Illustration: Shutterstock

Skriv en novell!

Var med i KP:s stora novelltävling.

Välj mellan någon av de 10 titlarna på listan här nedanför – och låt fantasin flöda!

Regler

Välj den av de 10 titlarna på listan som sätter igång din fantasi. Skriv titeln överst. Novellen får vara max 5 000 tecken inklusive mellanslag. Det gör inget om du skriver kortare, men du får inte skriva längre ­än så.

Du måste hitta på och skriva novellen själv. Det är inte tillåtet att ta en ­historia som någon annan har skrivit.

Senast tisdagen den 1 februari vill vi ha ditt ­bidrag.

Tävlingen här avslutad! På den här sidan kan du läsa de vinnande bidragen.

Mejla din novell till novelltavling@kpwebben.se. ­Eller klicka på ”Skriv till KP” och välj ”Novell”. Glöm inte att skriva namn, ålder, adress, mobilnummer och mejladress så att vi kan kontakta dig om du vinner.


Ta någon av dessa titlar

✓ Det måste vara magi

✓ Det var sista gången

✓ På äventyr med ... /fyll i själv/

✓ Som kolsyra i hjärtat

✓ Det förtrollade svärdet

✓ Har du Snap?

✓ Katastrofen

✓ De döda vaknar

✓ Skolresan från helvetet

✓ Dagen efter stormen


Priser och jury

■ 10 vinnare får ett presentkort på 300 kronor i en internetbokhandel.

Vinnarna presenteras i KP 5/2022.

■ Jury är författaren Lisa Bjärbo och KP:s redaktion.
Skrivtips från proffset!

Lisa Bjärbo har skrivit många böcker. Hon är aktuell med Jobbiga tjejer, som hon skrivit ihop med Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.
Lisa Bjärbo har skrivit många böcker. Hon är aktuell med Jobbiga tjejer, som hon skrivit ihop med Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Foto: TT

”Du måste inte berätta allt”

Hur gör man för att skriva en riktigt bra novell? Här är de bästa tipsen från författaren Lisa Bjärbo.

Vad ska man tänka på när man skriver en kort berättelse?

– Att man bara har ett begränsat utrymme, ett visst antal tecken. Det finns inte plats att berätta hur mycket som helst. Därför gäller det att ha ett avgränsat ämne. Kanske väljer man en scen som man vill skriva om eller en kort tidsperiod. Det kan vara en matte-lektion eller en födelsedagsfest. Sedan gäller det att få in så mycket innehåll som möjligt i den scenen.

Vad är kul med noveller?

– Just att det är härligt att få skriva något som är ganska kort. Jag kan tänka på en novell lite som en låt-text. Den behöver inte berätta allt. Den får gärna ha en twist på slutet, men det är inte nödvändigt. Fast det är viktigt att det finns ett slut. Jag brukar fundera ut ramen till berättelsen – en början och ett slut – så att jag vet vart jag är på väg.

Har du fler tips?

– Ja, jag tycker att man kan välja en situation och sedan kasta sig in i den. Det behöver inte vara en massa bakgrund om vad som hänt tidigare. Och huvudpersonen är viktig. Hur känner den? Mitt största intresse i livet är människor och vad de tänker. Och att tjuvlyssna på hur folk pratar på riktigt.

Hur tänkte du när du skrev novellen som börjar på nästa uppslag?

– Jag började fundera på julklappar; julklappar som blivit fel eller som man inte vågat dela ut. Sedan fick det bli den här killen, Morris, som det handlade om.

Hur får man berättelsen levande?

– Genom att beskriva hur huvudpersonen reagerar: Man kanske skriver ”det pirrade i hela magen och han blev svettig” i stället för ”han blev kär”. Det kallas att gestalta.

Och ett jättebra tips är att läsa sin text högt för sig själv. Då märker man om något inte låter bra. Och stryk onödiga repliker som inte har betydelse för berättelsen.

Och om du kör fast?

– Mitt bästa knep är att prata med andra personer som gillar att skriva. Hur skulle de ha gjort? Och sedan blir jag ofta jätteinspirerad av tv, filmer och böcker. Man ska ju inte kopiera, men man kan få idéer av andra.