Förra året rankades Emil Henrohn som mäktigast i Sverige
på Tiktok.
Förra året rankades Emil Henrohn som mäktigast i Sverige på Tiktok. Foto: Malin Lövkvist/DN

Störst på Tiktok!

Förra året fick han alla att nynna med i Jag är mamma. Nu syns Tiktok-stjärnan Emil Henrohn på musikal- och Mello-scenen.

Vad är det bästa med att vara stor på Tiktok?

– Att man kan vara kreativ utan att lägga så mycket tid på tekniken. Just nu gör jag mest sketcher, men jag vill få in mer musik i framtiden. Många av mina följare vet inte att jag kan sjunga.

När började du sjunga?

– När jag var 6 år i barnkören i lilla Åby utanför Växjö i Småland. Några år senare fick jag rollen som Kurt, ett av barnen, i musikalen Sound of music. En kul grej är att jag delade rollen med artisten Tone Sekelius.

Hade du fler intressen som barn?

– Ett tag spelade jag is-bandy och älskade det. Men jag slutade för att fokusera på musiken. Jag reste runt på många talangtävlingar, precis som Lisa Ajax och Zara Larsson. Jag vann aldrig men hade ändå kul.

Emil Henrohn

Ålder: 25 år.

Bor: I Stockholm.

Favoritmat: Tacos.

Favoritdjur: Katt.

Gör: Är musikal-artist och en av Sveriges största Tiktok-stjärnor.

Aktuell: Med musikalen Hair som spelas i Stockholm, och som deltagare

i Melodifestivalen.

Vem var du i skolan?

– Den högljudda som spelade apa.

Trivdes du?

– Inte i högstadiet. Då skämdes jag över att hålla på med teater och musik. Killar skulle gilla fotboll. Så jag längtade efter att börja gymnasiet. Jag sökte estetisk linje och fick tre fantastiska år.

Som 14-åring deltog du i musikprogrammet X Factor på tv. Men det gick inte som du tänkt?

– Nej, precis. Jag sökte med en Whitney Houston-låt som jag älskade. Då hade jag inte kommit in i målbrottet, så jag satte alla höga toner och gick vidare. Men tiden gick och målbrottet kom. Sedan kunde jag inte ta de där tonerna längre ...

Vad hände?

– Jag bad att få byta låt men fick inte det. Så var reglerna. Det fanns inget mer att göra än att ställa sig på scenen i Malmö arena och sjunga låten. Jag gick så klart inte vidare.

Efteråt gick mitt framträdande att söka upp på nätet. Det blev en hel del snack i skolan. Det gick så långt att jag bad tv-kanalen ta bort klippet.

Hur kände du då?

– Det var jobbigt. Att komma in i målbrottet är som att förlora en liten del av sig själv. Särskilt om man sjunger. Plötsligt har man inte rösten man alltid har sjungit med. Det hade varit skönt att få höra då att allt kommer att lösa sig.

I efterhand vet jag ju att det som hände inte var hela världen, även om det kändes så just då.

Mamman och frisören är två av Emils kända Tiktok-karaktärer.
Mamman och frisören är två av Emils kända Tiktok-karaktärer. Foto: Malin Lövkvist/DN. Skärmbilder från Emils Tiktok.

Och i dag finns det mängder av andra klipp på dig att se!

– Ja, haha. Tanken var aldrig att börja med Tiktok. Det hände på grund av pandemin. Egentligen ville jag fortsätta som musikal-artist och söka roller på stora teatrar. Men det gick inte. Så jag började göra sketcher, och sedan var det för roligt för att sluta!

Du verkar ha kul i ditt eget sällskap?

– Verkligen! Jag älskar att vara i min egen värld. När jag gör en sketch vill jag vara ensam med kameran. Annars får jag panik.

Men du gör ju sketcher ute bland folk?

– Jo, men så länge jag håller i kameran och äger mitt klipp går det bra. Då tycker jag inget är pinsamt.

Hur kommer du på dina olika karaktärer?

– Jag har livlig fantasi. När jag ser personer som utmärker sig, funderar jag på hur de skulle bete sig i andra miljöer. Det är en rolig ­tanke-lek.

Vilken av karaktärerna gillar du själv bäst?

– Just nu frisören. Vi påminner om varandra. De klippen ger också många visningar, ofta en miljon.

Vem är Emil bakom alla roller?

– Jag är en glad person som har nära till skratt för det mesta.

Nu spelar du i musikalen Hair. ­Berätta mer!

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag var på teatern Göta lejon i Stockholm och såg en musikal som barn med mamma. Då frågade hon: ”Tror du att du står på den här scenen en dag?” Och nu gör jag det! Hair är en otrolig musikal. Trots att den kom på 1960-talet känns den rätt i tiden nu.

Snart tävlar du även i Melodifestivalen. Vilket är ditt hittills bästa Mello-minne?

– År 2005 såg jag en deltävling live i Växjö. Då tävlade Anne-Lie Rydé. Hon bar en enorm boa, som flög ut över publiken. Det var så himla coolt.


Förra året rankades Emil Henrohn som mäktigast i Sverige på Tiktok. Succén startade med humor-låten Jag är mamma. Klippet fick en miljon visningar redan första dygnet. Emil fortsatte att göra sketcher som ”mamman” och låten släpptes på Spotify. Nu är Emil känd för sina många olika karaktärer.


Artikeln publicerades i KP 1.