Kanske är din drömplats en dansbana, ett hus eller en park ...
Kanske är din drömplats en dansbana, ett hus eller en park ... Foto: Picture perfect vusuals, Anders Bobert och Anna Kristindottie

Skapa din drömplats!

När det planeras nya hus och områden, så måste de som bestämmer tänka på barns bästa. Det står i lagen. Så var med och ge politikerna inspiration – skapa din drömplats och skicka in till KP!

Gör så här:

  1. Välj ut en plats i verkligheten där du vill skapa din drömplats. Din drömplats kan vara nästan vad som helst, till exempel en byggnad, ett område med flera hus, en park eller en lekplats.
  2. Läs expert-tipsen här under. Gör en teckning eller en modell. Var noggrann!
  3. Beskriv din idé i text. Var ligger din drömplats? Finns det något som behöver förklaras om till ex­empel byggmaterial eller omgivningen? Varför behövs ditt förslag? Skriv ungefär tio meningar.
  4. Skicka in din teckning och beskrivning till KP, 105 44 Stockholm. Märk kuvertet ”Arkitekt”.Om du gjort en modell, fota av den och skicka bild och beskrivning till tavla@kpwebben.se. Senast måndagen den 16 augusti behöver vi ditt bidrag.
    Obs! Glöm inte att skriva namn, ålder, adress och kontaktuppgifter som mobilnummer och mejl.

Tävlingen är avslutad!

Priser

De tio bästa bidragen visas i KP och belönas med arkitekt-kit med pennor, linjaler med mera.

Vinnarna får även besöka den stora arkitekt­firman Liljewall. Förstapristagaren får där hjälp att utveckla sitt ­f­örslag i ett dataprogram. Vi kommer även att skicka de vinnande förslagen som inspiration till riksdagen och till kommuner.

Jury är KP-redaktionen och arkitekterna på Liljewall.

Carolina är arkitekt och hållbarhetsexpert på arkitektfirman Liljewall.
Carolina är arkitekt och hållbarhetsexpert på arkitektfirman Liljewall. Foto: Camilla Lindahl

”Vuxna ska ta hänsyn till barns behov!”

Carolina Abarzua Vallejos har jobbat som arkitekt i över 10 år och är med i tävlingsjuryn. Läs vad hon säger innan du skapar ditt bidrag!

Vad gör egentligen en arkitekt?

– En arkitekt ritar oftast hus, som skolor, simhallar, sjukhus och bostäder. Men det kan också vara hela områden, parker och skolgårdar. Mest arbetar man i ­dataprogram, men även med papper och penna. Och så bygger man ­modeller. Att rita exempelvis en ny skola är komplicerat. Man behöver tänka på massor av lagar och regler, och så klart på vad elever och lärare har för behov.

Barnkonventionen har blivit viktig för er arkitekter, berätta!

– När till exempel en park planeras är det lätt för vuxna att glömma barnens önskemål. Men eftersom Barnkonventionen är lag i Sverige sedan år 2020 måste de som bestämmer lyssna på barnens åsikter. Det kan handla om vad som gör platsen trygg och vilka aktiviteter man ska kunna göra. Men också om färg och form, som gör parken kul.

Finns det projekt där barn varit med och bestämt?

– Ja flera, till exempel en dansbana i Göteborg. Kommunen bjöd in barn och unga till möten. Att dansbanan fick regnbågens färger var barnens förslag.

Och man kan koppla upp sig till högtalarna med mobilen och ­spela sin favoritmusik.

Vad är viktigast att tänka på som ­arkitekt?

– Det är nog att veta vem som ska använda huset. Sedan måste man utgå från själva tomten, alltså hur marken ser ut där man ska bygga. Om man ­bygger i norra delarna av Sverige behöver man tänka på att materialet ska tåla is och snö, och så vidare.

Hur man ritar förstår alla, men hur gör man en modell?

– Det enklaste är att använda ­kartong. Sedan kan man nåla eller limma. Om du vill prova, använd det du har hemma!

Hur ska man tänka med träd, ska man ta med dem i sitt förslag?

– Självklart ska vi ta tillvara på ­naturen. Till exempel kan vi skapa gröna tak med växter som gör att ­insekter vill vara där. Vi kan rita bikupor och fågelholkar. Och jag vill se fler fruktträd!

Har du fler tips till den som vill tävla?

– Egentligen är det ju vi som vill få tips från dig. Så tänk helt fritt, och ha kul! För att komma på idéer kan du fundera på vilka miljöer du ser på väg till skolan. Vad saknar du där?