Super Mario? Nej, det här är Stamsite-Marcus.
Super Mario? Nej, det här är Stamsite-Marcus. Foto: Marie Ullnert

Stamsite-Marcus: "Att redovisa var min största skräck"

I klassrummet satt han längst bak och vågade inte räcka upp handen.


– Youtube har gjort mig mindre blyg, berättar Marcus ”Stamsite” Nyman för KP, i sin första stora intervju någonsin.

Marcus Nyman

Ålder: 23 år.

Bor: I Göteborg.

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Favoritmat: Bacon och makaroner.

Favorit-Youtuber: SethBling. ”Han gör elektricitets-videor i Minecraft.”

Bakgrund: Gör sedan 2010 gejmingvideor under namnet Stamsite på Youtube. Har runt 255 000 prenumeranter.

Klockan är nästan halv två på eftermiddagen, men Marcus Nyman har just vaknat.

– Jag brukar jobba på nätterna. Mitt logiska tänkande kommer igång först då. Sedan lägger jag mig fem på morgonen, berättar han när han möter KP vid Röda sten i Göteborg.

Namnet på området passar lustigt nog väldigt bra – Marcus har mer än en gång kallats ”rödstens-kungen” på internet.

– Rödsten behövs när man bygger med elektricitet i Minecraft, förklarar han. Det är ett av mina specialområden. Jag har bland annat byggt en järnvägskorsning med rödljus.

Marcus driver Stamsite, Sverige största svensktalande spelkanal på Youtube. Där lägger han ut videor där han spelar olika dataspel.

– Från början var det mest Minecraft. Men jag gillar andra kreativa och äventyrliga spel också. Roblox är populärt nu. ”Skjuta-spel” tycker jag inte om alls.

I våras var Stamsite för tredje året i rad nominerad i kategorin ”Årets gamer” på youtube-galan Guldtuben.

– Men det är omöjligt att vinna så länge Pewdiepie finns med, säger han och skrattar.

Marcus är ändå nöjd med sina framgångar. Han har över en kvarts miljon prenumeranter och når ut till en bred publik.

– Ovanligt många är tjejer. Statistiken visar 28 procent. Det är mycket inom gaming, säger han stolt. Men jag strävar efter en ännu jämnare könsfördelning.

En gång om dagen lägger Marcus ut en ny video. Att prata inför tusentals tittare är inget som skrämmer honom. Men som barn vad han väldigt blyg. Han ville helst slippa synas och höras. I klassrummet satt han längst bak och undvek att räcka upp handen.

– Jag gömde mig bakom boken och hoppades att läraren inte skulle se mig. Att redovisa var min största skräck. Jag tänkte ut miljarder scenarion som kunde gå fel. Att jag skulle komma av mig, bli hes eller göra ett målbrotts-skrik.

Bara inom ett område kände han sig säker: teknik. Det var hans största intresse och något han visade sig ha stor talang för.

– Alla frågade mig när de behövde hjälp. Även lärarna, om projektorn eller datorerna krånglade.

Fritiden tillbringade han framför datorn. Som 10-åring lärde han sig att koda och programmera egna spel. Han började redigera filmer och designa sajter.

– Jag skapade en perfekt grund för att hålla på med Youtube. Fast det visste jag inte då, säger han.

Marcus kände sig vilsen.

– Alla mina vänner verkade redan ha mål med sina liv. De drömde om att bli advokater och journalister. Men jag visste ingenting. Det enda jag kunde föreställa mig var att jobba på ett lager, för där skulle jag inte behöva prata med så många människor.

Marcus blir fortfarande nervös ibland av att stå inför folk. I takt med att kanalen har växt har hans blyghet utmanats.

– För några år sedan skulle jag prata inför 300 personer på en mässa. Jag var så nervös! Precis innan det var dags började jag blöda näsblod. Men det gick ändå jättebra, säger han.

Att träffa fans kändes också jobbigt i början. Nu är det enklare.

– Jag intalar mig att fansen är ännu nervösare för att träffa mig. Oftast tycker jag bara att det är kul när någon kommer fram och stoppar mig på stan. Youtube har gjort mig mycket mer social!

Hans största genombrott kom 2012 med videon The dropper – som i dag har nästan 11 miljoner visningar! Det var första svenska Minecraft-videon som nådde över en halv miljon. Till och med Minecrafts grundare blev imponerade – och bjöd in Marcus till sitt berömda kontor.

– Det var jättecoolt, lite av en dröm att komma dit! Tyvärr var grundaren Notch inte på plats. Han var nog i sin lyxvilla i Beverly Hills. Jag har hört att han har ett rum helt fyllt med godis där. Och 15 badrum ...

Marcus funderar på att själv jobba med spelutveckling.

– Jag gör redan sådant på fritiden. Fast på ett väldigt enkelt sätt.

Som 12-åring skapade han ett spel som påminde om Minecraft – långt innan det riktiga spelet kom!

– Det var rätt coolt faktiskt! Jag hittade på spelet ihop med en kompis. Vi döpte det till Battle build. Det gick ut på att bygga med klossar, men bara i två dimensioner. Man kunde bygga rakt ut i rymden, minns han.

När Minecraft några år senare dök upp jublade killarna.
– Äntligen kunde vi bygga i ännu en dimension. Det hade vi längtat efter! Det var spelet som saknades i världen. Och som vi hade försökt att skapa, säger Marcus.

Artikeln publicerades i KP 8, 2016