Foto: Lisen Hönig Illustration: Carolina Ståhlberg

Skrivtips från Bleckis-författaren!

Ska du vara med i novelltävlingen? Här ger Bleckmossen-skaparen Oskar Ekman sin bästa tips.

Du som är författare, Oskar, hur börjar man?

– Det kan vara lite olika. Om man känner sig inspirerad och skrivsugen är det ju bara att köra på en gång! Annars kan man gå till bibblan och låna en Bleckmossen-bok eller gå in bleckmossen.com och lära känna karaktärerna. Om man inte läst så mycket Bleckmossen är det extra bra att man lär sig lite om dem man ska skriva om.

Handling då, hur kommer man på den?

– Ett bra tips är att skriva om något man upplevt eller drömmer om att uppleva. Då känns det mer levande och personligt. Man kan låta karaktärerna göra sådant man själv skulle vilja, men inte riktigt vågar. Och sedan är det alltid bra att skriva om ämnen man kan mycket om. Då blir detaljerna rätt.

Finns det någon risk med att utgå från sig själv så?

– Ja, kanske att man börjar bry sig om huvudpersonerna för mycket. Då kanske man inte vill göra dem pinsamma eller utsätta dem för någon fara. Just pinsamheter och faror är ofta bra ingredienser i spännande historier!

Behöver man ha handlingen helt klar för sig innan man börjar skriva?

– Nej, där är alla författare olika. Men om man inte vet ungefär vad som ska hända i början, mitten och slutet finns det risk att man bara skriver på för att det är så roligt. Då kanske man plötsligt sitter där med 8 000 tecken, utan att ha kommit dit man vill. Då blir det svårt att knyta ihop säcken. En del tänker ut slutet först. TIll exempel att Emil och Siri blir ihop igen och kysser varandra. Eller att gänget sätter fast en ondskefull vikarie som förskingrat pengar från skolan. När man vet vad målet är tycker vissa att det är lättare att skriva om problemen som uppstår på vägen.

Emil, Siri och Amir är bästisar och huvudpersoner. Du känner dem bättre än någon annan. Hur ska man tänka när man skriver om just dem?

– För det första ska man tänka att inget är helt bestämt. Visst är det bra att följa karaktärernas huvudpersonligheter, men ofta blir det som mest spännande först när de går lite utanför de vanliga ramarna.

Ah, hur är huvudpersonligheterna då?

– Emil är lite försiktig, blyg och snäll. Han vill gärna bli mer utåt, ta för sig och visa mer av sina känslor. Han skulle ofta vilja vara mer bestämd än han egentligen är. Amir är ganska mycket tvärtom. Han är impulsiv och social. Han lider lite av att inte alltid bli tagen på allvar. Många tycker att han är lite av en clown. Siri är drivande och ansvarsfull. Oftast är hon den smartaste i trion. Men hon kan ofta tröttna på att ta ansvar för de andra och för situationer som uppstår.

Sedan finns ju ett helt gäng sido-karaktärer, som Håkan, Samine och Amanda. Vilken är din favorit där?

– Samine. Hon är filosofisk, envis och politisk på det sättet att hon vill göra världen bättre. Hon kom till i en annan läsartävling faktiskt.

Aha, så man får hitta på nya sidokaraktärer?

– Ja, det får man jättegärna göra! Då är det smart att tänka ut någon som inte riktigt passar in. Så att man inte gör ännu en bortskämd Amanda eller en ny kaxig Håkan. Den nya personen ska helst tillföra något som de andra kan reagera på. Kanske blir de kära i eller förbannade på den nya personen?

Hur ska man tänka med miljöbeskrivningarna?

– De blir ju viktigare i en novell än i en tecknad serie. Det kan vara bra att använda sinnena. Alltså att beskriv hur det låter, luktar, smakar, känns och ser ut. Många glömmer ljud och lukter när de beskriver en miljö.


Skriv bästa Bleckis-novellen!

Foto: Carolina Ståhlberg

Regler

Novellen ska handla om Bleckmossen-gänget, eller delar av det, och utspela sig i Bleckmossen. Men andra platser och personer får naturligtvis också vara med. Hämta gärna inspiration från Bleckmossen-serierna i KP, men kopiera inte handlingen!

Novellen får vara max 10 000 tecken (inklusive mellanslag). Den ska vara hos KP senast tisdagen den 30 juni, 2020.

Tävlingen är avslutad!

Adressen är bleckmossen@kpwebben.se eller så klickar man på ”Skriv till KP” och väljer Bleckmossen.

Glöm inte!

Att skriva ditt namn, ålder och adress plus ett mobilnummer och en mejladress, så att vi kan nå dig om du vinner!

Tio vinnare utses. Förstapris-novellen publiceras i KP senare i år med illustrationer av Carolina Ståhlberg. 2–3: e-pristagarna publiceras på KPwebben. Alla tio vinnarna får presentkort på böcker.

Jury

KP-redaktionen samt Bleckmossen-skaparna Oskar Ekman och Carolina Ståhlberg.