Foto: Thinkstock

Surrande, sugande sommarplågor

De sticks, suger blod och surrar nära örat precis när du ska sova. Men de gillar bara vissa människor? KP har samlat sex fakta om myggor som du kanske inte hade en aning om!

1. Sugen på att leka kurragömma? Gör det inte med en mygga! Det är nästan omöjligt att gömma sig från dem. De har jättebra luktsinne och kan känna lukten av en människa på 40 meters avstånd. När människan svettas är det extra lätt för myggan att hitta fram. Då utsöndras nämligen speciella ämnen som myggan känner av. Men de kan vara lite kräsna. Människor utsöndrar olika ämnen, och några faller inte myggorna i smaken. Det är därför vissa människor aldrig får myggbett.

2. De flesta av oss tänker nog på envisa, irriterande blodsugare när vi hör ordet mygga. Men många av dem sticks faktiskt inte. Som harkranken, som också räknas till myggfamiljen.Harkrank

Bara mellan 100 och 200 av 2 000 myggarter som finns i Sverige jagar blod. Resten äter dagg, nektar och sav.

3. Och inte ens alla stickmyggor suger blod! Hanarna slurpar i stället i sig växtsaft och nektar. Honorna däremot är ordentligt blodtörstiga. Blod är deras viktigaste föda och det ger näring till äggen som de bär på. När äggen är tillräckligt utvecklade lägger honan dem i vatten (eller i närheten). Där ligger de tills larverna kläcks. Sedan bor de i vattnet tills de förvandlas till myggor. Det tar oftast några veckor. Under tiden håller sig larverna vid liv genom ett andningsrör, som hindrar dem från att drunkna.

4. När en regndroppe faller på en mygga är det ungefär som om en bil landar på en människa. Riktigt tungt alltså! Och när det regnar mycket får den många droppar på sig – ungefär fyra gånger i minuten. Men det är lugnt. Myggan har nämligen ett starkt yttre skelett och kan glida undan från droppen på mindre än en sekund.

5. När mygghonorna sticker ut på jakt tar de hjälp av sin långa snabel. Den skyddas av en snabelskida med vassa stickborst i spetsen. Med den skär myggan upp ett litet hål i huden på djur och människor och skjuter in snabeln. Innan myggan börjar suga sprutar den in saliv som hindrar blodet från att stelna. Det är ämnen i saliven som gör att det svider när myggan sticker, och som gör att det kliar efteråt.

6. Visste du att det finns pyttesmå djur som lever i myggor? De kallas för malariaparasiter. När en mygga sticker kan dessa små organismer följa med saliven in i människans blod. Då blir man sjuk med hög feber. Sjukdomen heter malaria, och den kan leda till döden. Men här är den ingen fara – malaria finns inte längre i Sverige. Den försvann i början av 1900-talet. Däremot finns sjukdomen fortfarande i Afrika, Sydamerika och Asien. Malaria går att bota, men det är viktigt att man snabbt får vård om man blivit smittad.

Källor: ”999 frågor och svar om djur” av Carsten Ryytty, ”Läbbiga djur” av Karin Bergqvist och Eva-Lena Neiman, ”De bits, de sticks, de bränns” av Ulf Svedberg och National Geographic.