Paletas är isglass på mexikanskt vis.
Paletas är isglass på mexikanskt vis. Foto: Annika Goldhammer

Svalka i solen

Glass och kalla drycker är det bästa som finns en riktigt het dag. Här är tre isiga tips till dig som behöver coola ner.

Paletas

I Mexiko gör man isglass av juice och färsk frukt. Recepten kan varieras i det oändliga, så använd den juice och de frukter du är sugen på. Om du vill kan du söta juicen med till exempel honung, ljus sirap eller lönnsirap.

Förslag på smak-­kombinationer:

● Ananasjuice, passionsfrukt, pressad lime och färsk mynta.

● Persiko- eller hallonjuice, färsk persika och hallon.

● Lemonad och jordgubbar.

● Hallonjuice, kokosmjölk, blåbär och hallon.

Gör så här:

Skiva frukten eller bären i mindre ­bitar. Söta juicen om du vill. Häll i en glassform tillsammans med frukten eller bären och övriga ingredienser om du vill ha det. Sätt i glasspinnar och ställ in i frysen i minst fyra timmar. Skölj formen med varmt vatten när det är dags att äta, så lossnar glassarna lättare.

Maaaah! Slush ger rekord-snabb svalka.
Maaaah! Slush ger rekord-snabb svalka. Foto: Annika Goldhammer

Päron-slush

Du kan göra slush av dina frukt- och bär-favoriter. Det är bara att frysa in bitar och sedan mixa med valfri vätska tills du får rätt konsistens.

Du behöver:

Två päron

1–2 deciliter äppeljuice eller annan juice

Färsk mynta

Honung, ljus sirap eller lönnsirap

Gör så här:

Skölj och skär päronet i mindre bitar.  Ta bort kärnhuset. Lägg i en burk eller fryspåse och frys i minst tre timmar. Ta ut och tina några minuter innan du ska göra slushen. Mixa ihop med ­juicen och några blad mynta. Det är enklast i en kann-mixer, men stavmixer funkar också. Söta om det behövs. Häll upp i skålar eller glas och servera.

Tips! Gillar du inte mynta är det bara att skippa den. Gillar du ingefära är det en annan god smak-kamrat till päron.

En del blommor är inte bara vackra – de går att äta också.
En del blommor är inte bara vackra – de går att äta också. Foto: Annika Goldhammer

Blommande is

Is med blommor i är ett enkelt sätt att göra vilken dricka som helst festlig. Plocka ätbara blommor i naturen, till exempel syren, ros, viol eller tusensköna (ta bara sådana du är absolut säker på inte är giftiga). Det är också fint att använda blad av exempelvis färsk mynta.

Gör så här:

Skölj blommorna och lägg dem i en isform. Häll på kallt vatten och ställ in i frysen.

Artikeln publicerades i KP 8-9.