 män. Det beror på att män oftast inte blir lika gamla som kvinnor.

Källa: Statistiska centralbyrå

Varför är 13 ett oturstal?

 

Svar: Tron på att nummer och tal betyder olika saker kallas numerologi. Fredag den 13:e anses av många vara en otursdag. Men enligt Räddningsverket sker inte alls fler olyckor än vanligt då.

En del forskare tror att 13 har fått rykte som oturstal därför att Jesus hade tolv lärjungar.
När han blev förrådd av Judas Iskariot så var de 13 personer vid bordet. Även i den nordiska mytologin är 13 förknippat med hemskheter. Där är det svekets gud Loke som kommer till en fest som den trettonde gästen. På festen lurar han en blind man att döda sin bror. Olika kulturer har olika oturstal. I Kina betyder till -exempel siffran fyra otur.

Vilka djur kan lära sig att prata?

Svar: På sätt och vis kan alla djur prata, för alla djur behöver kunna göra sig

förstådda med andra inom den egna arten. Men självklart ”pratar” inte andra arter på samma sätt som människor. En del insekter har kontakt genom att skicka ut lukter, och delfiner kommunicerar genom att sända ut ljudvågor.

Få djur kan lära sig att göra de ljud som ingår i mänskligt tal. De flesta är helt enkelt för olika människor i de kroppsdelar som skapar tal, så som struphuvud och stämband.

Fåglar är de djur som är bäst på att lära sig människo-prat. Många arter, till exempel papegojor och undulater, kan härma människor. En tysk forskare gjorde ett experiment och födde upp sångfåglar som inte fick höra något annat ljud än när han nynnade på sin favoritlåt. Då började fåglarna sjunga denna låt i stället för den fågelsång som deras art brukar sjunga.

Människoapor kan bli riktigt duktiga på att förstå mänskligt tal. Forskare har också lyckats lära apor att svara på tilltal med hjälp av teckenspråk. Att få dem att prata tycks däremot vara omöjligt.

Källa: Johanna Hedlund, zoolog vid Stockholms universitet

Jobbar ni på KP varje dag?

Svar: Ja, vi jobbar alla vardagar, måndag till fredag. Fast ibland
jobbar vi på helgerna också, om det är något reportage som ska göras då. De flesta jobbar från klockan 8.15 till 17.00, men när man till exempel har små barn kan man jobba kortare dagar.

Om alla människor skulle få en lika stor bit av jordens landyta, hur stor plats skulle varje person få då?

Svar: Jordens totala yta är -omkring 510 miljoner kvadratkilometer. Av den ytan är nästan 149 miljoner -kvadratkilometer land.
Förra hösten blev vi drygt sju miljarder invånare på jorden. Det innebär att varje människa skulle få 21 286 kvadratmeter för sig själv. Det motsvarar lite mer än tre fotbollsplaner.

Är chili ett slags paprika eller är paprika ett slags chili?

Svar: Paprika är ett slags chilifrukt. -Chilifrukter, eller spansk peppar som de också kallas, finns i mängder av varianter. Oftast syftar man på någon av de lite starkare sorterna när man pratar om chili, men vanlig paprika hör också dit.

Hur stark en chilifrukt är beror på hur mycket av ämnet capsaicin den innehåller. Styrkan mäts med hjälp av scoville-skalan. De starkaste chilifrukterna har en styrka på flera hundra tusen scoville. Vanlig paprika innehåller inget capsaicin och har värdet noll.

Hur långt är rekordet i att vara vaken?

Svar: Tony Wright från Storbritannien har rekordet. För några år sedan lyckades han hålla sig vaken i elva dygn! Vad han -gjorde under tiden? Drack te, skrev dagbok och spelade biljard. Men att vara vaken så länge är inte bara svårt. Sömnbrist kan vara skadligt för kroppen också. Normalt behöver en vuxen människa 7–9 timmars sömn varje natt för att må bra. Barn behöver ytterligare några timmar.

Hur mycket väger ett moln?

Svar: Olika slags moln väger olika mycket. Det finns väldigt -lätta moln som kallas för cirrusmoln. De ser ut som fjädrar i luften. Och så finns det tyngre åskmoln, så kallade cumulonimbus. Åskmolnen innehåller nästan tio gånger så mycket vatten som ett cirrusmoln. En kubikmeter av ett åskmoln innehåller ungefär ett gram vatten. Det låter lite. Men om
ett sådant moln är en kilometer högt, en kilometer brett
och en kilometer långt -väger det en miljon kilo.

Källor: Mattias Hallquist, professor i atmosfärisk kemi vid Göteborgs -universitet, Guinness rekordbok och chilihead.se

Växer hjärnan ju äldre man blir? Eller är den lika stor hos en vuxen som hos en nyfödd?

Svar: Hjärnan växer! Hos en vuxen människa väger den 1,2–1,5 kilo. Redan vid 7 års ålder är den så stor.

Men sedan fortsätter den att utvecklas genom att bilda fler kopplingar till nervceller. Många forskare anser att hjärnan når sin fulla kapacitet vid 20–25 år. Andra menar att hjärnan kan fortsätta att utvecklas hela livet. Hjärnans kopplingar till nervceller är viktiga för vår intelligens. Storleken på hjärnan är däremot inte kopplad till hur smarta vi är.

Hur många steg måste man ta för att gå runt hela jorden?
Svar: Omkretsen runt jorden på det bredaste stället kallas ekvatorn. Den är 40 076 kilometer lång, det vill säga ungefär 40 miljoner meter. Ett människosteg är ungefär 50 centimeter långt. Så för att gå jorden runt behöver du ta 80 miljoner steg! Om du går 100 steg i minuten (vilket är normalt gångtempo) skulle det ta drygt ett och ett halvt år att gå hela sträckan. Men bara om du går dygnet runt utan att stanna. Dessutom måste du kunna gå på vatten och rakt genom berg…

Kan man se på en myra vilket kön den har?

Svar: De myror som man ser på marken är nästan alltid ”arbetsmyror”. Alla arbetsmyror är honor. Men de är sterila, vilket betyder att de inte kan lägga ägg. Det är arbetsmyrorna som sköter allt arbete i stacken.

Varje stack har en drottning också, men hon visar sig väldigt sällan utanför stacken. Hennes enda uppgift är att lägga ägg. Vid en viss tid på året kläcks bevingade hannar och honor ur äggen. Det är dem vi brukar kalla för ”flygmyror”. Deras uppgift är att para sig med varandra. Efter parningen dör alla hannar. Därför ser man myrhannar enbart under parningstiden. De nya honorna ger sig sedan av för att bilda nya stackar, där de själva kan bli drottningar.

Kan alla djur – även fiskar, maskar och insekter – prutta?

Svar: Många djur kan prutta, men inte alla. En prutt består av gaser som bildas när mat bryts ner i magsäcken. Gaserna färdas vidare genom tarmarna, och släpps till slut ut. För att kunna prutta måste man alltså ha ett tarmsystem. Det har alla däggdjur. Fåglar kan också fisa, men de har normalt inget behov av att göra det. Maskar och insekter släpper hela tiden ut oönskade gaser genom huden. Därför samlas det inte tillräckligt mycket gaser hos dem för att räcka till en prutt.

Hos fiskar är det viktigt att det är lagom mycket gaser i kroppen. Gasen påverkar nämligen deras förmåga att flyta. Därför pruttar vissa fiskar ibland med flit. Sillen är en känd ”pruttfisk”. Forskare tror att sillar till och med pruttar för att kommunicera med varandra!

Källor: Lars-Åke Janzon, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, Johanna Hedlund, zoolog vid Stockholms universitet, Nationalencyklopedin och forskning.se

Stämmer det att små hundar är kaxigare än stora?

Svar: Små hundar skäller ofta mer och kan verka kaxigare än större hundar. Men egentligen handlar beteendet oftast om osäkerhet. Är man en liten hund är nästan alla andra hundar större. Därför hamnar den lilla hunden i underläge. För att sätta sig i respekt kan den därför skälla. Den spelar helt enkelt tuff för att skrämma tänkbara fi ender och hålla dem på avstånd.

Källa: Hundpsykologen Anders Hallgren

Är det olika smak på Ahlgrens bilar beroende på vilken färg de har? Vilka smaker är det i så fall?

Svar: Det är hemligt om de gröna, vita och rosa godis­bilarna innehåller olika smakämnen. Företaget som tillverkar dem vill inte avslöja vad de smakar. ­Därför ­bestämde sig KP-­redaktionen för att ta reda på svaret på egen hand, ­genom ett blindtest. Det ­visade sig att alla testare kunde skilja på smaken mellan de tre olika bilarna. Det är ingen tvekan om att de smakar olika! Vad de smakar var ­där­emot svårt att avgöra. Enligt redaktionen har de vita bilarna en svag smak av mint. De gröna ­bilarna är något syrligare. Två testare tyckte att de smakade päron. De rosa bilarna var klart sötast och smakade fruktigare än de andra. En av testarna tyckte att de smakade ­bubbelgum.

Vad skulle hända med en människa i rymden utan rymddräkt?

 
Svar: Utan rymddräkt överlever man inte mer än några sekunder i rymden. Kroppen skulle snabbt svälla upp, ungefär som när man blåser upp en ballong. Och så småningom skulle de inre organen pressas ut genom kroppsöppningar och sprickor i huden. Detta eftersom det inte fi nns något lufttryck som kan hålla ihop kroppen. Dessutom skulle allt vatten i kroppen bli till vattenånga. Eftersom vi till 65 procent består av vatten skulle det inte bli mycket kvar... Utan rätt utrustning är rymden alltså ingen vidare trevlig plats att vistas på.

Faktagranskat av Dag Linnarsson, professor vid Karolinska institutet

Kan en myra ha dålig kondition?

Svar: Om man med ”dålig kondition” menar att myran inte orkar ta sig fram lika snabbt och långt som andra myror är svaret både ja och nej. En människa får dålig kondition av att röra på sig för lite. Våra lungor behöver tränas regelbundet för att bli bättre på att ta upp syre från luften och föra det vidare ut i kroppen via blodet. Det problemet har inte myror. De har inga lungor som måste tränas upp. I stället tar de upp luftens syre genom små, små hål (trakéer) som finns över hela kroppen. Det här systemet behöver inte tränas för att fungera bra. Däremot skulle det kunna fungera sämre om trakéerna täpps till av till exempel klibbig smuts. Då kan myran inte ta upp lika mycket syre, blir slöare och orkar inte röra sig lika bra. Man kan säga att myran har ”dålig kondition”. En sjuk myra kan också ha sämre kondition.

Känner en vuxen katt igen sin mamma? Eller skulle katten kunna ­attackera, som om det vore vilken annan katt som helst?

Svar: För många djur är det viktigt att kunna känna igen sina släktingar. Det kan vara dåligt att få ungar med någon ur släkten. I naturen flyttar fullvuxna katthanar ofta långt bort från sin mamma. Samtidigt skapar honorna sina egna revir intill mammans. På så sätt minskar risken att hanarna möter sina nära släktingar och parar sig med dem. Men katter rör sig över stora områden, så i många fall möts de ändå. Därför är det möjligt att de känner igen varandra (och låter bli att para sig). Men ungen kan attackera sin mamma även om de känner igen varandra. Det kan bli bråk även i djurens värld.

Källa: Johanna Hedlund vid Zoologiska institutionen på Stockholms universitet