Foto: Carolina Ståhlberg

Spå året med emojier!

Undrar du vad som väntar dig under 2021? Kolla dina med­delanden i mobilen. Där finns ledtrådar till vad som kommer att hända – alla dagar!

Gör så här!

Vilket datum är du nyfiken på?

  1. Ta först månadens nummer. Detta är också numret på konversationen i din ­mobil, räknat från den nyaste.
  2. Ta sedan dagen. Så många emojier ska du räkna tillbaka i tråden.

Exempel: Du vill veta vad som väntar på midsommar­afton? Kolla då den den sjätte konversationen (juni är ju sjätte månaden) och räkna ner till den 25:e emojin (midsommarafton är ju den 25:e dagen i månaden).

När du väl har hittat den magiska emojin är det dags att låta den tala. Vilken av kategorierna här under hör den till? Detta är avgörande för vad som väntar dig. Kanske passar den i flera av kategorierna. Sjöjungfrun med sin treudd passar ju både i kategorierna sagofigur och spetsigt föremål. Då måste du känna noga inom dig vilken som är emojins främsta egenskap.

Kategorier:

GAPARNA (alla smileys med öppen mun)

Du vaknar med ett helt nytt själv­för­troende. I dag tar du plats och är extra mycket du. Är någon dum ­säger du ifrån. Du bestämmer lek på rasten. Och hemma får faktiskt ­någon annan tömma diskmaskinen.

HJÄRTAN (utan något annat)

Vilken färg har hjärtat? Detta är ­dagens turfärg. Är det den röda Among us-gubben du ska välja? Den blå skidbacken? Gröna tröjan? Låt kulören styra!

SAGOFIGURER (enhörning, tomte, spöke, alien och liknande)

Besvarad kärlek eller obegränsad skärmtid – något sker som bara känns för bra för att vara sant. Ditt liv förvandlas till en vacker saga och först vid midnatt bryts förtrollningen. Är det en stjärna i samma meddelande? Då fortsätter sagan resten av månaden.

VILDDJUR (emojier föreställande djur som du tycker är läskiga)

I dag är det bäst att andra håller sig på avstånd. Du känner dig ovanligt ­ilsken. Smaskande syskon och tjatiga föräldrar får dig att explodera. Se till att utnyttja ilskan. Spring ett lopp ­eller gör något annat fysiskt – du kommer garanterat slå ditt rekord!

DE TYSTA (smileys med stängd mun)

Du får veta en hemlis. Hur mycket du än vill berätta för någon annan gäller det att motstå. Lyckas du kommer en oväntad belöning. Men vad? Gul smiley = något mjukt. Annan färg = ­något gott.

VÄXTER (blommor, träd och växter)

Är emojin färgglad? Från och med i dag växer du då så det knakar. Före årets slut är du minst en decimeter längre! Är det en grön växt gör din kortaste kompis en växtspurt. Du blir grön av avund.

DROPPAR (emojier med svett, tårar och andra kroppsvätskor)

I dag lämnar du spår efter dig. Det får någon som du tidigare inte tänkt på att upptäcka dig. Är det ett hjärta i samma meddelande? Då får även du starka känslor för personen (eller ­djuret).

HIMLAFENOMEN (stjärna, regnbåge, moln, sol och måne)

Denna dag är chanserna stora att du ser en kändis. Eller att någon av dina idoler börjar följa dig på sociala medier. Håll dig ute så mycket du kan och se till att ­du har ljudet påslaget på mobilen.

PAPPER (bok, tidning, sedel, brev, paket)

Det är dags för dig att vända blad och starta ett nytt kapitel i livet. Var uppmärksam, för i dag erbjuds du något nytt. Kanske bjuder någon med dig på en ny aktivitet. Våga ta chansen! Är emojin en sedel? Då kommer detta ­erbjudande leda till jobb för dig i framtiden.

GÖM DIG! (alla emojier med hattar, glasögon, kläder och ­annat som täcker en kroppsdel)

Något riktigt pinsamt inträffar och får dig att vilja gömma dig. Följ viljan och gör det innan nästa skämmiga situation uppstår! Håll dig inne så mycket som möjligt.

SPETSAR (yxa, sax, penna, kvast och liknande)

Du sticker hål på en lögn, myt eller rykte. Vare sig det gäller en ljugande klasskompis eller en förälder med godisgömma så kommer ditt avslöjande att hyllas av många.

MUMS? (all mat och dryck)

Chansen är stor att du får en gåva. Föreställer emojin något du tycker är gott? Då kan du vänta dig något du verkligen behöver. ­Annars – tja, ännu en stickad tröja ­skadar väl inte ...

KROPPSLIGT (händer, fingrar, armar och alla andra kroppsdels-emojier)

Livet är inte bara läxor, träning och måsten. Din kropp talar till dig, och den säger att du ska ta det så lugnt det bara går. Det allra bästa är att inte alls lämna sängen. Funkar inte det, försök i alla fall övertyga dina föräldrar om att sovmorgon till lunch är absolut nödvändigt.

FRITID (emojier som har med musik, spel, sport, dator, mobil och hus att göra)

Prova något nytt. Emojierna står i nära förbund med naturen. Se dig omkring så kommer du kunna tyda vad de vill att du gör. Vad är det för årstid? Vinter = lyssna på en ny artist. Vår = testa en ny sport. Sommar = ät en ny glass-sort. Höst = läs en ny författare.

APA

Dina intressen, klädstil eller sättet att prata – du upptäcker att någon härmar dig. Tröttsamt, visst. Men en härmapa kan också vara ­användbar. Dra några flams och låt gapskratten som följer fylla dig med sköna krafter.

LYCKOST (fyrklöver, nyckelpiga, lycko­kaka, medalj, ost)

Segern är säkrad! Passa på att utmana dig själv eller någon annan. Turen är på din sida vad du än gör.

PÅ VÄG (fordon, flagga, ­vykort, pil, väska)

I dag ska du passa på att upptäcka en ny plats. På med varma kläder, packa matsäck och ge dig av så tidigt du kan. Men kom ihåg att hålla ögonen öppna, äventyret kan även vänta precis runt hörnet!

NAAAW! (djur som du tycker är gulligt)

En ny djurisk vänskap väntar. Hur ser emojin ut? Sök i din närhet efter ett djur som liknar den. Örn-emoji kan betyda att du bör söka kontakt med skatan på balkongen. Räv-emoji att din granne skaffar en valp. Var uppmärksam!

TID (klockor, kalendrar och siffror)

Håll extra koll på klockan i dag, annars kan det bli trassel. Överkokt ­spagetti, sen ankomst till slöjdlektionen, missad buss – bara emojierna vet vad som väntar om du inte är koncentrerad.

INGEN EMOJI (och emojier som du inte tycker räknas in i någon av kategorierna)

Tomt är inte alltid dåligt. Tvärtom, ur tomheten föds ofta kreativitet. I dag har du extra mycket skaparkraft. Passa på att pyssla loss – du kommer att göra mästerverk!

Artikeln publicerades i KP 1