Illustration: Jojo Falk

Spelet som tar dig genom puberteten

Alla kommer in i puberteten. Men när det händer och hur lång tid det tar är olika.

Se hur det går för dig i KP:s pubertets-spel!

Spelplan
Spelplan Illustration: Jojo Falk

Klicka här för att skriva ut spelplan


Antal spelare: 2.

Ni behöver: Tärning, två spelpjäser och 16 små saker i två färger (plastpärlor är bäst, men stenar, legobitar eller något annat pyttigt funkar också).

Regler:

■  Börja på start-punkten (yngst slår först). Det gäller att ta sig i mål så snabbt som möjligt. Ni får ta vilka vägar ni vill på spelplanen. Men för att få gå i mål måste man ha passerat 8 pubertets-stjärnor (skriv upp hur många ni har passerat).

■  När någon hamnar på en stjärna: Slå med tärningen två gånger och plussa ihop prickarna (du kan få 2–12). Läs uppgiften med samma nummer. Lägg sedan en pärla på stjärnan. Nu är den tagen och kan inte användas av motspelaren.


Uppgifter

2

Under puberteten blir många extra morgontrötta. Bara att ta sig från sängen och till frukostbordet kan vara jobbigt. De nästa två omgångarna får du bara ta ett steg.

3

Du möter en klasskompis på stan. Trots att ni gått i samma klass i flera år har du knappt tänkt på hen. Förrän nu. Personens blick går som en stöt genom dig och du blir blixtkär! Sväva fram två steg.

4

När brösten börjar växa blir de ofta ömma och känsliga. Så kan det vara för både tjejer och killar. Håll dig på avstånd från din motspelare. Gå två extrasteg så att ni slipper stöta ihop.

5

Det är inte bara sommarvärmen som gör att du svettas så mycket. Det gör de flesta i puberteten. Halka fram ett extrasteg!

6

Målbrottet gör rösten mörkare. Stå över ett kast och öva på att låta som Darth Vader.

7

Du växer och växer och det märks på dina kläder. Brallorna går knappt nedanför knäna och du får liksom vika in tårna i skorna. Jobbigt, men samtidigt gör de långa benen dig snabb. Slå ett extraslag!

8

Tjejers första mens kommer när den vill. Ofta är det mellan 11- och 14-årsåldern. Väntan kan kännas lång, som om tiden masar sig fram. Nästa omgång får du bara ta ett steg.

9

På benen, på hakan, i armhålorna – det börjar komma hår på nya ställen. Ett hårstrå kan växa lite mer än en centimeter i månaden. Är du lika snabb? Slå ett extraslag och kolla.

10

Hur gör man när man kysser någon? Ett bra sätt att lära sig är att öva på en tomat. Eller på armvecket. Du blir så upptagen med att öva att du måste stå över ett kast.

11

Humöret varierar för den som är i puberteten. Ena stunden är du glad, andra arg. Och det är svårt att veta hur du kommer att reagera i olika situationer. Som när ditt lillasyskon vill att du kollar på hens nya show i vardagsrummet. Slå med tärningen och se vad du gör:

1–2 Ja, vad mysigt med ännu en gullig föreställning med mjukisdjuren. Stå över ett kast och kolla.

3–4 Visst, okej. Men du ber hen att försöka snabba på dialogen lite. Ta bara ett steg nästa omgång.

5–6 Nej! Inget är mer provocerande än syskon som ska vara gulliga. Slå ett extraslag och spring ilsket därifrån.

12

Kroppen behöver energi när den växer så mycket. Stå över ett kast och ät en extra portion pasta.