Tomu tillbringar många timmar om dagen i Roblox-världen.
Tomu tillbringar många timmar om dagen i Roblox-världen. Foto: Staffan Claesson

”Spelen ger en fantastisk frihet”

Tomu tröttnade på att Youtube var så fullt av drama. Nu spelar han snälla spel – och har hundratusentals tittare.

Livet har rullat på som vanligt under pandemin för Tomu. Han och sambon Yumi jobbade hemifrån

redan tidigare. Att sitta många timmar om dagen framför skärmarna är självklart för dem.

– Ibland sätter jag mig vid datorn klockan sju på morgonen och blir kvar till två på natten. Då gör jag bara avbrott för att värma korv med bröd i mikron, säger Tomu med ett skratt.

Karriären på Youtube tog fart 2015, då han och Yumi bodde i Japan och pluggade japanska.

Därifrån la de upp gemensamma videor om livet i Tokyo. I Japan skaffade de även sina smeknamn. Tomu, som egentligen heter Tom, vill hålla sitt efternamn hemligt.

Det blir så många fans som söker upp honom annars.

– Många vet redan var vi bor, särskilt som vi bor precis mellan två skolor. Så det händer i princip varje dag att fans ringer på vår dörr, berättar han.

Ibland kan det bli lite väl mycket. Men egentligen älskar Tomu att träffa sina fans. Det händer när han går på stan – men ännu oftare i spelen, där hans spelfigur är minst lika igenkänd som verkliga Tomu.

– Jag har nog fått ta fler selfies med fans i spelen än i verkligheten!

Tomu

Ålder: 34 år.

Gör: Spelvideor på Youtube.

Familj: Flickvännen Jenny (Yumi) och hunden Hina.

Favoritspel: Bloxburg i Roblox.

Favoritmat: Tacos och spagetti med köttfärssås.

Tomu har två egna Youtube-kanaler och totalt över 300 000 prenumeranter. Ihop med Yumis två kanaler har paret en halv miljon prenumeranter. De flesta är barn.

– När vi kom hem från Japan insåg jag att mycket innehåll från svenska youtubers bestod av drama och intriger. Det gjorde mig trött, säger Tomu.

Han ville skapa snällare innehåll för unga tittare. Så han började spela Roblox, Minecraft och andra barnvänliga spel och filma sig själv samtidigt. Yumi gick samma väg och paret testade sig fram med både gemensamma och egna kanaler.

Redan från start var de noga med att aldrig svära eller använda olämpliga uttryck. Och att bara prata svenska, så att även de yngsta tittarna skulle förstå.

– Vi vill att det vi delar med oss av ska passa alla. Att det ska vara fullt av lek, bus och glädje, säger Tomu.

En hel fantasivärld har börjat växa fram genom videorna. Tomu och Yumi är hjältarna. Men de har fått sällskap av en rad andra figurer.

– Det är otroligt kul att skapa ett eget universum. De flesta av karaktärerna är snälla. Men där finns också Spelmästaren, som är otroligt ond. Han är tokig i spel och kommer med utmaningar, berättar Tomu.

En av de nyare karaktärerna är handdockan Jeff, som Tomu filmar sketcher med. Tomu älskar att få skapa precis vad han själv vill.

– Jag kan filma när jag går ut genom en dörr som mig själv, för att i nästa sekund komma in i spelet som min karaktär. Jag behöver inte ha någon gräns mellan verklighet och spel. Det är en fantastisk frihet.

Bakom de lättsamma klippen ligger många timmar av planering, filmande och klippning. Tomu

släpper två videor om dagen och har inte haft en ledig dag på fem år.

– Jobbet tar mycket tid. Men det är det värt. Efter studenten jobbade jag på en fabrik som tillverkade motorer. Där hade jag inte samma möjlighet att utveckla min kreativitet.

Bra på att gejma, men också på att tricksa. Tomu har uppträtt som fotbolls-jonglör.
Bra på att gejma, men också på att tricksa. Tomu har uppträtt som fotbolls-jonglör. Foto: Staffan Claesson

Karriären kunde ha tagit en helt annan väg. Som barn ville Tomu först bli fotbollsproffs. Sedan såg han Zlatan tricksa med en boll i Lilla Sportspegeln på tv.

– Jag minns att han fångade bollen på nacken och att jag tyckte det var så coolt.

Tomu började själv att öva trick. Han kunde stå med fotbollen i timmar. Som 13-åring var han skicklig nog att kunna uppträda som fotbolls-jonglör. Några år senare tog han silver på SM i freestyle-fotboll och 2008 uppträdde han vid fotbolls-EM i Österrike.

– Det var mitt jobb i ett par år.

Och jag använde faktiskt Youtube även då. Så i mina allra första videor lärde jag ut trick med fotbollen.


Missa inte önskebilden i KP 14!

Foto: Staffan Claesson