Statsministern avgår
För första gången någonsin har en majoritet av Sveriges riksdag sagt att de inte har förtroende för statsministern och regeringen. Därför avgick i dag Stefan Lövfen som statsminister. Nu är läget tillbaka som det var efter valet 2018, det vill säga att talmannen Andreas Norlén ska träffa alla partiledarna och undersöka om det finns en majoritet för något regeringsalternativ.
Stefan Löfven hade också kunnat välja att utlysa ett extra val i Sverige för första gången på cirka 60 år. Men så blir det inte nu. Än i alla fall – för om talmannen misslyckas med att få fram en statsminister som riksdagen accepterar, ja då blir det extra val ändå. Efter valet 2018 tog det fyra månader för talmannen att få fram en statsminister. Andreas Norlén har lovat att det ska gå snabbare denna gång.
Anledningen till att en majoritet av riksdagen för första gången någonsin röstade för ett misstroende mot statsministern var frågan om hur lägenhetshyror ska bestämmas i framtiden. Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna hade röstat för ett misstroende i vilket fall. Men nu fick de med sig Vänsterpartiet som är helt emot det som kallas för marknadshyror. Lite förenklat betyder marknadshyror att den som hyr ut lägenheter får lov att sätta hur höga hyror den vill. Så fungerar det inte i dag. Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna och deras nuvarande samarbetsparti Centerpartiet höll på att ta fram ett förslag som skulle leda till ett system med mer marknadshyror. När Socialdemokraterna inte stoppade förslaget förlorade de Vänsterpartiets stöd.
Nu väntar några intensiva veckor för gänget i riksdagen. Många av de 349 ledamöterna kommer att förhandla i stället för att semestra. Det hela kan mycket väl sluta med att Stefan Löfven kommer tillbaka som statsminister. Men det kan också bli så att Moderaternas ledare Ulf Kristersson blir statsminister. En liten möjlighet finns också att Centerpartiets ledare Annie Lööf blir statsminister. Eller så blir det extra val i höst. Allt beror på vilka partier som kan komma överens om vad.
Men vem styr då landet nu? Fram till att en ny regering finns på plats så sitter den gamla regeringen kvar som övergångsregering. En sådan ska inte ta några nya initiativ utan bara se till att allt rullar på.
Nästa år är det valår, och det valet kommer att hållas oavsett om det blir extra val eller inte.
Kolla på Lilla Aktuellt för senaste nytt. Och läs mer om regeringskrisen i KP 12 (ute 22 juli).