Sylt, saft, sirap och fruktremmar. Här är smarriga recept för att spara sommarens smaker.
Sylt, saft, sirap och fruktremmar. Här är smarriga recept för att spara sommarens smaker. Foto: Annika Goldhammer

Spara sommarens smaker

Nu i augusti finns det massor av frukt och bär i naturen. Plocka och gå hem och sylta loss! Här är sju smarriga recept.


Rena burkar

Det är viktigt att glasburkarna är helt rena, annars kan sylten mögla. Vill du vara på den säkra sidan ska de också steriliseras:

Diska burkar och lock noga. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in burkarna. Låt ugnen bli varm och låt sedan glasburkarna stå i 30 minuter. Om locken inte tål ugnsvärme kan du koka dem i en kastrull med vatten i 5 minuter. Gör detta strax innan sylten är klar, burkarna ska nämligen helst vara varma när du fyller dem.


Det är viktigt att glasburkarna är helt rena, annars kan sylten och saften mögla.
Det är viktigt att glasburkarna är helt rena, annars kan sylten och saften mögla. Foto: Annika Goldhammer

Röd saft med kardemumma

Har du inte både hallon och röda vinbär kan du göra saften av enbart en av bär­sorterna.

Du behöver:

1 liter hallon och röda vinbär

2,5 deciliter vatten

1 tesked hela kardemummakärnor

3 deciliter strösocker

Gör så här:

Rensa bären och skölj dem om det behövs. Lägg bären i en stor kastrull tillsammans med vattnet och kardemumma-kärnorna och låt koka i 10–15 minuter. Tryck gärna bären mot kanten så att de krossas. Häll av bären i en sil och låt vätskan rinna av i 20–30 minuter. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och blanda i sockret. Koka upp igen. Ta bort eventuellt skum på ytan med en sked. Låt saften svalna lite i kastrullen. Häll sedan saften i rena flaskor.

Rabarbersaft

Du behöver:

0,5 kilo rabarber (cirka 1 liter skuren)

7,5 deciliter vatten

2,5 deciliter strösocker

0,5 citron

Gör så här:

Skölj rabarbern och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull tillsammans med vattnet och låt koka i 10–15 minuter. Häll moset i en sil och låt vätskan rinna av i 20–30 minuter. Rabarbern som blir kvar kan du spara och använda till smoothies eller göra sylt eller frukt­remmar av. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och häll i sockret och saften från citronhalvan. Koka upp igen. Ta bort skum med en sked. Låt saften svalna lite i kastrullen. Häll sedan i rena flaskor.

Tips!

Blanda den färdiga rabarbersaften med citronjuice och vatten och du har en supergod lemonad.

Foto: Annika Goldhammer

Fruktremmar

Av bärmoset som blir kvar när du gör saft kan du göra goda, sötsura remmar.

Gör så här:

Mixa frukten eller bären till en slät puré. Söta med honung eller lönnsirap efter smak. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och bred ut purén tunt. Sätt ugnen på 50 grader och låt purén torka i ugnen. Tiden varierar beroende på ugn och typ av puré, så öppna luckan då och då och känn om det börjar bli torrt. Det är klart när du kan dra av fruktpurén från bakplåtspappret och den inte klibbar. Om den fortfarande är fuktig på undersidan vänder du på den och torkar den en stund till. Klipp sedan långa remmar och förvara i tätslutande burk.

Foto: Annika Goldhammer

Blåbärssirap

Den här sirapen är kanongod att ringla över pannkakor. Du kan också använda färdig lönnsirap. I så fall kokar du ihop blåbären med 1 deciliter lönnsirap.

Du behöver:

2 deciliter blåbär

2 deciliter strösocker

1,5 deciliter vatten

0,5 deciliter pressad citronsaft

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka på låg värme i 15–30 minuter tills sirapen tjocknat. Hur lång tid det tar beror bland annat på hur mycket vätska blåbären innehåller. Den blir mer trögflytande när den har kallnat, så du kan låta sirapen kallna i kastrullen och se om det är lagom konsistens. Blir den för tjock kan du späda med lite vatten och värma på den igen. Häll upp sirapen i en ren flaska och förvara den svalt.

Foto: Annika Goldhammer

Hallonsylt

Du kan byta hallonen mot andra bär om du vill. Eller blanda hallon och blåbär så du får drottningsylt.

Du behöver:

5 deciliter hallon

2 deciliter socker eller syltsocker

Gör så här:

Rensa hallonen och lägg dem i en kastrull tillsammans med socker. Låt koka på låg värme i 5 minuter. Ta bort eventuellt skum på ytan med en sked. Häll sylten i rena, varma glasburkar och sätt på locken direkt.

Svartvinbärssylt

Du behöver:

5 deciliter svarta vinbär

1 deciliter vatten

3 deciliter socker eller syltsocker

Gör så här:

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en kastrull, häll på vatten och låt koka på låg värme i cirka 15 minuter. Ta av kastrullen från plattan och rör ner sockret, lite i taget. Låt sylten koka upp igen. Ta bort eventuellt skum på ytan med en sked. Häll sylten i rena, varma glasburkar och sätt på locken direkt.

Foto: Annika Goldhammer

Plommonmarmelad med vanilj

Du behöver:

500 gram plommon (cirka 12 stycken)

0,5 deciliter vatten

4 deciliter syltsocker

0,5 tesked vaniljpulver

Gör så här:

Skölj plommonen, skär dem i klyftor och ta bort kärnorna. Lägg i en kastrull och häll i vattnet. Låt koka på låg värme i cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och häll i sockret, lite i taget. Häll även i vaniljpulvret. Låt koka igen i 10 minuter. Ta bort eventuellt skum på ytan med en sked. Häll marmeladen i rena, varma glasburkar och sätt på locken direkt.