Skriv en skräcknovell!
Spöken, monster eller ”bara” läskiga människor. Vilka ska skrämma läsarna i din novell?
Var med i KP:s tävling!
Regler:
Det ska vara en skräck-novell. Men hur man tolkar skräck bestämmer man själv.
Novellen får vara max 5 000 tecken, inklusive mellanslag. Det gör inget om du skriver kortare, men du får inte skriva längre än så.
Du måste hitta på handlingen i novellen själv och skriva den själv. Det är inte tillåtet att använda sig av AI-robotar (som Chat GPT) eller att ta en historia som någon annan har skrivit.
Senast fredagen den 28 juli vill vi ha ditt bidrag.
Mejla din novell till novelltavling@kpwebben.se. Eller klicka på ”Skriv till KP” på KPwebben och välj ”Novell”. Glöm inte att skriva namn, ålder, adress, mobilnummer och mejladress så att vi kan kontakta dig om du vinner.
Priser och jury
■ 10 vinnare får ett presentkort på 400 kronor i en nätbokhandel. Dessutom får alla vinnare boken Strykpojken, första delen i Lena Ollmarks skräcktrilogi Nattlandet.
■ Jury är författaren Lena Ollmark och KP:s redaktion.
■ Vinnarna presenteras i KP 15, KP:s stora halloween-nummer!
Skrivtips från proffset!
”Det måste inte vara blod”
Hur skriver man en ruskig skräcknovell? Här kommer författaren Lena Ollmark med sina bästa tips.
Vad är en skräck-berättelse egentligen?
– Det tycker jag att den som skriver får bestämma. Jag tycker inte alls att det behöver finnas något övernaturligt, som monster eller spöken, i berättelsen. Skräck för mig är när vi inte har kontroll över verkligheten. Jag tror att vi ofta har tillräckligt många spöken i våra egna huvuden.
Behöver det vara blod och våld?
– Nej, nästan tvärtom faktiskt. Jag är inte så förtjust i det. Det man brukar kalla ”splatter”, mycket blod och våld i filmer och berättelser, har jag svårt att ta på allvar. Jag tycker att det blir mer humor än skräck.
Men hur gör man andra rädda?
– Det viktigaste är att man själv tror på det man skriver: Att det är något som skulle kunna hända mig själv. Ett knep är det jag kallar ”skräck i vardagen”. Man väljer något som man själv känner till och som inte brukar vara läskigt. Det kan vara badhuset, slöjdsalen eller glassbilen ... Jag gillar också att berättelsen är lite sorglig, samtidigt som den är skrämmande.
Och vem är huvudperson?
– Jag väljer ofta en människa som jag känner när jag skapar huvudpersonen. Fast det är det aldrig någon som märker. Men huvudpersonen kan också vara en själv. Det den personen är allra mest rädd för – det ska den utsättas för i berättelsen!
Hur börjar man?
– Början måste vara sjukt spännande och locka in läsaren i berättelsen. Och när du får en idé så bestäm direkt hur historien ska sluta. Skriv sedan ner slutet först! Annars kan historien rinna ut i ett ingenting. Då kan man ha förstört en jättebra idé.
Andra tips?
– Varje ord ska vara viktigt för historien. Stryk alla beskrivningar av måltider, inklusive frukost! Och historien måste hänga ihop för att läsaren ska tro på den. Varför spökar någon? Varför vill den komma tillbaka? När den som läser förstår det så tror vi mer på historien. Och det blir mer obehagligt att läsa.
Lena Ollmark har skrivit mer än 20 skräckböcker. Den förskräckliga historien om Lilla Hon blev nominerad till August-priset. Andra kända böcker är serien Firnbarnen och böckerna om Krabbsjögrund (ihop med Mats Wänblad).
I höst kommer Gengångaren, tredje delen i hennes serie Nattlandet.