Foto: IBL Bildbyrå

Star wars – Fullt av hjältar och skurkar

Snart har nya Star wars-filmen premiär. Har du svårt att hålla koll på sagans alla hjältar, elakingar och gulliga robotar? Förbered dig med KP:s guide.

December är den stora Star wars-månaden. Precis som förra och förrförra året kan alla rymdfans se fram emot en ny film i serien som aldrig verkar ta slut. Den åttonde delen heter The last Jedi och har premiär den 13 december – 40 år efter del ett!

Behöver du en snabb uppdatering?

I en galax långt borta försöker onda figurer ta makten. Det vill ett gäng frihetskämpar som kallar sig för Rebellalliansen sätta stopp för. Som tur är har de Jedi-riddare på sin sida – ett gäng som är väldigt bra på att slåss med ljussvärd. Dessutom har de övernaturliga krafter.

Rey

Den ena stora stjärnan från den sjunde filmen The force awakens. Rey blev övergiven som barn och växte upp på en avlägsen ökenplanet. Allt förändrades när hon under sin dagliga jakt på skrot stötte på rebell-roboten BB-8. Snart var hon en av Rebellernas viktigaste kämpar. Frågan är bara varför hon är så bra på att slåss med ljussvärd ....

Foto: IBL bildbyrå

Finn

Stjärna nummer två från The force awakens. Han var egentligen en storm trooper, en av den mörka sidans namnlösa soldater. Men han rymmer från fienden, tar sig namnet Finn, ansluter sig till Rebellerna och är snart inställd på att förstöra fiendens jättelika vapenplanet Starkiller base.

Foto: IBL bildbyrå

Luke och Leia

De stora hjältarna i de tre första filmerna är tvillingarna Luke Skywalker och Leia Organa. Luke visade sig vara Jedi-riddare och deras pappa var ingen mindre än superelakingen Darth Vader. Sedan dess har de lagt all energi på att kämpa mot den onda sidan. Leia är numera ledare för Rebellerna.

Foto: IBL bildbyrå

Chewbacca och Han Solo

Smugglare och äventyrare som kämpar för rebellerna. Chewbacca är en wookiee, en hundliknande figur från planeten Kashyyyk.

Robotarna

Gulliga robotar är viktiga i Star wars. Mest kända är de ständigt gnabbande C-3PO och R2-D2 (den senare pratar bara genom att pipa). Och i The force awakens fick vi bekanta oss med den trofasta BB-8, medhjälpare till rebellpiloten Poe Dameron.

Foto: IBL bildbyrå

Yoda

Låt dig inte luras av att han pratar på ett knasigt och bakvänt vis: Den lilla gröna Jedi-riddaren Yoda är inte bara supersmart – han är också en fena på att slåss med sitt ljussvärd. Vid 900 års ålder dör Yoda, men många fans hoppas att han på ett eller annat sätt kommer tillbaka.

Darth Vader

Med i de första filmerna. Svart hjälm, svart mantel och ett svart sinne – det finns inte mycket som inte är mörkt hos Darth Vader. Är egentligen en Jedi-riddare som bytt sida. Han kämpar sedan för att ta över galaxen ihop med den onda ledaren Palpatine.

Kylo Ren

Elaking som är en av ledarna för den Första ordningen (så kallas den onda rike som tagit makten i galaxen i The force awakens).
Är son till Leia och Han Solo, men har gått över till den mörka sidan. Kylo Ren kämpar hela tiden mot våldsamma raseriutbrott. Han går ofta klädd i svart och har en läskig och robot-liknande mask.

Kejsaren

Palpatine är ledare för Rymdimperiet, det jättelika rike som breder ut sig i galaxen i de första sex filmerna. Han har lockat till sig Darth Vader och byggt en jättelik planet där han har sitt högkvarter – Dödsstjärnan.

Foto: IBL bildbyrå

Snoke

Lång och ondskefull ledare för Första ordningen, som vill styra över rymden och ha ihjäl alla Jedi-riddare.

Artikeln publicerades i KP 18