Dikterna på bilden är från Mårtens bok Samtidigt, inuti.
Dikterna på bilden är från Mårtens bok Samtidigt, inuti. Foto: TT

Skriv en dikt om din vardag

Var med i KP:s dikttävling! Tema: vardag.

Här bjuder författaren Mårten Melin, som sitter i juryn, på sina bästa dikt-tips.

Regler

■ Dikten får vara max 16 rader eller 16 meningar. Det är okej att skriva kortare, men inte längre. Temat ska vara VARDAG – men du bestämmer själv hur du vill tolka det.

■ Du behöver inte rimma.

■ Du måste hitta på och skriva dikten själv. Det är inte tillåtet att kopiera dikter som redan finns.

■ Skicka din dikt till dikter@KPwebben.se senast den 1 februari.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD

■ Det är helt okej att skicka in flera bidrag.

■ Glöm inte att skriva namn, ålder, adress och telefonnummer så att vi kan kontakta dig om du vinner. Gärna din mejladress också, om du har.

■ Svårt att komma i gång? Låt dig inspireras av de tre dikterna av Mårten Melin längst upp på den här sidan.

Priser och jury

10 vinnare får Samtidigt, inuti av Mårten Melin samt ett presentkort på 500 kronor hos nätbokhandeln Adlibris.

Vinnardikterna publiceras i KP 4/2023. Juryn består av ­författaren Mårten Melin och KP:s redaktion.

Författaren Mårten Melin sitter i juryn.
Författaren Mårten Melin sitter i juryn.

Mårten Melins bästa dikt-tips.

Varför skriver du dikter?

– En del saker passar bra att berätta i en dikt, bättre än i en novell eller i en bok. En dikt är mer direkt och pang på. Den kan samtidigt vara lite ”hemlig”. Allt behöver inte förklaras och man får fundera som läsare. Det tomma utrymmet som ofta blir på en diktsida ger plats att tänka. En dikt är som att berätta en hemlighet, utan att förklara allt. Meningen är inte att få veta hur det ska gå, meningen är att läsaren ska kunna känna igen sig.

Vad är det mer du tycker om?

– Att det är något helt annat än att skriva berättelser. Det är så skönt att det inte finns några regler. Det måste inte vara stor bokstav i början av meningarna. Det måste inte vara punkt i slutet. Det får vara precis hur som helst. Det är som en sång, men utan musik som ”stör”. Det är lätt, det går fort och ändå går det att säga hur mycket som helst.

Vad är så skönt med att strunta i punkter?

– Jag tycker om att stavelserna och orden liksom svävar mer på sidan.

Du rimmar inte i dina dikter?

– Nej, jag är så dålig på det. Det viktiga är ju att man vill säga något med dikten. Och det är så lätt hänt att själva rimmet blir viktigare än det man vill berätta. Man behöver verkligen inte rimma i en dikt tycker jag! Men försök att säga något med nya ord. En del uttryck är så slitna, det man kallar klichéer.

Har du fler råd?

– Ja, berätta inte allt. Låt dikten vara lite klurig och mystisk. Ge bara några av bitarna i pusslet. Läsaren får gärna tänka ”Vad kan det här handla om?” Det finns en övning som jag tycker är väldigt bra, men det är inte jag som har kommit på den: Skriv tre meningar som börjar med orden ”Världen är ...” och skriv fortsättningen själv. Ändra sedan ordet ”Världen” i varje rad till ­ordet ”Jag”.  Du kanske har skrivit ”Världen är orättvis”, då blir det ”Jag är orättvis”. Men på vilket sätt är du orättvis? Kanske mot dig själv? ”Jag är en planet”, vad betyder det då? Det kan säga så mycket och betyda olika saker. En dikt behöver inte vara vacker och gullig – om man inte vill.

Hur sätter man igång?

– Du kan blunda och tänka på något som du tycker är viktigt. Skriv ner vad du tänkte på och prova sedan att stryka hälften av orden. Det kan bli väldigt starkt. Det är inte dåligt för att det är kort. Ofta tvärtom. Man kan också gå till bibblan och kolla diktböcker på barn- och ungdomsavdelningen. När man läser dikter blir det ofta som en uppmaning att prova själv.

Behöver andra ”förstå” ens dikt?

– Nej, det tycker jag inte. Frågan är också vad ”förstå” betyder. Den ger olika bilder beroende på vem som läser den. Hur förstår man en solnedgång eller en vacker tavla? Men jobba gärna med dikten. Prova att flytta om meningarna och sätt dem i en annan ordning. Eller läs dikten högt och hör hur den låter. Hör om du har fått fram det du vill och försökt att få till en sorts rytm.

Vill du sammanfatta?

– Ja. En dikt behöver inte berätta allt. En dikt behöver inte vara rimmad. En dikt behöver inte handla om kärlek, men den kan göra det om du vill.